Cancerul endometrial este o tumora maligna epiteliala, care are ca punct de plecare mucoasa uterina, forma histologica cea mai frecventa fiind adenocarcinomul.

Incidenta cancerului endometrial in Romania a crescut in ultimele doua decenii in principal datorita cresterii

duratei medii de viata, a folosirii terapiei estrogenice de substitutie in menopauza si a obezitatii.

In ultima vreme se considera despre carcinomul endometrial ca ar fi cea mai frecventa forma de cancer genital. Astfel a devenit a treia localizare maligna dupa cancerul de san si cel de colon/ rect.

La femeile din rasa caucaziana se inregistreaza o frecventa mai crescuta comparativ cu cea inregistrata la femeile de culoare, dar mortalitatea este de doua ori mai mare la cele din urma.

Incidenta variaza considerabil in diferitele zone ale lumii. Comparativ cu Africa si Asia care au o incidenta mai mica, in Europa de Vest, SUA si Canada se inregistreaza o frecventa crescuta.

Este estimat ca 3% din femeile adulte aflate in perioada reproductiva vor dezvolta leziuni endometriale dupa menopauza.

In aparitia carcinoamelor endometriale sunt implicati o serie de factori, precum:

1. Varsta – carcinomul endometrial are cea mai mare frecventa in perioada de viata cuprinsa intre 55 – 80 ani.

2. Etnia – femeile caucaziene dezvolta mai frecvent o asemenea forma de cancer decat cele de culoare.

3. Genetic – s-a observat ca apare cu o frecventa ridicata in familiile in care cancerul de colon este ereditar. Gena HNPCC prezenta la populatia cu cancer colo – rectal ereditar creste riscul dezvoltarii carcinomului endometrial de zece ori.

4. Dieta – consumul excesiv de grasimi animale duce la cresterea probabilitatii aparitiei cancerului endometrial.

5. Obezitatea – actioneza prin conversia androgenilor suprarenalieni in estrogeni, ce are loc in tesutul adipos, in plus asociindu – se o scadere a secretiei hepatice de SH – BG (sex – hormone bindind globuline) ceea ce determina cresterea concentratiei de estrogeni liberi la nivelul endometrului.

6. Diabetul – atat cel clinic cat si cel preclinic sunt factori de risc prin tulburarile enzimo – metabolice pe care le induc.

7. Hipertensiunea arteriala – modul in care influenteaza aparitia acestui tip de cancer ramane inca necunoscuta.

8. Radioterapia – s-a observat ca incidenta a crescut la femeile ce au suferit in antecedente o terapie cu Rx a pelvisului.

9. Menopauza tardiva

10. Diskinezia biliara

11. Menarha instalata timpuriu – inainte de 12 ani

12. Nuliparitatea – lipsa sarcinilor duse la termen

13. Boala ovariana polichistica

14. Tumorile feminizante de ovar

Terapia estrogenica post – menopauza, pe de alta parte terapia estogenica ciclica combinata cu cea progesteronica poate deveni un factor de protectie.

Tamoxifen – femeile carora li se administreaza tamoxifen (Nolvadex) pentru preventia sau tratamentul cancerului de san au un risc mult mai ridicat de a dezvolta cancer endometrial.

Recent un studiu caz – control a identificat medicatia antipsihotica ca fiind un factor de risc major pentrul cancerul endometrial. Acest lucru poate fi explicat prin efectele secundare pe care le au aceste medicamente: obezitate, rezistenta la insulina, amenoree, hiperprolactinemie.

Asocierea carcinomului endometrial cu endometrioza pune doua probleme: fie terenul hormonal favorizant, fie posibila degenerescenta maligna a endometriozei ca atare.

Se poate afirma despre neoplasmul de endometru ca este un cancer de teren, tributar varstei si starii generale a organismului.