In 1967, inginerul Douglas Engelbart a conceput un dispozitiv de indicare pe care un utilizator de computer il putea muta cu mana si traduce miscarea corespunzatoare pe ecran.

In 1967, inginerul Douglas Engelbart a conceput un dispozitiv de indicare pe care un utilizator de computer il putea muta cu mana si traduce miscarea corespunzatoare pe ecran. Conceptul lui Engelbart, care lucra atunci pentru Institutul de Cercetare Stanford din Melon Park, California, a fost materializat de inginerii Xerox intr- un dispozitiv in forma de sapun care a fost botezat ca un soarece.

Firma Apple a facut mouse-ul un semn de identitate standard pe computerele Macintosh si, odata cu dezvoltarea Windows, a devenit o parte obisnuita a computerelor.

Putina istorie

Acel dispozitiv simplu inventat de Engelbart a schimbat drastic modul in care oamenii interactioneaza cu computerele lor. De la prima demonstratie publica a soarecelui in 1968, peste un miliard au fost vandute in intreaga lume. Desi acum este inlocuit treptat de panouri si ecrane tactile, mouse-ul si conceptele din spatele lui sunt inca o caracteristica importanta a tuturor computerelor moderne.

Engelbart s-a nascut in 1925 in Portland, Oregon, unul dintre cei trei copii ai lui Carl Engelbart, un reparator de radio, si ai sotiei sale Gladys. A studiat la Oregon State University, de la care a absolvit in 1948, dupa serviciul militar in timp de razboi, si a continuat sa-si termine studiile sapte ani mai tarziu, obtinand un doctorat in inginerie electrica la Universitatea din California, Berkeley (SUA).

S-a alaturat Institutului de Cercetare Stanford (SRI) in 1957 si a fondat Centrul de Cercetare pentru Augmentare (ARC), parte a Agentiei pentru Proiecte de Cercetare Avansata pentru Aparare (DARPA), conducand o echipa responsabila cu crearea ideilor si aducerea lor la viata. Intr-o zi, in timp ce conducea la serviciu, a experimentat o viziune asupra viitorului computerului, asa cum a descris mai tarziu: „oameni care stateau in fata ecranelor cu tub catodic, „zboara” intr-un spatiu de informare in care isi puteau formula si prezenta conceptele in un mod prin care ar putea valorifica mai bine capacitatile senzoriale, perceptuale si cognitive neexploatate pana acum. Apoi isi vor comunica si isi vor organiza ideile in comun cu o viteza si o flexibilitate incredibile.”

Lucrarea fundamentala a lui Engelbart din 1962, Augmenting Human Intellect: A Conceptual Framework , descrie un viitor computer personal cu un exemplu. „Ganditi-va la un arhitect la locul de munca. El sta la o statie de lucru care are un ecran de afisare la un metru pe o parte; aceasta este suprafata lui de lucru si este controlata de un computer („angajatul sau”) cu care poate comunica prin intermediul o tastatura mica si alte dispozitive”.

Hardware-ul sau software-ul computerului pentru a crea aceasta lume a muncii prezisa nu exista inca. Cofondatorul Apple, Steve Wozniak, a spus despre acel document vizionar si despre evolutiile lui Engelbart care l-au urmat: „Ceea ce a facut a fost absolut genial si cu mult inaintea timpului sau de atunci. A vazut incotro merge viitorul”.

Ca parte a acestei viziuni a unei mai bune interactiuni om-masina, Engelbart a venit cu ideea unei casete mici care ar putea muta un cursor pe un ecran prin miscarile corespunzatoare pe un desktop. Lucrand in 1964 cu colegul sau, William English, a realizat un prototip de roti din lemn si metal, conectat la computer cu un cablu, „coada” care a dus la dispozitivul fiind descrisa drept „soarece”.

In decembrie 1968, Engelbart a demonstrat in timpul unei sesiuni de o ora mai multe tehnologii care ar defini computerul in ultima parte a secolului al XX-lea. Acestea au inclus mouse-ul, un afisaj vizual, conferinte video si utilizarea primelor doua computere de pe ARPAnet, predecesorul internetului de astazi. Prezentarea a intrat de atunci in analele istoriei computerului drept „mama tuturor demonstratiilor”.

Engelbart a primit un brevet pentru mouse-ul in 1970, dar nu a intrat in uz general decat mai mult de un deceniu mai tarziu. Designerii Apple au vizitat centrul de cercetare Xerox PARC la sfarsitul anilor 1970, cautand idei pentru doua computere cunoscute sub numele de Lisa si Macintosh. Acolo au intalnit prima data soarecele si au decis sa-l adopte pentru uz comercial.

Dupa vizita, Steve Jobs, CEO-ul Apple de atunci, i-a spus designerului industrial Dean Hovey: „Ceea ce trebuie sa faceti voi, ceea ce trebuie sa facem impreuna, este sa construim un mouse”. Hovey, care nu auzise pana acum de un soarece, si-a amintit: „Cand am iesit pe usa aceea, eram gata sa schimb lumea”. Primul sau prototip a fost „pirat” intr-un weekend, folosind o farfurie cu unt si o minge de deodorant roll-on.

Desi computerul Lisa de la Apple nu a fost un succes, aparatul Macintosh, lansat in 1984, a stabilit noul standard. De atunci, soarecii au fost creati in multe forme, dimensiuni si culori, dar toate se bazeaza pe principiile de baza consacrate in inventia lui Engelbart din anii 1960.

500-000 de dolari pentru inventia lui. Trei ani mai tarziu a primit medalia nationala de tehnologie si inovatie de la presedintele Bill Clinton. In ultimii ani, Engelbart a condus un think tank, Bootstrap Alliance, ale carui obiective sunt de a imbunatati inteligenta umana individuala prin imbunatatirea inteligentei colective a umanitatii.

Douglas Carl Engelbart a murit pe 2 iulie 2013, la varsta de 88 de ani, din cauza insuficientei renale.