A ne ierta este unul dintre cele mai bune daruri pe care ni le putem oferi de-a lungul vietii. Ne va oferi pace si va contribui foarte mult la echilibrul nostru emotional.

A te ierta nu este o sarcina usoara: necesita smerenie, rabdare, compasiune profunda si simtirea iubirii neconditionate fata de fiinta noastra. Cu toate acestea, este esential sa invatam sa o punem in practica daca vrem cu adevarat sa fim in pace cu noi insine si cu ceilalti.

Cei mai multi dintre noi au facut greseli de-a lungul vietii, pentru ca asta face parte din experienta vitala. Ne-am fi dorit sa fi actionat altfel si credem ca daca am avea o noua oportunitate, am proceda altfel.

A nu sti sa punem limite la locul de munca sau intr-o relatie, a fi excesiv de supus sau agresiv, a actiona egoist sau a face ceva care dauneaza altor persoane, sunt exemple de situatii care ne pot determina sa simtim un mare disconfort sub forma de vinovatie sau resentimente fata de noi insine .

Este nepotrivit sa te simti vinovat?

Vinovatia este un mecanism de baza de actiune in invatarea noastra. Ne ghideaza constiinta si ne impune limite care ne arata daca motivatiile si comportamentele noastre sunt adecvate sau nu. Potrivit teoreticianului personalitatii Erik Erickson, dezvoltam acest sentiment de vinovatie sanatos in jurul varstei de trei ani.

Daca nu il dezvoltam si nu am interiorizat un cod etic si moral, putem avea multe dificultati atunci cand vine vorba de relationarea cu ceilalti. De fapt, absenta vinovatiei este una dintre principalele caracteristici ale psihopatilor.

Astfel, sentimentul de vinovatie atunci cand am actionat gresit este un bun indicator. Inseamna ca suntem constienti ca am facut ceva gresit. Si acea emotie este cea care ne poate determina sa corectam situatia, fie cerandu-ne scuze, fie luand o alta actiune care rezolva disconfortul.

Problema consta atunci cand ne simtim vinovati pentru actiunile sau deciziile luate in trecut si lasam ceva ce sa intamplat deja sa ne chinuie iar si iar, intrand intr-un cerc vicios. Aceasta bucla nu ne permite sa traim pe deplin in prezent si ne leaga de un trecut nerezolvat.

Ce inseamna sa te ierti pe tine insuti?

A te ierta nu inseamna a accepta un comportament inadecvat sau a renunta la remuscari. Inseamna ca trebuie sa recunoastem emotiile negative pe care aceasta le genereaza in noi si, chiar si asa, sa decidem ca ele isi pierd puterea in prezentul nostru.

Iertarea este un proces progresiv, nu se intampla brusc, mai ales daca actul de a ne ierta este complex. Vor fi oameni carora le va lua ani de zile sa-si vindece complet ranile, in timp ce altora le va fi mai usor.

Pentru a ne ierta este necesar sa ne schimbam perceptia asupra situatiei traite.  Prin urmare, trebuie sa ne dam permisiunea de a merge inainte si de a depasi ceea ce s-a intamplat, traind prezentul in pace si deschizandu-ne catre un viitor fara durere.

A te ierta de sine inseamna si a depasi rezistenta la schimbare, deoarece de multe ori ne este mai usor sa ne simtim vinovati decat sa indraznim sa lasam in urma autocritica si durerea.

Fazele iertarii

A ne ierta este un proces alcatuit din urmatoarele etape:

  1. Recunoasteti adevarul: pentru a ne ierta pe noi insine este necesar sa fim sinceri cu noi insine. Daca am facut ceva gresit, este mai bine sa nu ne inselam.
  2. Asuma-ti responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat: toate actiunile au consecinte, asa ca este mult mai bine sa fii curajos si sa infrunti ceea ce presupune acest lucru.
  3. Intra in contact cu cele mai profunde sentimente care au motivat acel comportament: A sti ce ne-a determinat sa actionam astfel este un pas bun pentru a evita repetarea aceleiasi greseli in viitor.
  4. Deschide-ne pentru a simti fara a ne judeca: acceptarea imperfectiunii noastre va juca un rol cheie in acest moment. Acceptarea a ceea ce s-a intamplat este baza pentru a putea vindeca.
  5. Vindeca ranile emotionale: pentru aceasta va fi necesar sa lasam autocriticii sa lase loc compasiunii fata de noi insine.
  6. A ne iubi neconditionat: inseamna a ne accepta pe noi insine ca un intreg, cu darurile si virtutile noastre, dar si cu defectele si greselile noastre. In aceasta ultima faza, iubirea si iertarea sunt practic aceleasi.

Strategii pentru a te ierta

In scopuri practice, exista actiuni care ne pot ajuta sa ne iertam mai repede. Sa ne uitam la cateva exemple:

  • Scuza. Cererea de scuze este un mare pas inainte daca ai gresit pe cineva, fie cu buna stiinta, fie fara sa stii. Desigur, trebuie sa fie o scuza profunda si sincera. De asemenea, trebuie sa fie fara asteptari, deoarece a cere iertare nu inseamna ca cealalta persoana ne iarta imediat. Ceea ce va facilita este procesul nostru de vindecare si poate si cel al celeilalte persoane.
  • Impartasiti experienta. A explica cuiva greselile noastre ne poate ajuta in procesul de eliberare a vinovatiei. Putem, de exemplu, sa-i spunem unui prieten care ne ofera siguranta emotionala si ne accepta. O alta posibila solutie va fi sa mergem la terapie cu un specialist care sa ne ajute sa ne gestionam emotiile.
  • Scrie. O alta optiune foarte valabila este sa explicam intr-o scrisoare tot ceea ce am dori sa-i spunem celeilalte persoane. Acest lucru ne va permite sa ne ordonam gandurile si emotiile si sa descarcam o mare parte din durere. In functie de situatie, vom decide daca dam scrisul nostru celuilalt sau daca pur si simplu face parte din vindecarea noastra.
  • Vindeca copilul interior. Meditatia este un instrument foarte puternic care poate facilita iertarea. Intrarea intr-o stare de relaxare si comunicarea cu copilul nostru interior ranit, oferindu-i toata securitatea si iubirea neconditionata de care are nevoie, ne va ajuta sa ne reconciliem cu trecutul nostru.

A te ierta: un proces

Ca si in alte tipuri de iertare, a te ierta este un proces. Este un drum pe care il parcurgem in care lasam durerea in urma pentru a ne deschide spre a trai un prezent si un viitor fara suferinta.

Trebuie sa invatam sa acceptam ca in fiecare dintre etapele vietii procedam in functie de gradul nostru de constiinta. Daca in trecut nu am actionat corespunzator, probabil ca nu am stiut sa o facem mai bine.

Si tocmai in procesul de vindecare ne dam seama ca nu mai suntem in faza in care am facut greseli si ca datorita acelei greseli am reusit sa evoluam. Acest lucru ar trebui sa ne permita sa avansam intr-un mod mai usor si mai plin de compasiune pana cand vom fi in pace cu noi insine.