1. Etapa indragostirii

Toate asemanarile sunt exagerate, toate diferentele sunt nivelate.

 „Doamne, am gasit o persoana atat de asemanatoare cu mine! Care respira acelasi aer cu mine, gandim mereu la fel!”, „Suntem ideali unul pentru altul!”, „Am fost impreuna intr-o viata trecuta!”, “Mi-a fost destinat!”

Dulce fericire, el este lumea ta intreaga. El este in centrul universului tau. Nu este nimic mai important decat el pe acest pamant. Daca in aceasta etapa cuiva nu ii place ceva in partenerul sau, atunci tace despre asta, pentru ca ii este frica sa distruga aceasta fericire. Nu vrea sa schimbe nimic unul la altul. El este perfect. In aceasta perioada,apare atasamentul, o conexiune puternica. In aceasta etapa, exista multa pasiune si daruire reciproca. Vreau sa fac totul pentru persona iubita. Cadouri minunate,bucate gustoase, atentie nelimitata,fiind lipiti zile intregi…

In aceasta etapa, se pune baza relatiilor: daca fundamentul este puternic, partenerii trec la urmatoarea etapa a relatiei. 

2. Etapa – diferentierea

Oamenii spun ca relatia este in criza. Partenerul este scos de pe piedestal, idealizarea pleaca, neajunsurile lui devin evidente. El nu mai este centrul universului,ci doar o parte din el si se pare ca nu este atat de dragut ca la inceput. Se simte nevoie de spatiu personal. In aceasta etapa, se poate ajunge la concluzia ca „dragostea a trecut”, „am fost din nou inselat”.Dar sarcina acestei etape este de a vedea partenerul si de a te descoperi pe sine si toate diferentele tale.Suntem diferiti, putem fi impreuna?

Exista indoieli: este aceasta oare dragoste?

3. Etapa – dezvoltarea personala

Apare un accent pe sine, pe interesele personale, pe auto-realizare, atentia devine indreptata catre lumea exterioara. Apare momentul in care se face o cariera si se castiga bani. Autonomia si individualitatea devin valoroase. Exista o re-creare a sinelui ca persoana. Auto-dezvoltarea devine mai importanta decat dezvoltarea relatiilor.

Aceasta este o etapa evolutiva normala intr-o relatie: asta nu inseamna ca cineva a incetat sa iubeasca in acest cuplu,ci inseamna ca centrul atentiei intr-un cuplu s-a mutat, pentru ca cuplul a trecut la o noua etapa. Conflictul se intensifica. Aici sunt necesare conflicte pentru a nu pierde o conexiune emotionala. In stadiul de dezvoltare personala poate incepe o cautare a altor relatii, pentru ca „am nevoie sa fiu realizat intr-un mod diferit, cu o alta persoana”.

4. Etapa – roadele fundamentului bine construit

Daca partenerii nu s-au despartit in etapele anterioare, atunci se intorc din nou la romantism. Aceasta perioada poate fi traita ca o a doua luna de miere,fiecare dintre parteneri a devenit mai increzator in individualitatea lor, a devenit posibil sa-i acorde sprijin celuilalt si ei pot sa comunice intre dansii.

Trecand in aceasta etapa, oamenii spun ca „relatia a atins un nou nivel”, „se dovedeste ca ne iubim, dar cumva altfel”. In acest stadiu,partenerii dintr-un cuplu au invatat deja sa intre in conflict. Ei pot rezolva lucrurile,dar nu se supara unul pe altul. Conflictele devin un instrument de imbunatatire a relatiilor in cuplu: ele ajuta sa aflam ce ne ingrijoreaza cu adevarat pe fiecare dintre noi.

Aceasta este o etapa minunata de reinnoire a vietii intr-un cuplu. Aici exista intimitate, dragoste si spatiu personal, si capacitatea de a discuta, si de a negocia, si pasiune, multa pasiune, tandrete, atractie, recunostinta si dragoste.

5. Etapa- interdependenta

Se spune ca astfel de oameni exista, si eu cred in asta. Cand doi parteneri maturi si realizati in viata au stabilit o relatie puternica. In aceasta etapa va dezvoltati si sa va ajutati partenerul sa se dezvolte.