Planul Comisiei Europene, de standardizare a pachetelor de tigari, respectiv de interzicere a afisarii elementelor specifice ale brandurilor de tigarete, contravine Constitutiei, incalcand dreptul de proprietate si dreptul la libera exprimare, stipulate in legea fundamentala a tarii.

Astfel, eliminarea de pe pachetele de tigari a elementelor specifice marcii incalca articolul 30 din Constitutia Romaniei, care prevede dreptul la libera exprimare, si echivaleaza cu exproprierea, intrucat se incalca drepturile de proprietate intelectuala, contravenindu-se astfel articolului 44 din Constitutie, care consfinteste dreptul de proprietate privata. E bine sa ne amintim aceste lucruri, in conditiile in care astazi, joi, 26 aprilie, este Ziua Internationala a Proprietatii Intelectuale.

„Creativitatea este comuna intregii umanitati. Indiferent cine suntem, indiferent unde locuim, indiferent de circumstante, cu totii avem capacitatea de a crea. Scopul proprietatii intelectuale este de a promova conditiile care ajuta aceasta creativitate si capacitate inovatoare sa infloreasca in toata lumea. De Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale incurajam oamenii sa reflecteze la rolul proprietatii intelectuale in aceasta lume in continua schimbare”, declara directorul general al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala, Francis Gurry.

Masura anticoncurentiala

Industria tutunului, ca vizata de proiectul de directiva al Comisiei Europene, este printre cele mai importante la nivel mondial din punct de vedere al veniturilor generate la bugetele de stat, prin taxe si accize.

Standardizarea ar putea ajunge pana la posibila introducere a pachetelor generice, precum in Australia, unde statul a impus ca toate pachetele sa arate la fel si sa fie folosite aceeasi marime si acelasi font pentru toate numele de marci comerciale, fiind astfel aproape imposibil sa mai diferentiezi intre acestea.

Astfel, cerinta ca toate ambalajele de tigari sa fie standardizate, eliminand toate aspectele referitoare la marca, sigla, combinatii de culori si imagini si introducerea obligatiei ca toate denumirile de marci sa fie tiparite cu caractere standard, cu aceeasi culoare si dimensiune, sunt anticoncurentiale.Formatul ambalajelor, caracteristicile de securitate, inovatiile tehnice, marginile, structura, precum si logo-urile si marcile inregistrate sunt toate obiecte protejate ale proprietatii intelectuale a unei companii.

De asemenea, ambalajele standard generice pot incalca direct numeroase tratate comerciale si internationale, precum si principii esentiale din acquisul comunitar, cum ar fi libertatea de a desfasura o activitate, libertatea de circulatie a bunurilor sau legislatia europeana privind marcile inregistrate.

Se incurajeaza contrabanda si falsurile

Standardizarea ambalajelor ar incuraja, de asemenea, contrabanda si contrafacerea, probleme deja grave atat in Romania, cat si in UE. Fara elemente de siguranta, tigarile vor fi mult mai usor de contrafacut, iar produsele originale vor fi mult mai greu de deosebit de cele falsificate: contrabandistii nu sunt nevoiti sa respecte aceste masuri. Prin blocarea utilizarii elementelor vizibile distinctive, pachetele generice ar crea confuzii pentru consumatori, distrugand marcile unice de fabrica, prin combinarea obligatorie a elementelor vizibile, respectiv model, culoare si caractere standardizate. Consumatorii nu vor mai putea face distinctie cu usurinta intre marcile oferite la vanzare. Limitati la prezentarea unor ambalaje care practic sunt imposibil de deosebit unele de altele, producatorilor le va fi greu, daca nu chiar imposibil, sa lanseze noi produse sau sa extinda gama marcilor existente. Societatile nou infiintate, fara posibilitatea de a-si face distincte produsele prin marci comerciale, se vor confrunta cu dificultati enorme in a putea patrunde pe piata.

Potrivit BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands 2012, Marlboro ocupa locul 7 in randul celor mai importante marci globale din lume, chiar in spatele Coca Cola, si valoreaza aproape 74 de miliarde de dolari.

Ar putea fi doar inceputul

Reglementarea care ii priveaza pe producatorii de tutun de dreptul la proprietate intelectuala risca sa stabileasca un precedent si pentru alte industrii.

Fiecare pachet de tigari, sticla de bere sau bun de lux reprezinta produsul unei companii care trebuie sa-si recupereze investitia.

Concurenta loiala pe care se bazeaza piata libera este in fapt o competitie intre branduri. Iar aceste branduri sunt definite, in primul rand, de elementele de identitate vizuala. Fara acestea, companiile vor avea de suferit si, dat fiind ca este vorba de cifre de afaceri mari, suferinta lor se va resimti negativ si in bugetele statelor.

Frana in calea inovatiei

Un alt efect negativ al masurii preconizate de Comisia Europeana este acela ca va bloca inovatia in domeniul ambalajelor, hartiei, filtrelor si formatelor speciale, care le ofera multor IMM-uri din Europa un avantaj competitiv.

Inovatia a fost vectorul cheie pentru aceste IMM-uri europene in competitia pe o piata globala foarte dinamica. Furnizorii de echipamente, cum ar fi Hauni AG si Focke (Germania) sau GD (Italia) investesc permanent in dezvoltarea brevetata de echipamente de ambalare speciale, care necesita investitii de capital pe termen lung si asigura locuri de munca pentru ingineri cu inalta calificare din Europa.

Daca se va adopta masura standardizarii pachetelor de tigari, furnizorii de diferite echipamente create pentru fabricarea diferitelor produse si ambalaje vor avea de suferit din punct de vedere al capitalului si al locurilor de munca.