Partidele poilitice au neglijat in timpul campanii pentru europarlamentare promovarea temelor europene ca subiecte principale. Locul lor a fost luat de organizarea alegerilor, suspiciunile si masurile de fraudare a alegerilor, atacurile electorale vizand activitatea europarlamentarilor si profilul eurocandidatilor. Atacurile politice au fost insa in beneficiul unor candidati. In premiera pentru alegerile din tara noastra, un candidat independent, Elena Basescu a fost cel mai mediatizat eurocandidat in ultimele doua saptamani ale campaniei electorale, fiind secondataa de candidatul PDL Monica Macovei, sustine Agentia de Monitorizare a Presei intr-un studiu de profil dat marti publicitatii.

Intitulat “Alegeri europene 2009. Discurs electoral in campania electorala”, r raportul ealizat de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) releva fptul ca Elena Basescu a fost tinta predilecta a materiallor de presa, inregistrand 50 de aparitii.

“Cea mai vizibila figura a fost Elena Basescu. Cred ca pentru prima oara intr-o campanie electorala din Romania vine un candidat cu un brend – EBA. Elena Basescu a avut 50 de aparitii in ziarele monitorizate, ceea ce insemnaa 30% din numarul total de aparitii. Desi EBA a avut doua aparitii la televiziune, a fost cel mai mentionat canidat in dezbaterile din emisiunile electorale”, a declarat Nicoleta Fotiade, realizatorul raportului AMP.

Al doilea eurocandidat vizibil in presa a fost Monica Macovei, care a inregistrat insa mai putin de jumatate din numarul aparitiilor EBA, avand doar 21 aparitii in presa scrisa. Potrivit reprezentantului AMP, atat EBA cat si Monica Macovei datoreaza mentinerea lor in atentia presei si pentru ca au fost “tintele atacurilor din aceasta campanie electorala”. Astfel, fostul ministru al justitiei a constituit tinta atacurilor lui Adrian Severin, eurocandidat PSD, iar EBA, unul din subiectele preferate ale presedintelui PNL, Crin Antonescu, mai ales dupa propunerea sa privind legalizarea drogurilor usoare.

Pe locul trei la aparitiile in presa scrisa sunt George Becali, cu 15 aparitii, care a candidat la PE pe listele PRM, si social-democratul Adrian Severin.

Pe locul patru s-a aflat candidatul PDL Traian Ungureanu, cu 7 aparitii, pe urmatoarele locuri fiind clasati, cu cate 5 aparitii, independentul Pavel Abraham, Cristian Preda si Corneliu Vadim Tudor, iar pe ultimul loc s-a clasat candidatul PNL Norica Nicolai, care a avut doar 5 aparitii in cotidienele monitorizate.

AMP atrage atentia ca temele europene nu au fost abordate ca subiecte principale, ci au reprezentat doar chestiuni de ordin secundar pentru care au fost alocate scurte alocutiuni in dezbaterile electorale sau in discursuri. La polul opus, modul de organizare, suspiciunile si masurile de fraudare a alegerilor, atacurile electorale si profilul eurocandidatilor au constituit tema predilecta a discursurilor si dezbaterilor politice.

“Softul menit sa combata fraudele in ziua alegerilor a fost un subiect bine reflectat in ultimele doua saptamani. Tensiunile din Coalitie au bruiat discursul electoral, alaturi de declaratiile social-democratilor privind remanierile guvernamentale care ar fi putut avea loc in functie de rezultatul alegerilor europene. Alegerile prezidentiale au fost a sasea tema identificata. Relatia Romaniei cu UE a fost una din temele principale din campanie, iar o tema interesanta a fost criza economica, care a fost prezenta in dezbaterile televizate”, se arata in raportul AMP.

Studiul AMP a fost realizat in baza monitorizarii a cinci ziare centrale: Evenimentul Zilei, Cotidianul, Jurnalul National, Gandul, Romania libera si a emisiunilor electorale a doua posturi de televiziune: TVR – Alegeri Europene: Tu decizi! si Editie speciala, respectiv Antena 3 – Stirea Zilei, Sinteza Zilei, Zig-Zag.