Emily Dickinson este printre cei mai ciudati artisti ai secolului al XIX-lea. Presupunand ca plasam slujba ei langa cea a celeilalte, poate ca este doar Walt Whitman, cel care a initiat strofa libera, in Anglia, Gerard Manley Hopkins a ales sa foloseasca „cadenta arcuita” peste un metru mai obisnuit in versul sau, acest lucru s-ar putea sa se potriveasca cu interesele lui Dickinson in unicitate si importanta noua.

Viata lui Dickinson a fost plictisitoare pana la extrem – atat de obisnuita incat devine, in felul ei specific, Interesanta. In plus, eforturile ei sunt laudabile pentru respingerea numarului mai mare de oameni care au participat la scrierea cantecelor din secolul al XIX-lea.

Ar trebui sa exploram natura investigativa si munca lui Emily Dickinson, luminata de 10 fapte interesante despre ea. In acest articol, discutam 15 fapte extraordinare despre Emily Dickinson.

1. Ea a locuit intr-o casa similara pentru cea mai mare parte a vietii ei

Dickinson a petrecut cea mai mare parte a timpului pe pamant locuind in Residence, casa familiei ei din Amherst, Massachusetts. Proprietatea a fost lucrata pentru bunicii ei in 1813 si apoi a fost transmisa copiilor lor in 1830, chiar anul in care artista a fost conceputa. Tocmai a locuit in alta parte in Amherst pentru o perioada lunga de timp, dupa ce Residence a fost cumparat de managerul de bani David Mack – totusi, in 1855, familia a rascumparat casa si s-a mutat inapoi, atat Dickinson, cat si sora ei locuind acolo pana la moartea lor. Este decorul pentru care Dickinson a compus marea majoritate a operei ei si a fost achizitionat ulterior de nepoata ei, Martha Dickinson Bianchi.

2. Cea mai mare parte din sonetele ei pot fi cantate pe melodia trandafirului galben din Texas

Emily Dickinson a scris in principal in aceeasi maniera metru, care consta din refrene cu patru linii care comuta inainte si inapoi intre tetrametrul versificator (patru picioare pentru fiecare linie) si trimetrul rimat (trei picioare pentru fiecare linie). Acest contor se gaseste in mod regulat in cantecele de capela cu care Dickinson s-ar fi adult. Acesta este motivul pentru care poeziile (sonetele) ei pot fi cantate in ritmul majoritatii psalmilor conventionali, inclusiv Uimitoarea lipsa de efort si melodii de oameni precum Trandafirul galben din Texas. Se potrivesc chiar si cu ritmul melodiilor TV notabile, cum ar fi subiectul de pe Insula lui Gilligan.

3. Doar 10 sonete au fost distribuite in cursul vietii ei

Emily Dickinson a compus peste 1.800 de sonete in cei 56 de ani de viata. Cu toate acestea, doar zece dintre acele sonete au aparut in distributie, inclusiv „Sic travel gloria mundi” si „Magnum bonum, collection of amantes tipa”. Sonetele distribuite au fost modificate viguros pentru a se potrivi cu standardele versurilor pe care Dickinson le-a incalcat in mod deliberat. Sonetele nu au fost, in general, distribuite in numele ei, iar cele mai multe au fost prezentate in mod logic de catre insotitori si jurnalisti individuali.

4. Emily Dickinson a parasit scoala teologica dupa 10 luni

Dickinson a ars sapte ani la Institutul Amherst, cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani. Scrisorile ei din acea perioada demonstreaza ca ea a participat la timpul ei acolo si a facut tovarasii care au rezistat pentru totdeauna. In orice caz, ea a parasit Colegiul Teologic Femeil Mount Holyoke inainte de a-si termina cel mai memorabil an. Scopurile potentiale din spatele zborului ei variaza de la slabiciune cronica, dorinta de a merge acasa, neplaceri in jurul zonelor puternice pentru impact si modul de control al tatalui ei de a se comporta. Nicio explicatie grozava, ar fi ultima data cand Emily ar locui departe de casa familiei ei.

5. O mare parte din scrisorile ei au fost stricate sau modificate post mortem

Inainte de moartea ei, Emily Dickinson a facut-o pe sora ei Lavinia sa jure ca ii va anihila scrisorile. Lavinia s-a tinut cu fidelitate de cuvant si a consumat majoritatea scrisorilor lui Dickinson. A ramas uluita sa gaseasca, in orice caz, versul lui Dickinson, pe care nu jurase sa-l anihileze. Lavinia a incercat sa distribuie versurile surorii sale, in ciuda pretentiilor si a luptei dintre fratele ei Austin, sora ei prin casatorie Susan si escorta lui Austin, Mabel Loomis Todd, care a modificat ea insasi un numar mare de sonete ale lui Dickinson.

Literele care nu au fost anihilate au fost considerate ca fiind modificate. Multe cuvinte si nume au fost eliminate din aceste rapoarte, posibil de catre fratele lui Dickinson si Todd. Studentii de istorie deduc ca marea majoritate a notificarilor din aceste scrisori fac aluzie la Susan.

6. S-ar putea sa fi avut loc cateva relatii ciudate

In ciuda modului ei de viata retras, Dickinson este acceptat ca a avut unele relatii ilicite de afectiune. Aceste angajamente par sa fi fost scurte, dar foarte eficiente. De exemplu, Dickinson a fost vazuta odata stand in poala insotitorului tatalui ei, judecatorul Otis Master. Minimal avea o oarecare constientizare semnificativa a termenului intalnirilor lor reale impreuna, totusi, ea a continuat sa compuna scrisoarea corespondentei cu el pana la moartea lui la multi ani dupa fapte.

7. Sora ei In plus, nu s-a casatorit

Din toate punctele de vedere, Emily nu a fost singurul Dickinson care a locuit acasa fara a fi legat. Era extrem de aproape de sora ei mai tanara, Lavinia, care, in plus, nu s-a casatorit si nu s-a aventurat niciodata de acasa. Lavinia a supravegheat un numar semnificativ de intreprinderi familiale si sociale pe care Emily le-a considerat coplesitoare si este justificarea pentru care Emily Dickinson s-a transformat intr-un nume recunoscut in mod obisnuit dupa trecerea ei.

8. Casa familiei ei este acum un muzeu

Daderot, Domeniu public, prin Wikimedia Commons

Samuel Dickinson, bunicul lui Emily Dickinson, a avut casa familiei inerenta in secolul al nouasprezecelea sute de ani. A fost o casa imensa in punctul focal din Amherst, care s-a transformat in casa familiei Dickinson pentru mai bine de o suta de ani inainte de a fi vanduta. In 1965, scoala Amherst a achizitionat proprietatea. In 2003 s-a transformat oficial in Centrul Istoric Emily Dickinson, alaturi de casa din apropiere, care avea un loc cu nepoata lui Emily.

9. Emily Dickinson si fratele ei adorau o doamna asemanatoare

O parte din compunerea lui Emily Dickinson este adresata si dedicata „Sue” sau „Susie”. Susan Huntington Gilbert, pe care Emily a cunoscut-o la Amherst, s-a transformat intr-o tovarasa draga si obiect al prieteniei lui Dickinson. Gilbert avea si ochiul altcuiva: Austin, fratele mai consacrat al lui Dickinson. Austin Dickinson s-a casatorit cu Susan in 1856, facand-o sora lui Emily Dickinson prin casatorie. In momentul in care pasarile de dragoste s-au mutat in apropiere de Dickinson Estate, unde Emily a continuat din cate isi aminteste, peste 275 de sonete au trecut intre ele. Marea majoritate a acestor sonete au fost trimise prin posta pe masura ce Emily s-a dezvoltat din ce in ce mai izolat.

10. Emily Dickinson a avut probleme medicale vagi.

Conduita retrasa a lui Emily Dickinson face greu sa-ti dai seama ce anume a trait ea. Specialistii in istorie s-au gandit daca ar fi putut avea epilepsie ca unul dintre nepotii ei. Cu siguranta a fost afectata de deznadejde si probleme de nervozitate, care i-au facut sa-i placa sa ramana in interiorul si departe de societate. Mai tarziu, in viata ei, Dickinson a inceput sa experimenteze efectele nefaste ale agoniei in ochii ei si ale aversiunii fata de lumina. Ea a murit la doar 55 de ani din cauza unui accident vascular cerebral.

11. Emily Dickinson era eremita, dar nu introvertita

In afara de renumita ei inclinatie de a sfida punctuatia si normele minunate, cea mai populara trasatura a lui Emily Dickinson este stilul ei de viata retras. Dickinson nu a parasit proprietatea in ultimii douazeci de ani din viata ei, iar in ultimii ei ani, nu si-a parasit camera aproape de cea mai indepartata limita a vietii ei. Familia ei a descris-o ca avand un „caracter temator”, iar studentii de istorie i-au retras stilul de viata la nervozitate si tristete serioase.

In orice caz, a spune acest lucru nu inseamna ca Emily Dickinson a fost impotriva. Ea a tinut pasul cu legaturile ei prin scrisoare si s-a concentrat profund asupra celor dragi. Dickinson a avut de-a face cu mama ei slaba pana la moartea ei in 1882 si a stat la patul de moarte al nepotului ei, Gib, cand acesta a murit de febra tifoida la varsta de 8 ani. Cu fiecare trecere a celor dragi, Dickinson s-a dovedit a fi mai deconectata, dar nu s-a despartit niciodata de cei dragi.

12. Emily Dickinson a compus aproape 900 de sonete in timpul conflictului la nivel national

Anii undeva in intervalul 1861 si 1865 au fost cea mai utila perioada de compozitie a lui Emily Dickinson. In timp ce Emily Dickinson nu numeste niciodata in mod explicit conflictul la nivel national in sonetele ei, o multime considerabila dintre aceste sonete, inclusiv „Se simte o rusine sa fie revigorat” pot fi descifrate pentru a face aluzie la mediul politic al tarii. Emily Dickinson a compus aproape 50% din sonetele pe care le-a scris in toti anii ei in timpul conflictului Nationwide. Intr-o aparitie publica neobisnuita, Dickinson a distribuit fara nume trei sonete in ziarul Drum Beat cu scopul final de a strange fonduri pentru cauza Asociatiei.

13. Emily Dickinson a fost o ingrijitoare cultivata a terenurilor

Emily Dickinson s-a concentrat pe stiinte naturale in viata ei de tanara si a ingrijit cu strictete gradina Estate. Ea a fost remarcata in orasul ei pentru abilitatile ei de plantare demne de remarcat, pozitiv mai mult decat pentru abilitatile ei de compunere. Dickinson a trimis de cele mai multe ori trandafiri alaturi de compozitia ei, tovarasilor, prietenilor si familiei. In momentul in care a murit, era acoperita cu florile ei numarul unu, inclusiv orhidee, violete si heliotrop.

14. Opera lui Emily Dickinson a fost la inceput cenzurata

Dickinson a conceput un stil nou cu versurile ei, care a ignorat numeroasele indrumari academice normale. Ea a explorat diferite cai in ceea ce priveste scrierea cu majuscule si a permis pedepsele sa continue. Munca ei a fost motivata de gadgeturile muzicale ale imnurilor stricte, totusi, de obicei, isi amesteca opririle inventive in interiorul versurilor. In ciuda modului ei arogant de a face fata punctuatiei, sonetele lui Dickinson au ajuns sa fie privite ca opere de arta savante noi.

15. Relatia lui Emily Dickinson cu parintii ei a fost tensionata

Dickinson a decis sa nu o paraseasca niciodata acasa, dar nu pentru ca se intelegea bine cu parintii ei. Ea isi portretizeaza mama ca fiind nemiloasa. Mai tarziu, cand mama lui s-a imbolnavit, Dickinson a simtit mai multa caldura pentru ea. Ea parea sa fie mai prietenoasa cu tatal ei, desi se spunea ca el nu sprijina femeile cercetatoare. Acest lucru poate explica de ce Dickinson a decis sa nu publice niciodata o mare parte din poezia ei.

Luand in considerare toate lucrurile, Emily Dickinson inceteaza sa mai existe, iar opera ei este plina si prolifica. Viata reala a lui Emily Dickinson ajuta la informarea modului in care interpretam faimoasa artista, dar nu exista nimic ca sa-i citesti singur cuvintele. Explorati mai multi poeti celebri din intreaga lume aici pentru a afla mai multe.