Conform unor cercetari recente, lipsa vitaminei D din organism sta la baza declansarii a numeroase boli, att in cazul copiilor, cat si al adultilor.

Vitamina D nu pare, la prima vedere, att de importanta pentru organismul uman precum vitaminele A, B sau C. Aceasta mai ales din cauza publicitatii de care se bucura cele din urma. Au fost mult mai mult in centrul cercetarilor stiintifice si sunt adesea recomandate de medici, efectele lor benefice fiind foarte bine cunoscute. Chiar daca nu se bucura de aceeasi popularitate, si vitamina D joaca un rol extrem de important pentru buna functionare a organismului.

O descoperire importanta

Un reputat cercetator american, dr. Michael F. Holick, a publicat recent un studiu in care prezinta multiplele efecte negative pe care carenta vitaminei D le poate avea asupra organismului. Cele mai cunoscute sunt, desigur, bolile sistemului osos. Daca nu se afla intr-o cantitate suficienta in corpul copiilor, se pot declansa deformari ale scheletului sau incetiniri ale cresterii. Daca este vorba de adulti, atunci lipsa vitaminei D poate precipita dezvoltarea unor boli precum osteopenia, osteoporoza, osteomalacia si totodata creste riscul unor fracturi.

Dar dr. Michael F. Holick sustine ca absenta acestei vitamine are un rol esential si in declansarea altor afectiuni, printre care bolile de inima si unele tipuri de cancer. In acelasi timp, existenta dozei recomandate fiecarei vrste reduce riscul aparitiei acestor afectiuni. Cercetatorul american isi bazeaza aceste afirmatii pe o descoperire foarte importanta: multe tesuturi si celule ale corpului uman au ca receptor vitamina D, iar unele dintre ele poseda masinaria enzimatica necesara pentru a converti forma primara de circulatie a acesteia intr-o forma activa.

De unde luam vitamina D?

Se estimeaza ca aproximativ un miliard de oameni de pe intreg globul sufera de deficienta a vitaminei D. Mai mult, ea este esentiala si pentru asimilarea altor substante necesare organismului. Fara vitamina D, numai 10-15% din calciu si 60% din fosfor sunt absorbite de corpul uman.

Lipsa ei este pusa si pe seama surselor destul de restrnse de unde putem obtine aceasta vitamina. Exista trei surse importante: expunerea la soare, dieta zilnica si suplimentele alimentare. Radiatiile ultraviolete transforma provitamina D produsa de enzima si depozitata in membranele celulelor in vitamina D.

Dintre alimente, putine sunt cele care au un continut semnificativ de vitamina D, iar acestea nu sunt dintre cele pe care le avem de obicei zilnic pe masa noastra. Printre aceste alimente se numara cteva specii de peste (somonul, sardinele, tonul), ouale, ficatul de vaca, uleiurile vegetale si untul. De asemenea, uleiul de peste este recunoscut si recomandat pentru a combate carenta acestei vitamine.

Fracturile si osteoporoza

Aproximativ 33% din femeile cu vrste cuprinse intre 60 si 70 de ani si 66% din cele cu vrste de peste 80 de ani sufera de osteoporoza. Un studiu efectuat asupra unui numar de 3.270 de femei din Franta a aratat importanta pe care o are vitamina D pentru reducerea riscului in fata acestor afectiuni.

Cercetarea a demonstrat ca femeilor carora le-a fost administrat calciu impreuna cu vitamina D zilnic, timp de trei ani, aveau un risc mai mic cu 43% de a face fracturi ale soldului si cu 32% pentru fracturi nonvertebrale. De asemenea, dintr-un alt studiu al Initiativei pentru Sanatatea Femeilor a reiesit ca femeile care iau in mod regulat suplimente de calciu cu vitamina D au sanse cu 29% mai reduse de a avea fracturi ale soldului.

Slabiciunea muschilor

Performantele atletice se obtin si prin administrarea unei doze sporite de vitamina D. Aceasta deoarece pentru functionarea optima a musculaturii umane e nevoie de aceasta vitamina. Unii muschi o au ca receptor si de aceea au nevoie de ea pentru a putea functiona la capacitatea lor maxima. Studii de specialitate au demonstrat ca administrarea vitaminei D este mult mai benefica pentru sanatatea muschilor dect simpla prescriere pentru calciu. Riscul de a suferi de slabiciune a muschilor este redus cu 22%.

Actiuni ale vitaminei D

Unele organe ale corpului, printre care creierul, prostata, snii, colonul au ca receptor vitamina D. De aceea ea este extrem de benefica pentru buna functionare a acestor organe. S-a stabilit si o conexiune intre existenta unui nivel optim al vitaminei D in organism si incidenta tuberculozei. De asemenea, direct sau indirect, forma activa a vitaminei controleaza mai mult de 200 de gene, printre care cele responsabile de diferentiere sau de proliferare. Astfel, ea poate ajuta la inmultirea celulelor sanatoase si, in acelasi timp, poate sa impiedice raspndirea celulelor bolnave in organism.

Carenta acestei vitamine a fost legata si de incidenta crescuta a schizofreniei si depresiei. In acest caz, specialistii sustin ca este foarte importanta administrarea unei doze optime in timpul sarcinii si in primii ani de viata ai copilului. Ea este necesara pentru buna formare si dezvoltare a creierului si ajuta la optima functionare mentala pe parcursul vietii.

Cancerul, diabetul si osteoartritele

Persoanele care locuiesc la o altitudine ridicata prezinta un risc mai mare de a dezvolta diferite forme de cancer, diabet sau scleroze multiple dect cele care locuiesc la o altitudine mai joasa. Acest lucru este cauzat de faptul ca persoanele ce locuiesc la altitudini mici sunt cu mult mai expuse soarelui (si deci sintetizeaza mai bine vitamina D) dect celelalte. Studii epidemiologice au aratat ca un nivel scazut al vitaminei D in organism este asociat riscului mai mare de a dezvolta cancer de prostata, de colon sau de sn, mortalitatea fiind extrem de ridicata in aceste cazuri.

Specialistii sustin ca indivizii care locuiesc la o altitudine mai joasa de 350, in primii 10 ani de viata sunt cu 50% mai putin expuse riscului de a face o scleroza multipla. Cteva studii de specialitate sugereaza ca administrarea de suplimente de vitamina D copiilor ajuta la scaderea riscului de a face diabet. Ele mai arata si importanta pe care o are administrarea ei in timpul sarcinii.

Bolile cardiovasculare

Deficienta de vitamina D este asociata si cu instalarea unora dintre bolile inimii, constatndu-se un nivel ridicat de factori inflamatori in snge. Un studiu realizat in Marea Britanie a inclus mai multi pacienti bolnavi de hipertensiune. Acestia au fost expusi de trei ori pe saptamna, trei luni la rand, la radiatii ultraviolete. Dupa aceasta perioada, s-a observat ca presiunea sngelui la toti pacientii ajunsese la un nivel normal.