Consiliul de Ministri a aprobat marti un contract cu compania de tehnologie Indra pentru proiectarea, dezvoltarea si evaluarea testului pilot al unei aplicatii de urmarire prin telefoane mobile care va permite utilizatorilor sa fie anuntati daca au fost in contact cu cineva pozitiv la COVID – 19. Acest pilot se va desfasura pe insula Canare La Gomera si, pentru prima data,  va simula o pandemie  pentru a evalua eficacitatea aplicatiei.

Testul este promovat de Ministerul Afacerilor Economice si Transformarii Digitale, in coordonare cu Serviciul de Sanatate din Insulele Canare, si va fi lansat in perioada 26 iunie – 16 iulie. Potrivit unor surse guvernamentale,  obiectivul este ca ulterior sa avem aplicatia disponibila „pana in septembrie sau octombrie”, ceea ce, in opinia sa, ne-ar permite sa fim mai bine pregatiti pentru un eventual al doilea val epidemic.

Noua aplicatie se va baza pe tehnologia Bluetooth, care va permite doi utilizatori sa  faca schimb de date in mod anonim, prin intermediul telefoanelor lor mobile, atunci cand se afla la mai putin de doi metri unul de celalalt timp de cel putin cincisprezece minute.  In realitate, terminalele vor capta un cod criptat, o identificare efemera care se schimba constant. In cazul in care unul dintre cei doi utilizatori va fi testat pozitiv pentru coronavirus ulterior, aveti posibilitatea de a introduce rezultatul in aplicatie si va informa intotdeauna anonim persoanele cu care ati avut contact.

Aplicatia va folosi protocolul DP-3T  (Decentralized Proximity Tracking to preserve privacy), care este integrat cu sistemul Apple si Google si, in principiu, este cea mai buna garantie a drepturilor utilizatorului. Acesti doi giganti tehnologici, care monopolizeaza practic toate sistemele de operare folosite in telefoanele mobile din intreaga lume, au lucrat in ultimele luni la un protocol comun care sa permita interactiunii aplicatiilor din diferite tari.

Garantii de confidentialitate stabilite de Bruxelles

Retineti ca Agentia  Europeana pentru Protectia Datelor acorda prioritate confidentialitatii utilizatorilor. Aceasta inseamna ca nimeni nu este fortat sa descarce sau sa foloseasca aplicatia. Din acest motiv, culegerea datelor si analiza riscurilor se realizeaza intotdeauna pe telefonul mobil al utilizatorului si nu pe un server, ceea ce garanteaza confidentialitatea. Aceasta aplicatie respecta, asadar, toate garantiile stabilite de reglementarile europene.

In plus, Bruxelles respinge urmarirea prin geolocalizare a oamenilor, de exemplu, cu GPS. In cazul noii aplicatii,  aceasta functie va fi indeplinita chiar de Bluetooth, care, printr-un nou protocol, va fi folosit pentru prima data pentru masurarea distantelor. Dupa cum au explicat surse guvernamentale, principala dificultate a fost calibrarea distantelor folosind aceasta tehnologie, deoarece „fiabilitatea in masurare a fost un aspect cheie”.

Decizia daca aceasta aplicatie va fi implementata in restul Spaniei va fi luata odata ce testul pilot a fost finalizat si evaluat intr-un scenariu real. Comunitatile autonome vor avea ultimul cuvant, intrucat obiectivul final este integrarea aplicatiei in diferitele sisteme de sanatate care depind de fiecare dintre ele.

In acest moment, „majoritatea tarilor europene se afla in faze similare de dezvoltare a instrumentelor de alerta de contagiune”, potrivit surselor, care au facut aluzie la Franta, Italia sau Germania, care le-au lansat in ultimele saptamani.

Spania este a  patra tara din lume care a lansat un pilot cu API (Application Programming Interface) de la Apple si Google. Dintre acestea, acesta va fi primul pilot care afecteaza experienta utilizatorului si singurul care simuleaza infectiile, ceea ce va permite colectarea unor date de calitate superioara. 

Aproximativ 3.000 de descarcari de pornit

In timpul pilotului acestui instrument, experienta sa de utilizator va fi testata pentru a valida faptul ca este usor de inteles si de gestionat pentru cetateni. In plus, functionarea acestuia va fi verificata prin identificatori fictive, cu pozitive si negative generate, astfel incat sa se poata verifica modul in care functioneaza sistemul de notificare prin ajustarea pragului sau de functionare pentru a evita distorsiunile intr-un viitor scenariu real.

Surse guvernamentale au explicat ca va avea loc in capitala insulei, San Sebastian de La Gomera, intrucat cheia „este sa ai un pilot intr-un mediu geografic controlat”, care include si prezenta turistilor. In principiu, se considera ca esantionul ar fi reprezentativ daca aceasta aplicatie ar fi descarcata de aproximativ 3.000 de persoane. Daca se ajunge la aceasta cifra, ideea ar fi sa se introduca aproximativ 300 de persoane infectate simulate, aproximativ 10% din esantion.