Primele semne ale prezentei crizei economice la Mobile World Congress 2009 apar inainte de a intra in complexul expozitional. In anii trecuti, toate cladirile din jurul La Fira erau invesmintate in imense cearsafuri publicitare. Fie ca era vorba de birouri, de hotel, de constructii in renovare, reclamele filfiiau pe ziduri, peste geamuri. Acum, nimic! Cautind cu lupa, am descoperit la intrarea in hotelul din piata Espanya doua banner-e Microsoft. Niste resturi ale unor vremuri manoase.

Asta e un aspect. Altul ne-a intimpinat la inregistrare. In urma unei intelegeri intre GSM Asociation si Municipalitatea Barcelonei, ziaristii acreditati primeau si un abonament pe 5 zile valabil pe autobuz si metrou. Acum nu mai exista asa ceva. Prin urmare, ne jucam de zor la automatele de bilete: un tichet cu 10 calatorii la metrou costa aproape 8 euro

In anii trecuti , prin diverse locuri din oras mai gaseai afise mici, mai mari legate de produse lansate cu ocazia MWC. Singurele firme care isi permit asta in aceste zile sint LG si Samsung. Mai mult, daca LG este sponsor platinum la marea expozitie, Samsung si-a permis sa brand-uiasca (pe interior) un intreg hotel: Fira Palace!

Asta e partea coreenilor. Iar chinezii de la ZTE si Huawei parca i-au amutit pe competitorii din zona de echipamente (EricssonNokia-SiemensAlcatel-Lucent). Standurile chinezilor sint mult mai vii, marketing-ul lor se vede prin tot tirgul: tot mediul business poarta genti ZTE, iar steaguri cu cele trei litere sint amplasate la tot pasul. Totusi, atit Ericsson cit sI Alcatel-Lucent au facut mai multe anunturi la MWC, dar de care ma voi ocupa intr-un material separat. Apropos de Huawei: au prezentat azi telefonul lor touchscreen cu platforma Android. 90% din design e iPhone

Inca una si ma duc sa ma culc: am gasit si HTC cu Android. Chiar daca arata a jucarie, se misca foarte bine. Din prezentarile de pe diverse site-uri imi facusem o parere proasta. Imi retrag cuvintele. Atit cit l-am avut sub ochi azi, mi-a facut o impresie foarte buna. Si nu in ultimul rind e altceva!