Ierusalimul din Israel este unul dintre cele mai vizitate locuri de turisti si pelerini din intreaga lume datorita istoriei sale, deoarece are unele dintre principalele sanctuare sacre pentru evrei, crestini si musulmani, de aceea, este cunoscut si sub numele de Tara Sfanta.

Evreii viziteaza Ierusalimul pentru a vedea Zidul Plangerii, un vestigiu al Templului Ierusalimului si cel mai sacru loc pentru ei. Este una dintre putinele parti care au ramas in picioare dupa ce romanii au distrus templul. Acesta este unul dintre cei patru ziduri de sprijin din jurul Muntelui Moria care au fost construite pentru a extinde esplanada, care astazi este cunoscuta drept Esplanada Moscheilor de catre musulmani sau Esplanada Templului de traditia iudeo-crestina.

In Ierusalim, crestinii din intreaga lume viziteaza Biserica Sfantului Mormant, cunoscuta si sub numele de Biserica Invierii sau Biserica Anastasis (cuvant grecesc care inseamna invierea lui Hristos). Acest loc care se mai numeste si Golgota („craniul” in aramaica) este, conform Evangheliilor, locul unde a avut loc Rastignirea, inmormantarea si invierea lui Hristos. In acest loc se poate vedea si piatra unde a fost uns Hristos inainte de a fi ingropat si locul unde i-a fost gasita crucea. De asemenea, puteti vizita diverse capele precum cea a Santa Elena, corul grecilor si Capela Sfantului Sacrament.

Esplanada Moscheilor sau Muntele Templului este unul dintre cele mai disputate locuri sfinte din lume. Pentru musulmani este al treilea loc sfant dupa Mecca si Medina, iar pentru evrei este unul dintre locurile lor cele mai sfinte, deoarece exista povestea biblica a jertfei lui Isaac, al doilea dintre patriarhii poporului Israel.

Pe munte se afla doua dintre cele mai importante temple ale islamului: Moscheea Al-Aqsa, cupola de argint, si Domul Stancii, cupola de aur. Musulmanii cred ca stanca din centrul domului este punctul din care Muhammad s-a inaltat la cer pentru a-L intalni pe Dumnezeu.

In Ierusalim puteti merge pe Via Dolorosa, care este o strada care a fost luata in mod traditional ca parte a calatoriei pe care a facut-o Hristos, purtand crucea, in drumul spre rastignirea Sa. Noua din cele cincisprezece statii Viacrusis sunt marcate pe aceasta strada. Celelalte statii sunt in Biserica Sfantului Mormant.

Un alt dintre cele mai importante locuri de vizitat este Muntele Sion unde se afla Mormantul Regelui David, unul dintre cele mai importante personaje din Vechiul Testament. Tot locul unde Isus a sarbatorit Cina cea de Taina impreuna cu apostolii sai. Tot in acest loc se afla si Abatia Hagia Maria, unde se spune ca a avut loc asumarea Fecioarei.

Un alt loc emblematic este Muntele Maslinilor, care adaposteste Gradina Ghetsimani si Bazilica Agonia, unde Iisus s-a rugat inainte de a fi capturat.

In oras puteti vizita si Muzeul Israelului, care are Manuscrisele de la Marea Moarta, cele mai vechi copii cunoscute ale Bibliei, si Muzeul Holocaustului, dedicat amintirii victimelor holocaustului din cel de-al Doilea Razboi Mondial.