Pentru ca, desi septembrie, mirosul caldurii persista, renumiti artisti plastici te invita sa vizitezi expozitia intitulata “Salonul de vara”, deschisa publicului pana la jumatatea lunii.

A venit toamna… Sa ne acoperim inima cu… o frunza de sticla albastra, imaginata de Lucian Butucariu, sau cu zborul balerinei lui Liviu Nedelcu. Sau, mai bine, sa ne odihnim la umbra unui pom primavaratic, inflorit de un artist care a trait – doar pana mai ieri – pentru natura, pentru frumusetile date de Dumnezeu: Bogdan Pietris. Ei si inca 31 de artisti plastici va asteapta sa vizitati “Salonul de vara”, deschis pana la 15 septembrie, la Galeria SENSO din Capitala. O recolta parca mai buna decat oricand, un suflu de verde si de optimism de care, cu siguranta, fiecare dintre noi are nevoie.

La vernisaj, gazda buna ne-a fost – din partea organizatorului – pictorita Rodica Xenia Constantin, prezenta pe simeze cu multa dragoste de apa, de cer si de albastru. Iar vorbele de bine, asa cum se cade la sarbatoare – de ce intalnirile cu adevarat culturale, cele de folos pentru minte si pentru inima sunt din ce in ce mai rare? – au fost rostite de criticul de arta Octavian Barbossa. Ca de obicei, a vorbit cu prietenie despre expozanti, atragandu-ne atentia asupra fiecarui artist in parte, marcandu-i, doar din cateva tuse, originalitatea si certificandu-i astfel prezenta in fata publicului.

Simfonia culorii si spatiului

Am remarcat la salon – si cred ca incepe sa fie o tendinta a acestui tip de manifestari – apetitul pentru spatiile ample de desfasurare a culorii: de cele mai multe ori, pe panze de dimensiuni mari nu incape o poveste, ci, mai degraba, un sentiment; artistul se elibereaza de o stare pe care, mai departe, asa-i in firea lucrurilor, o induce privitorului, iubitorul de arta care de buna voie se lasa, cu bucurie, coplesit.

Pentru ca nu fac exceptie de la aceasta ultima categorie, pentru ca ma numar cu placere intre cei care accepta sa fie “manipulati” de arta, imi permit si cateva… nominalizari: reiterez cu lacrima numele lui Bogdan Pietris, care a iubit pe viata si pe moarte Marea si Delta, apa si pescuitul, respiratia naturii. M-au cucerit sinceritatea Daliei Bialkovski, rigoarea Herminei Csata si delicatetea orientala a Olgai Morarescu Marginean. Daca pictorul Horea Cucerzan m-ar invita la o plimbare cu barca as accepta pentru linistea, echilibrul si placerea de a trai simplu pe care le simti in panzele lui. Iar surorii mele i-as oferi verdele din sticla turnata cu fantezie de Mihaela Cvasnevski.