1. As vrea sa ne spui mai multe despre tine si pasiunile tale. Iar mai apoi sa ne povestesti cand ai inceput sa dezvolti pasiunea pentru jurnalism.

– Sunt unul dintre jurnalistii norocosi pentru ca pot sa traiasca din freelancing, din a scrie articole pentru diverse publicatii, pentru blogul meu (bazavan.ro), sau din a produce content pentru companii. Dar ca sa ajung la asta a fost nevoie de 16 ani de munca, 10 in radio (radio 21 si Europa FM) , 6 la revista Tabu.

Am ajuns din intamplare la Radio 21 sa dau o proba de voce pentru jingle-uri. M-au placut, m-au angajat si de acolo n-am facut decit sa ma perfectionez (am facut scoala BBC de radio si televiziune , cursuri de marketing etc) ca sa fiu tot mai buna, in pas cu provocarile care mi s-au ivit in viata profesionala. La scris am ajuns la maturitate, cind deja ma asezasem si in profesie, dar si eu in mintea mea: ma cunosteam pe mine, orgoliile mele, si puteam sa ma strunesc in relatia cu intervievatii mei. Pasiunile mele tin de liniste… sa citesc, sa vad filme, sa merg la teatru. Nimic special. Imi place, de exemplu, sa merg dimineata in Cismigiu, e o terasa linga debarcader, pe lac si sa stau acolo sa citesc.

In ultimii ani am devenit foarte pasionata de studierea structurilor narative, am facut chiar si un curs de scenaristica, tocmai pt a invata ce fac scenaristii in plus fata de jurnalisti, asa ca citesc multe cursuri despre scrieri:)

2. Ce calitati crezi ca ar trebui sa detina un om ce lucreaza in jurnalism, ce ar fi esentiale pentru a face cu succes aceasta meserie?

-Disciplina, perseverenta de a spune adevarul – indiferent de consecinte, curiozitatea mereu proaspata, atentia pentru detalii si un interes constant pentru a fi in pas cu vremurile in termeni de limbaj tehnic de transmitere a mesajului – de la mediu prin care se transmite pina la limbajul prin care o faci.

Jurnalistul viitorului va trebui sa detina propria-i comunitate dezvoltata in internet, sa poata livra aceeasi stire in format de tv/ radio si online, dar si sa poata pune context pe informatie. Cred ca ne vom intoarce curand la informatia curata, pentru ca nu vom mai putea pacali publicul multa vreme – are acces la stire din multe directii si e mai inteligent decit noi, asa ca intelege ceea ce facem cu informatia.

Eu si acum, cind sunt freelancer, ma trezesc zilnic la 6 dimineata ca sa citesc 2 ore ce mai e nou in meseria mea, cum se adapteaza jurnalismul la noile medii de comunicare si ce au mai muncit altii care fac acelasi lucru ca si mine in cine stie ce colt de lume.

3. Care au fost cele mai mari provocari pana acum si cele mai frumoase intalniri pe care le-ai avut?

-Cea mai mare provocare a fost sa conduc redactia Tabu; veneam din radio, era cu totul alta industrie, alte mijloace de lucru si eram lasata de capul meu: sa fac orice cred eu ca e mai bine ca sa creasca revista in audiente si tiraj. Ca sa reusesc am luat-o pe calea marketingului: m-am gindit care sunt valorile pe care as vrea sa le aiba revista si am cautat subiectele editoriale care sa arate acele valori. A mers! In mai putin de un an am fost lideri de piata:)

La intalniri memorabile e mai greu de raspus pentru ca viata a fost, cum spuneam, norocoasa cu mine. Am intilnit o multime de actori si regizori de la noi sau de afara. Cind intrebarea e atit de generala, cel care raspunde se sperie: trebuie sa spuna ceva care sintetizeaza toata munca lui. Nu pot si nici nu stiu sa aleg intre Steve McCurry, Milla Jovovich, Ziggy Marley, Guilermo Arriaga, Rebecca Miller, Gilbert Adair, Milos Forman, Miles Aldrige, Eugenio Recuenco, Olga Kurilenko, Margaret Atwood, Annie Proulx, Victoria Abril, Vanessa Redgrave  – ca sa numesc o parte din strainii pe care i-am intervievat (n-am facut o alegere, i-am copiat pur si simplu dintr-o prezentare care merge catre publisherii celor pe care urmeaza sa-i intervievez), dar si mari oameni de la noi  Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Andrei Serban, Radu Afrim, Vlad Ivanov, Radu Cosasu, Antoaneta Ralian sau Monica Birladeanu, Mhai Bendeac ( i-am pus pe ei la urma pentru ca sunt doua profile cu care am surprins cititorii, pentru ca nu-si imaginau ca sunt atit de organizati, perfectionisti ).

4. Ce bucurii simti in urma a ceea ce faci?

-Cea mai mare bucurie este atunci cind cititorii unui profil pe care-l realizez exclama despre subiectul meu, cel mai adesea un nume foarte cunoscut: “dar nu-mi imaginam ca este asa!” E important pentru mine ca atunci cind scriu un articol sa prezint cititorului ceva unic, nou, surprinzator. Si mi se mai pare minunat cind cineva imi spune “am citit ce ai scris despre X, mi-ar placea sa faci un interviu si cu mine.”

Altfel, una dintre marile mele bucurii de jurnalist e un articol scris despre un copil cu dislexie. Articolul  – care era foarte impresionat, copilul era absolut minunat – a fost punctul de inspiratie pentru o campanie nationala a companiei OMV – care a decis ca o parte importanta din bugetul sau pentru CSR sa mearga la copiii cu dislexie. De cind am scris articolul (acum 4 ani) si pina acum, OMV a ajutat la publicarea de manuale pentru copiii dislexici, iar legea invatamintului ia in considerare si copiii cu aceasta dizabilitate.

5. Planuri de viitor? Unde te pot gasi cei interesati de tine?

– Ma gasiti pe bazavan.ro. Pentru toamna pregatesc o intilnire speciala cu o foarte mare actrita de la Hollywood, dar si un reportaj despre o situatie complicata din Romania anului 2012, tara celor care-si lasa copiii acasa, ca sa mearga la munca in strainatate.

Multumim Cristina! mult succes in tot ceea ce faci!