UE ne cere sa identificam urgent consumatorii vulnerabili si sa luam masuri pentru protejarea lor. Vulnerabilitatea consumatorului este principala problema pe care Romania trebuie sa o solutioneze urgent, in conditiile in care tara noastra este pe punctul de a finaliza transpunerea legislatiei din Pachetul 3 Energie.

Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti a organizat dezbaterea “Eficientizarea pietei interne a energiei la nivelul UE”, iar cu aceasta ocazie specialistii prezenti la eveniment au creionat cateva solutii prin a caror aplicare se poate ajunge la o eficientizare a costurilor pe piata energiei. 

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrilet, a atas atentia ca in Romania consumatorii nu sunt informati si nu-si cunosc drepturile, iar de aici se nasc o serie de probleme. El a dat ca exemplu schimbarea furnizorilor de energie care se realizeaza cu dificultate din cauza inertiei consumatorilor. Chiar daca legal oamenii au dreptul sa-si aleaga furnizorul pe care si-l doresc, ei se feresc sa apeleze la aceasta procedura.

La randul sau, Tudor Constantinescu, consilier principal in cadrul DG ENER, a precizat ca in contextul actual este necesara realizarea unei piete interne a energiei. Specialistul este de parere ca doar asa se poate ajunge la o eficientizare a sistemului tradusa prin cresterea numarului de locuri de munca disponibile si prin mobilizarea unor investitii uriase in domeniu pana in 2020.

El a subliniat si necesitatea urgentarii indentificarii consumatorilor vulnerabili pentru care statul trebuie sa dezvolte instrumente de protectie. Dan Dionisie, Sef de departament la DG SANCO a CE, a afirmat ca se impune promovarea intereselor consumatorilor. “Sunt probleme semnificative pentru consumatori in contextul unei piete complexe in curs de liberalizare. Vulnerabilitatea consumatorilor reprezinta o obligatie pentru statele membre care a fost asumata, nu e o politica a CE impusa”, a argumentat reprezentantul DG SANCO.

Costuri mai mici pentru consumatorul final

Pentru a se realiza o protectie eficienta a consumatorilor este nevoie ca procesul de facturare sa fie transparent si accesibil. Norela Constantinescu, policy officer la DG ENERG a Comisiei Europene, a indicat ca posibila solutie pentru eficientizarea costurilor utilizarea contoarelor inteligente. Specialistul a mai subliniat ca, in conformitate cu legislatia europeana, cresterea eficientei energetice se realizeaza printr-o serie de masuri ale statelor membre.

Norela Constantinescu a precizat ca sunt necesare modernizarea si utilizarea eficienta a surselor si retelelor de termoficare, deoarece inregistreaza pierderi foarte mari, de pana la 70%. “Masurile pentru sprijinirea eficientei energetice trebuie sustinute prin promovarea unui sistem de tarifare adecvat”, a spus specialistul CE.

Referitor la teama romanilor ca preturile pe care vor trebui sa le achite pentru energie vor sari in aer, Havrilet a declarat ca “pretul la consumatorul casnic de energie electrica nu va creste cu mai mult de 1-2% pe an in perioada de dereglementare, astfel ca, la final, pretul curentului va fi mai mare cu 4-8% fata de perioada actuala. La terminarea perioadei de dereglementare, diferenta dintre pretul platit de populatie si cel platit de industrie pentru energia electrica nu va fi mai mare de 10%”.

In cazul tarifelor la gaze naturale, lucrurile sunt putin mai complicate, dar si aici exista solutii prin realizarea unor conexiuni importante. “Se finalizeaza si interconectarea cu Bulgaria, iar cu Moldova sunt discutii pentru realizarea unei conexiuni”, a explicat presedintele ANRE.

In cadrul evenimentului “Eficientizarea pietei interne a energiei la nivelul UE”, invitatii au reliefat un aspect extrem de important, si anume acela ca investitorii isi doresc stabilitate si predictibilitate pentru recuperarea investitiilor, iar o piata de capacitati bine gandita ar putea atrage investitii si ar putea egaliza, in acelasi timp, preturile.

Alexandru Sandulescu, director general in Ministerul Economiei, a recunoscut ca progresele in domeniu nu sunt cele asteptate, dar a mentionat faptul ca Romania se indreapta catre o integrare rapida in piata energetica europeana, anul 2014 reprezentand termenul stabilit pentru cuplarea pietelor de energie.