Descoperirea ramasitelor fosile a cel putin 15 indivizi diferiti intr-o pestera din Africa de Sud a permis expertilor sa identifice o noua specie de hominid numita  Homo naledi  (care inseamna „stea” in Sesotho, o limba africana vorbita in zona). Noua specie are atat caracteristicile anatomice ale Australopithecus, cat si ale Homo, ceea ce face deosebit de interesanta studierea evolutiei hominidelor.

Acest copac frumos (Sirdavidia solannona) a fost gasit in Parcul National Crystal Mountains, una dintre cele mai studiate zone din Gabon, dar se crede ca ar fi putut sa fi trecut neobservat in inventarele anterioare care se concentrau doar pe copacii mai mari. Pe langa faptul ca ruda sa cea mai apropiata traieste in Tanzania, la 3.000 km distanta, este foarte izbitor sistemul de polenizare folosit, care consta in eliberarea de polen datorita unei vibratii.

Dragonii de mare sunt creaturi ciudate asemanatoare calutilor de mare. Aceasta specie speciala se numeste Phyllopteryx dewysea, masoara aproximativ 24 cm si are o culoare rosie izbitoare. Este a treia specie cunoscuta de dragon de mare si a fost descoperita in largul coastei de vest a Australiei. Descoperirea sa, in ape putin adanci, este un semnal de alarma despre toate minunile naturale pe care le mai avem de descoperit in marile noastre. Daca acest animal, lung de aproape un picior si culori izbitoare, ar fi trecut neobservat pana acum, ce comori mai avem de gasit?

Phytotelmatrichis osopaddington este foarte mic, asa cum putem vedea in fotografia care il compara cu capul unei unghii, dar este totusi interesant. Acest animal traieste in apa care se acumuleaza in gaurile plantelor, cum ar fi la baza frunzelor si a trunchiurilor. O intreaga lume minuscula care ar putea foarte bine sa dea nastere unei serii de desene animate si, probabil, asta au crezut botanistii care au numit aceasta noua specie. Ursul Paddington este protagonistul unui clasic al literaturii pentru copii din Marea Britanie si, la fel ca gandacul recent descoperit, provine din Peru. Cercetatorii spera sa atraga atentia asupra ursului andin care a inspirat povestea si este serios amenintat.

Dintr-un schelet gasit in groapa de gunoi Can Mata, o echipa de paleontologi a reusit sa identifice un nou gen si o noua specie de primate ( Pliobates cataloniae ) care a trait in Peninsula Iberica in urma cu 11,6 milioane de ani. Importanta sa consta in faptul ca, conform celor publicate de descoperitorii sai in revista Science , este situat intr-un punct cheie al arborelui nostru evolutiv, deoarece precede divergenta dintre hominide si giboni, asa ca ne ofera multe indicii care sa ne ajute la identificarea. ultimul stramos comun al ambelor grupuri.

Aceasta damerica este doar una dintre cele 60 de noi specii de odonate (un grup care include libelule si caluti de mare) gasite in Africa si descrise intr-o singura publicatie in 2015. Denumirea sa stiintifica speciala,  Umma Gumma, se refera la un album al trupei Pink Floyd. 

Masoara doar 9 mm si nu are culoare. Pentru multi, cu siguranta este doar o „bug”. Dar Iuiuniscus iuiuensis este o specie uimitoare, deoarece este singurul reprezentant al unei noi subfamilii si gen a grupului de izopode si, in plus, prezinta un comportament neobservat pana acum in randul membrilor familiei sale: construieste adaposturi de noroi. Desi aceasta activitate a fost deja documentata pentru alte izopode palearctice, este neobisnuita pentru speciile din Lumea Noua.