Va prezentam cateva creatii superbe autentice romanesti si descrierea unui proiect minunat “Mandra Chic“.

“MANDRA CHIC este un atelier sezatoare in cadrul Muzeului de Panze si Povesti din Mandra (Tara Fagarasului / Transilvania/ Romania), un studio de creatie unic, autentic, romanesc, in care se realizeaza un amestec inedit de vechi si nou, fara pretentii de absolut… Un soi de concentrat artistic neaos, cinstit, croit pe tipar modern. ” Construim colectii inedite pe baza de materiale traditionale. Folclor si umor! Pretuim panza autentica, romaneasca, tesuta de bunicile noastre, o recream, o dichisim, o celebram, o promovam si o ridicam la rang de arta. Mandra Chic este divizia “fashion & souvenir” a Institutiei Virtuale cu Aplicatii Reale “tarafagarasului.eu” pe care o coordonez si care numara 8 proiecte distincte.” (Alina Zară)

“Tricoul fain”, este cel mai nou produs al atelierului Mândra Chic -un fusion old/new, o reintrepretare si o celebrare urbana a panzelor romanesti, autentice, a vorbelor si expresiilor populare – ca aplicatii pe o linie de t-shirturi new style. Colectia – proiect “Tricoul fain” a fost lansata in martie 2012, la Bucuresti, in cadrul “ROD – Romanian Design. Creativitate Autohtona”, evenimet patronat de Fundatia Carturesti.
“ Tricoul fain” este, in acelasi timp, o campanie de recuperare, reconditionare si promovare a pieselor vintage si punerea acestora in valoare, sub forma simpla, posibila si extrem de functionala a uneia dintre cele mai versatile si la indemana piese din garderoba oricui: banalul t-shirt. Motto-ul colectiei : “ Modernismul nu s-a nascut pe loc gol! Pentru a exista, el are nevoie de traditie! “

MESAJELE PROIECTULUI

Mesajul numarul 1 – transmite ideea ca nu exista nimic mai valoros, care sa te imbrace , decat panza creata la tine acasa. Te reprezinta cel mai bine! Nu intamplator, in absolut toata istoria modei, marii designeri au interpretat si reinterpretat motivele traditionale din costumele populare ale diferitelor popoare. Pentru ca, la nivel de simbolistica, acestea transmit mesaje absolut fabuloase. Regasirea si transmiterea acestor simboluri li se pare, creatorilor Mandra Chic, aproape o datorie – un fel de ofensiva a valorilor proprii, maxime si specifice.
Mesajul numarul 2 – transmite ideea de multiculturalitete, specifica Tarii Fagarasului, si armonizarea tuturor elementelor si simbolurilor vechi, cu vremurile prezente. Totul prin intermediul unor detalii specifice. Nu intamplator tricourile Mandra Chic au aplicatii de panze romanesti si sasesti, cusaturi mixte sau dantele fine, iar culorile broderiei au si influente maghiare sau asiatice, prezente in cultura acestei zone de sute de ani.
Mesajul numarul 3 – transmite faptul ca acest proiect isi doreste sa redea panzei traditionale si vorbelor autentice romanesti, valoarea si pretuirea pe care le merita. Tocmai de aceea piesele sunt unicat si se adreseaza, exclusiv, celor care inteleg aceasta poveste si rezoneaza, intru totul, cu ea. “Tricoul fain” respecta nevoia fiecaruia de autentic!

Tricoul fain care are, din iunie, si o linie pentru copii si barbati, se gaseste in reteaua de librarii-ceainării Carturesti (din marile orase ale Romaniei), online pe pagina de internet Mandra Chic – care este divizia fashion&souvenire a singurei Institutii Virtuale cu Aplicatii Reale din lume: tarafagarasului.eu, iar de astazi si la RoConcept multibrand boutique” – hotel Leogrand, Chisinau.

Proiect coerent cu sine insusi, “Tricoul fain ” incearca sa deprinda limbajul fin al panzelor autentice, felul in care acestea isi transmit propria istorioara, multiculturalitatea firelor care tes aceste povesti si genereaza din aceasta toamna o continuitate internationala a campaniei: colectii capsula de tricouri cu panze si povesti din toata lumea! Astfel, proiectul porneste pe urmele suveicii globtrotter care a plecat tot din atelierul Mandra Chic si a facut inconjurul lumii, ducand si aducand povesti si imagini cu oameni, traditii si panze. Startul acestei campanii internationale il va da chiar colectia cu mixuri de panze din Republica Moldova si Romania! In acelasi timp, se lucreaza si la colectia mixta de panze din Romania si Japonia, alaturi de cercetatori in folcloristica japoneza, de la Okinawa.”

 Va felicitam pentru acest proiect minunat si va dorim inspiratie si mult spor in continuare la creatii autentice romanesti!