Spunem in comentariul precedent, privind aparitia pozitiv-surprinzatoare a lui Teodor Melescanu in arena bataliei pentru Cotroceni, ca recent demisionatul sef al SIE va avea cu adevarat o sansa imensa abia dupa ce candidatul ACL va iesi din cursa. Asa ceva e posibil doar daca Inalta Curte il va declara incompatibil pe Klaus Iohannis, dar sunt sanse mari sa se intample asa ceva. Legea scrie negru pe alb ca e interzis sa fii concomitent si primar si membru in consiliul de administratie al unei societati de interes public, iar Iohannis a ocupat ambele pozitii.

Plecam de la ipoteza ca instanta va decide in acest sens. Consecinta va fi o tragedie pentru PNL si PDL, cele doua partide care compun ACL. Vor ramane fara candidat la presedintie! Nenorocire, de-a dreptul! Partidele aflate pe locurile 2 si 3 ca importanta in Romania sa ramana fara candidat la cea mai inalta functie in stat!

Nu discutam acum ce vor face intr-o atare situatie. Probabil o vor sustine unii pe Elena Udrea, iar altii pe Teodor Melescanu. Sau il vor alege ambii pe Melescanu. In fine, vom vedea, daca instanta va decide ca Iohannis a incalcat legea…

Ma voi opri insa mai mult asupra situatiei interne din PDL. O sentinta defavorabila lui Iohannis va fi o lovitura dura impotriva lui Vasile Blaga, liderul partidului. E foarte posibil ca de aici sa i se traga chiar pierderea sefiei partidului, deoarece a jucat prost, foarte prost, toate cartile. Cel mai grav este ca, din ura fata de Traian Basescu&Elena Udrea, a luat hotarari pe genunchi care au pus in pericol existenta partidului, a structurilor sale, a alesilor locali si nationali. Au lovit in credibilitatea acestei organizatii politice, dar si in destinul unor lideri care promiteau.

Ma refer in special la Catalin Predoiu, initial candidat al PDL la Palatul Cotroceni. Predoiu avea toate motivele sa fie inscris in cursa. Detinea semnaturile necesare, a crescut enorm in credibilitate si in discurs in ultimul an, avea un potential de crestere spectaculos, peste cel al lui Iohannis. Predoiu are sare si piper atunci cand vorbeste, nu bate campii, e serios si popular totodata, e vivace, are experienta de ministru, a facut ceva concret pentru traselul euroatlantic al Romaniei, are o cariera de avocat in spate etc. etc.

Ei bine, toate aceste calitati n-au fost de-ajuns pentru Vasile Blaga. L-a „omorat” pe candidatul Catalin Predoiu, din ura fata de cuplul Basescu&Udrea, ca „sa le-o traga” celor doi, sa arate ca e dispus la sacrificii „pentru cauza dreptei”, pentru o constructie politica menita sa eclipseze Partidul Miscarea Populara (PMP), cel care ameninta suprematia PDL si PNL in zona anti-PSD.

Ce-o fi fost in capul lui Vasile Blaga incat sa nu ia in calcul fie si un minim risc legat de situatia lui Klaus Iohannis? Cum sa mai puna lumea pedelista baza pe tine cand ajungi in situatia de a nu avea un candidat la presedintie!!! E ceva inimaginabil.

Se dovedeste, iata, cata dreptate aveau cei care i-au reprosat lui Blaga mazilirea voita a lui Catalin Predoiu. Nu merita asa ceva! Daca nu din dragoste pentru el, macar pentru activul de partid care munceste cu truda sa poata conta si el in batalia pentru Cotroceni. Nu exista rusine mai mare, umilinta mai mare pentru un membru PDL decat sa nu se simta reprezentat intr-o competitie electorala de asemenea anvergura cum este scrutinul prezidential. Si cand te gandesti la tot circul mediatic, la toata nebunia cu alegerile interne din PDL pentru desemnarea lui Predoiu…Pacat, mare pacat! Predoiu chiar merita o sansa si chiar cred ca ar fi fost un presedinte mai bun decat toti cei care candideaza azi. Dar daca n-a fost sa fie!

In mod firesc, Vasile Blaga si Klaus Iohannis ar trebui acum sa deconteze pierderea provocata de eventuala sentinta negativa in cazul candidatului ACL. Mai departe, corect ar fi, intr-o democratie cu reflexe sanatoase, ca ambii lideri sa-si piarda functiile pentru o astfel de tragedie electorala. Dar nu e momentul si nici visul vietii noastre sa-i vedem debarcati pe Blaga si pe Iohannis. E treaba lor si a celor care i-au cocotat pe functiile actuale. Personal, nu-mi ramane decat sa bifez depresia pe care au produs-o electoratului liberal si amaraciunea de a-l vedea „executat” cu staif pe Catalin Predoiu. Chiar si in conditiile in care Iohannis va castiga procesul cu ANI…