Fictiunea americana, in anii 1950, era complet diferita de cea produsa de romancieri americani in anii 1930. Daca o comparam cu opera lui John Steinbeck, a lui era literatura care se ocupa de oameni a caror saracie era foarte reala. Aveau lucruri materiale urgente si urgente de care sa-si faca griji. Romanele din anii 1950 au fost insa toate despre anxietati psihologice si nu vorbeau despre pericolul de a fi foame. Era o stare de spirit diferita. Era literatura nemultumita a succesului.

Ascensiunea unei personalitati corporative

The Organization Man a lui William White , publicat in 1956, s-a concentrat pe ascensiunea personalitatii corporative, omul care apreciaza mult mai mult munca in echipa, cooperarea si apartenenta decat individualitatea.

O reprezentare minunata a filmului The Organization Man este un film cu Jack Lemmon si Shirley MacLaine, The Apartment , care vine de la sfarsitul anilor 1950 pana la inceputul anilor 1960. Il arata pe Jack Lemmon lucrand; unul dintre sutele de barbati care lucreaza la birouri identice. Viziunea pe care o avem despre corporatie este a acestui loc anonim ingrozitor, reluand descrierea lui William White despre The Organization Man .

Un sentiment de monotonie

O multime de fictiune a preluat si aceleasi teme. In 1955, un bestseller a fost The Man in the Grey Flannel Suit . Era vorba despre un om de afaceri inabusit, nefericit, care cu siguranta are succes material, dar simte ca succesul material se transforma in scrum, pentru ca nu mai este implinit ca individ. Tocmai a devenit parte a cursei de sobolani. Familia lui isi pierde, de asemenea, caracterul distinctiv.

Publicitate subliminala

Intelectualii subliniaza ca, in anii 1950, publicitatea era cea care modela din ce in ce mai mult viziunea americanilor despre ei insisi si despre lumea lor. In 1957, Vance Packard a produs The Hidden Persuaders . A fost un studiu al cercetarii motivationale de catre agentii de publicitate si al modului in care acestia incearca publicitatea subliminala.

De exemplu, au experimentat in filme, incluzand o fotografie cu inghetata care ar fi doar pe ecran pentru o zecime de secunda, prea repede pentru ca ochiul tau sa o prinda constient, dar mintea noastra subliminala ar primi mesajul ca am vrut sa luam inghetata. Packard a continuat cu o carte numita The Waste Makers in 1960, despre risipa politicii americane de ambalare.

Cheltuind bani mari pe publicitate

Istoricul, David Potter, a scris un studiu influent al personajului american numit People of Plenty , in care a subliniat ca in America anilor 1950, se cheltuiau mult mai multi bani pe publicitate decat se cheltuiau fie pentru educatie, fie pentru religie.

Cu alte cuvinte, daca comparam de unde isi iau oamenii ideile – biserica, scoala si reclame – cei mai multi bani care intra in aceste lucruri sunt in reclame si asta este cu siguranta o stare deplorabila.

Frica de delincventa juvenila

Povestile de la sfarsitul razboiului din Coreea au aratat ca prizonierii de razboi americani – prizonieri luati in Coreea – au fost foarte vulnerabili la spalarea creierului. Adica nu avusesera resursele psihologice interioare pentru a rezista atacului mental asupra lor al rapitorilor lor. Aceasta parea, de asemenea, o dovada suplimentara a declinului giroscopului intern.

Parintii, asadar, in mod clar ingrijorati de viitorul copiilor lor in aceasta lume complexa. O preocupare a fost ingrijorarea cu privire la delincventa juvenila.

Paul Goodman a scris Growing Up Absurd , o carte despre ceea ce el credea ca fiind inutilitatea educatiei moderne. (Imagine: Paul Hawken/domeniu public)

Filmele din anii 1950, precum Rebel Without a Cause —unul dintre celebrele filme James Dean — sau The Wild One al lui Marlon Brando , vorbeau despre ce se va intampla atunci cand tinerii vor fi complet instrainati de cerintele societatii noastre.

Educatia publica americana

Un alt bestseller din acea perioada a fost De ce Johnny nu stie sa citeasca . Paul Goodman a scris si el Growing Up Absurd , o carte despre ceea ce el credea ca fiind inutilitatea educatiei moderne, spunand ca multe dintre provocarile barbatiei, prin care au trebuit sa treaca generatiile anterioare de oameni, au fost refuzate acestei generatii.

Ei traiesc prea invaluiti de confort si lux pentru a putea creste corespunzator. A fost educatia publica americana suficient de buna? Ar putea face fata provocarilor epocii?

Interesant este ca lansarea Sputnikului sovietic a galvanizat toate aceste temeri in 1957. A dus la adoptarea Legii privind educatia pentru apararea nationala pentru a consolida pregatirea stiintifica si tehnologica in scolile americane. A fost, astfel, o perioada a anxietatilor, precum si o era a luxului.