Astăzi vom discuta despre un subiect important, care este deseori trecut cu vederea atunci când ne gândim la securitatea casei noastre: broaștele și clanțele de ușă. Deși aceste componente par mici și neimportante, fiind adesea considerate simple elemente decorative, ele joacă un rol vital în protejarea casei tale. Așadar, te invităm să descoperim împreună de ce este important să avem broaște și clanțe de ușă de calitate și bine întreținute.

Cu toate că nu este tocmai o metodă corectă în alegerea ușilor, multe persoane se orientează în primul rând după aspect, principala preocupare fiind alegerea unui model care să se potrivească în designul locuinței. Este adevărat că ușa, împreună cu elementele sale funcționale și decorative contribuie la capitolul vizual, adăugând o notă estetică ușii tale. Există o varietate largă de modele și stiluri de clanțe și broaște disponibile, care pot fi alese pentru a se potrivi cu designul general al casei tale. O broască sau o clanță elegantă pot face o diferență semnificativă în aspectul unei uși.

Broasca și clanța de ușă sunt primele linii de apărare împotriva intrușilor

Atunci când vine vorba de siguranța casei tale, broaștele și clanțele ușilor sunt primele linii de apărare. Broasca de ușă este un element mecanic care se găsește pe partea interioară a ușii și care poate fi activată cu ajutorul unei chei (fizice sau digitale/cu cifru). Aceasta este folosită pentru a bloca sau debloca ușa și pentru a asigura o anumită securitate împotriva musafirilor nedoriți.

Aspectele ce țin de funcționalitate și nivelul de siguranță oferit ar trebui să primeze ca factori de decizie în achiziția unei uși. Clanța de ușă, împreună cu broasca sunt două elemente care trebuie să funcționeze impecabil pentru a-ți proteja casa. O broască stricată sau o clanță care nu se închide corect pot reprezenta veriga slabă din casa ta, care le poate permite hoților să intre fără prea mult efort.

Astăzi, piețele de specialitate ne oferă o gamă largă de opțiuni în ceea ce privește sistemele de siguranță pentru uși, de la grosimi diferite, la sisteme suplimentare de închidere, chei unicat, greu de copiat sau sisteme de închidere digitale.

Ce vulnerabilități pot avea broasca și clanța de ușă și cum să le remediezi

Pentru a te asigura că broaștele și clanțele tale de ușă funcționează corespunzător, este important să le verifici periodic și să le întreții în mod corespunzător. Curățarea și ungerea broaștelor și clanțelor poate preveni uzura prematură și poate prelungi durata de viață a acestora. În plus, dacă observi că una dintre componente nu funcționează corespunzător, trebuie să repari sau să o înlocuiești imediat.

Blocajul mecanic cauzat de praful sau murdăria care ajung în interiorul sistemului de blocare pot face dificilă rotirea cheii sau închiderea corespunzătoare a clanței. Pentru a remedia această problemă, poți utiliza un lubrifiant pentru a curăța mecanismul de blocare.

În timpul iernii, broaștele și clanțele (în special cele de exterior) pot îngheța și pot deveni dificil de utilizat. Acest lucru poate fi remediat cu un spray de dezghețare sau cu apă caldă. Cert este că nu trebuie să forțezi clanțele și broaștele înghețate, deoarece riști să rupi elementele mecanice sau chiar cheia.

Cu toate că vorbim despre niște elemente metalice din materiale dure, sistemele de siguranță ale unei uși sunt destul de ușor de avariat, dacă sunt forțate. Acestea se pot îndoi sau se pot deplasa, împiedicând astfel funcționarea lor optimă iar, în timp, pot duce chiar la deteriorarea permanentă a întregii uși.

Pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere în funcție de specificul și nevoile casei tale, consultă-te cu un specialist în feronerie. De asemenea, este important să iei în considerare și sfaturile legate de întreținerea și mentenanța ușii și a componentelor acesteia.