Toti parintii isi doresc sa aiba copii disciplinati, educati, inteligenti, dar si fericiti in acelasi timp. Insa, uneori lucrurile nu stau deloc asa cum parintii isi doresc. Sfaturile vin din toate partile, si de cele mai multe ori necerute. Toate aceste lucruri creeaza o confuzie si mai mare si parintii pur si simplu nu mai stiu cum sa procedeze.

In acest articol vei gasi cateva metode de parenting recomandate de specialisti, care te vor ajuta extrem de mult in cresterea copilului tau.

Ai grija de nevoile reale ale copilului

Parintii au tendinta de a-si pune mereu copilul pe primul loc, chiar si atunci cand nu este cazul. Este adevarat ca asta inseamna iubirea neconditionata, insa prea multa prioritizare a copilului il va rasfata oarecum. Este important sa stim ca parinti cand este timpul sa punem niste limite pe care copilul nu are voie sa le depaseasca. Pentru orice intrebari ai avea, poti accesa cu incredere ointrebare.ro.

Un copil care va vedea ca parintii lui se iubesc pe ei insisi si au grija si de nevoile lor, va ajunge si el la maturitate sa faca la fel. In dorinta de a-i oferi copilului tot ce este mai bun, parintele are tendinta de a transforma anumite nevoie ale celui mic in mofturi. Rezultatul este ca parintele nu va tine cont de ce are cu adevarat nevoie copilul sau si ii va oferi ce considera el ca este mai bine.

Total gresit! Nevoile copilului trebuie mereu luate in considerare. Daca acestea sunt ignorate atunci cel mic se va simti neiubit si va simti ca nu este suficient de bun sa primeasca ce isi doreste. Grija parintilor pentru nevoile reale ale celui mic il ajuta pe acesta sa dezvolte in viata adulta relatii sanatoase si echilibrate, precum si un atasament sanatos.

Impune limite cu iubire si din iubire

Probabil te intrebi ce inseamna acest lucru? Ei bine, sa impui limite cu iubire si din iubire este foarte santos in cresterea unui copil. Daca aceste limite nu sunt impuse, atunci copilul va creste si va deveni un adult care nu va stii sa se opreasca din a face anumite lucruri gresite care ii afecteaza pe ceilalti.

Autodisciplina este extrem de importanta in viata, iar copilul tau trebuie sa invete asta cu ajutorul tau. Insa, nu trebuie sa impui aceste limite dur ci cu iubire. Trebuie sa ii explici copilului tau de ce este nevoie sa respecte aceste limite. Trebuie sa il fac isa inteleaga ca toate regulile vin in cprijinul sau si nu contra sa.

Intotdeauna trebuie sa tii minte ca explicatiile detaliate ii ajuta pe copii sa inteleaga anumite lucruri fara sa se supere si fara sa reactioneze agresiv. Pur si simplu vor accepta ceea ce le spui si le ceri daca stii cum sa o faci. Limitele impuse cu iubire sunt de fapt sfaturi oferite celui mic cu mangaiere si intr-o zona de siguranta.

Inteligenta emotionala

Un copil isi poate controla atat comportamentul cat si iesirile neplacute, agresive, doar in momentul in care isi pot controla emotiile. Insa, pentru a putea sa isi controleze emotiile, este nevoie sa le inteleaga si sa invete cum sa lucreze armonios cu ele. Cu alte cuvinte, la baza comportamentului unul copil armonios si fericit se gaseste inteligenta emotionala.

Pentru asta, trebuie sa iti faci timp pentru copilul tau. Trebuie sa ai timp pentru a discuta ci el, pentru a intelege ce simte si de ce simte asa, pentru a-i indeplini toate nevoile. Parintele trebuie sa isi lase copilul sa isi exteriorizeze emotiile si sa le inteleaga. In plus, este dator sa ii explice copilului ca este in perfecta siguranta sa isi arate emotiile si sa le simta.

Atunci cand parintele ii permite celui mic sa fie furios si il trateaza cu iubire si intelegere, acesta va stii ca este in siguranta, ca este inteles, si va ramane deschis catre o posibilitate de rezolvare a problemei.