Sunt filme pe care le astepti cu sufletul la gura pentru ca iti imaginezi ca vor avea costume de poveste. Asa s-a intampla cand au aparut primele imagini din filmul ‘Alice in Tara Minunilor’ in care Johnny Depp joaca rolul Palarierului Nebun si Helena Bonham Carter pe cel al Reginei de Cupa.

Premiul Oscar pentru categoria Costume Design i-a revenit anul acesta lui Colleen Atwood pentru costumele realizate in filmul 3D ‘Alice in Wonderland’. Este al 3-lea premiu Oscar (din 9 nominalizari) pe care Colleen Atwood il primeste, dupa “Chicago” (2002) si “Memoriile unei gheise”.

Acum, in 2011, Colleen Atwood a fost in competitie directa cu Antonella Cannarozzi (‘I am love’ – un film care prezinta burghezia milaneza de la final de mileniu), Jenny Beavan (‘The King’s Speech’ – povestea prieteniei care se formeaza intre regele George al VI-lea si logopedul sau), Sandy Powell (‘The Tempest’ – ecranizarea postmoderna a piesei ‘Furtuna’ scrisa de William Shakespeare) si Mary Zophres (‘True Grit’ – un western in care o fiica doreste sa se razbune pe ucigasul tatalui ei).

Colleen Atwood si Tim Burton

Colaborarea dintre Colleen Atwood si regizorul Tim Burton este mai veche. S-au cunoscut in 1990, cand au lucrat excelent pentru filmul ‘Edward Scissorhands’ apoi au “recidivat” cu succes de opt ori (‘Ed Wood’, ‘Mars attacks’, ‘Sleepy Hollow’, ‘Planet of the Apes’, ‘Big Fish’, ‘Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street’, ‘Alice in Wonderland’ si ‘Dark Shadows’ – film care va fi lansat in 2012).

Intrebata intr-un interviu de unde se inspira pentru costumele pe care le realizeaza pentru filme, Colleen Atwood a spus ca o mare parte din documentare o constituie marturiile scrise, deoarece acestea prezinta in termeni reali modul de viata al oamenilor dintr-o anumita perioada.

“Pana in anii ’30”, spunea ea, “cand au aparut primele instantanee, fotografiile se faceau doar cand oamenii erau imbracati in haine de sarbatoare, ori pentru un film e important sa stii cum arata hainele de zi cu zi ale oamenilor”.

Costumele din Alice in Tara Minunilor

Pentru Alice in Tara Minunilor a pornit de la ilustratiile realizate de Lewis Carroll. Mai departe insa, cum este cazul costumelor pentru Palarierul Nebun, s-a lasat inspirata si de informatiile gasite in timpul etapei de cercetare. Despre palarierii londonezi din 1860 a aflat ca erau considerati nebuni deoarece substantele cu care lucrau pentru tratarea fetrului erau toxice si le atacau parul si luciditatea.

In versiunea lui Tim Burton, Alice nu mai este o fetita, ci o tanara de 19 ani cu o silueta deja conturata. Prima rochie in care apare este una albastra, in stil victorian, cu broderii pe linia tivului. Dupa ce a intrat in vizuina Iepurelui Alb, Alice ajunge in Tara Minunilor, unde trece printr-o serie de transformari. Ba se micsoreaza de zece degete, ba devine uriasa de noua picioare, insa aceste schimbari nu se petrec si cu rochia pe care o poarta. Aceasta ar fi o noutate pe care Colleen Atwood o aduce povestii.

Pentru Regina de Cupa costumele gandite de Colleen Atwood au fost inspirate, evident, din lumea cartilor de joc. Capul acesteia pare supradimensionat, efect realizat in parte si prin costume. Gatul ii este alungit printr-un guler inalt din organza, iar talia ii este subtiata prin intunecarea laterala a corsetului pe care il poarta.

Regina Alba a fost gandita ca o versiune de Beverly Hills a Reginei de Cupa. Ea este un fel de vrajitoare buna, asa incat si costumele ei au o stralucire aparte. Materialele pretioase apar puse unul peste altul, pelicule metalizate si bijuterii in exces vorbesc despre inclinatia ei spre ‘bling-bling’.

Asteptam lansarea filmului “Dark Shadows” pentru a vedea in ce masura se poate vorbi despre o formula de succes in ceea ce ii priveste pe Colleen Atwood, Tim Burton si Johnny Depp.