Alimentația are un impact semnificativ asupra sănătății dentare, tipul alimentelor consumate contribuind la dezvoltarea problemelor de sănătate orală, inclusiv a cariilor dentare sau a bolii parodontale. De asemenea, unele alimente și băuturi pot avea un impact negativ asupra culorii dinților, ceea ce poate afecta semnificativ estetica dentară.

Ce probleme pot fi cauzate de o alimentație nesănătoasă?

Consumul de alimente bogate în zaharuri poate crește semnificativ riscul de apariție a cariilor dentare și a parodontozei. De asemenea, consumul frecvent de băuturi acidulate sau de alimente acide poate eroda smalțul dinților și poate duce la sensibilitate dentară. Pe termen lung, o dietă nesănătoasă poate duce inclusiv la pierderea definitivă a dinților.

Caria dentară

Considerată una dintre cele mai comune probleme dentare, caria dentară apare atunci când bacteriile care trăiesc în gură metabolizează zahărul și alți carbohidrați din alimente, producând acizi care erodează smalțul dinților și conduc la formarea cariilor. Alimentele bogate în zaharuri și carbohidrați procesați, cum ar fi băuturile dulci, sucurile, prăjiturile, bomboanele și biscuiții, sunt cele mai susceptibile să provoace carii dentare.

Parodontoza

Parodontoza, afecțiune caracterizată prin inflamația țesuturilor care înconjoară dinții, poate fi influențată de alimentație. O dietă bogată în zaharuri și carbohidrați rafinați poate duce la creșterea bacteriilor în cavitatea bucală și poate agrava inflamația gingiilor. Pe de altă parte, o dietă bogată în alimente bogate în vitamina C și antioxidanți poate ajuta la reducerea inflamației gingiilor și poate preveni parodontoza.

Dinții îngălbeniți (decolorarea dinților)

Consumul în mod regulat al anumitor alimente și băuturi, cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul roșu și alimentele colorate, pot cauza decolorarea dinților. Cu toate acestea, există și alimente care pot ajuta la menținerea dinților albi și sănătoși, cum ar fi merele, morcovii și broccoli.

În cazul în care dinții au devenit decolorați din cauza alimentației sau a altor factori, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, diferite tratamente de estetică dentară pot fi o opțiune pentru a îmbunătăți aspectul dinților. Cele mai comune sunt albirea dentară și fațetele dentare, două proceduri care sunt folosite în scopuri diferite, dar care ajută la obținerea unei danturi cu o culoare mai apropiată de cea naturală.

În general, albirea dentară este o opțiune mai bună pentru cei care doresc să își îmbunătățească culoarea dinților, în timp ce fațetele dentare sunt mai potrivite pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească forma, dimensiunea sau alinierea dinților. Principalul avantaj al albirii dentare îl reprezintă  pret albire dentara, semnificativ mai redus decât cel al fațetelor dentare.

Recomandări

Înainte de a încerca orice tratament de albire a dinților, pentru a vă asigura că acesta este potrivit și că nu vă va afecta sănătatea dinților sau a gingiilor, este important să consultați un medic dentist.