Washingtonul si Uniunea Europeana pregatesc o serie de restrictii si amenzi in cazul unei invazii rusesti a Ucrainei, desi Kremlinul spune ca este deja pregatit.

Statele Unite si aliatii sai au pregatit o lista de membri ai elitei ruse din cercul apropiat al presedintelui Vladimir Putin, sau apropiati lui, pentru a-i pedepsi cu sanctiuni daca Rusia trimite trupe in Ucraina, a declarat luni un inalt oficial american.

Marea Britanie l-a indemnat luni pe Putin sa „retraga de la stanca” asupra Ucrainei, avertizand ca orice incursiune ar declansa sanctiuni impotriva companiilor si persoanelor apropiate de Kremlin.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat avertismentul britanic drept „foarte ingrijorator”, spunand ca astfel de declaratii submineaza atractivitatea investitiilor britanice si se vor intoarce impotriva afacerilor britanice.

„Nu se vede sau auzi adesea astfel de amenintari directe cu privire la atacurile asupra companiilor”, a spus Peskov. „Un atac al unei anumite tari asupra companiilor rusesti implica masuri de razbunare, iar aceste masuri vor fi formulate pe baza intereselor noastre daca este necesar”.

Moscova si-a marit tonul apararii miercuri. Kremlinul a anuntat ca are planuri de a se proteja impotriva eventualelor sanctiuni ale SUA si de a minimiza consecintele acestora, fapt pentru care a indemnat Casa Alba sa nu „alimenteze tensiunile” in Europa.

Peskov a declarat miercuri ca comportamentul Washingtonului este imprevizibil si ca Moscova se pregateste sa atenueze efectul eventualelor sanctiuni.

Oficialul a adaugat ca nu exista planuri imediate pentru o a doua runda de discutii intre Rusia si Statele Unite privind garantiile de securitate solicitate de Moscova.

Cu o zi mai devreme, presedintele rus Vladimir Putin a sustinut ca atat Statele Unite, cat si NATO au ignorat preocuparile de securitate ale tarii sale.

Ce fel de sanctiuni pregatesc impotriva Rusiei?

De la caderea Uniunii Sovietice in 1991, Londra a devenit principalul centru mondial pentru banii din fostele republici sovietice.

Oponentii lui Putin au cerut in mod repetat Occidentului sa fie dur cu banii rusi, chiar daca oligarhii si liderii rusi continua sa-si etaleze bogatia in cele mai luxoase destinatii ale Europei.

Atat Washingtonul, cat si Londra s-au abtinut de la a numi persoanele pe care planuiau sa le pedepseasca.

„Oamenii pe care i-am identificat sunt in sau aproape de cercurile interne ale Kremlinului si joaca un rol in luarea deciziilor guvernamentale sau sunt, cel putin, complici la comportamentul destabilizator al Kremlinului”, a spus oficialul de la Washington, cu conditia ca anonimat.

SUA au pregatit sanctiuni specifice atat pentru elitele ruse care indeplinesc criteriile, cat si pentru membrii familiei acestora, iar aceste eforturi sunt realizate in coordonare cu aliatii si partenerii americani, a spus aceasta sursa.

„Oamenii pe care i-am identificat sunt in sau aproape de cercurile interne ale Kremlinului si joaca un rol in luarea deciziilor guvernamentale sau sunt, cel putin, complici la comportamentul destabilizator al Kremlinului”, a spus oficialul de la Washington, cu conditia ca anonimat.

Marea Britanie a impus sanctiuni asupra a aproximativ 180 de persoane si 48 de entitati de cand Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina in 2014.

Guvernul britanic va prezenta o noua legislatie saptamana aceasta pentru a largi domeniul de aplicare a sanctiunilor pe care le poate aplica Rusiei pentru a preveni agresiunea impotriva Ucrainei, a declarat duminica ministrul de externe Liz Truss.

Ministrul a spus ca Londra ar trebui sa vizeze „orice afacere de interes pentru Kremlin si pentru regimul rus” si ca „nu va fi unde sa se ascunda pentru oligarhii lui Putin”.

Casa Alba a spus industriei americane de cipuri sa fie pregatita pentru noi restrictii asupra exporturilor catre Rusia daca Moscova ataca Ucraina, inclusiv blocand accesul Rusiei la proviziile globale de electronice.

Masuri similare au fost aplicate in timpul Razboiului Rece, cand sanctiunile au mentinut Uniunea Sovietica inapoi tehnologic si au incetinit cresterea economica.

Unele banci de stat rusesti mai mici sunt deja supuse sanctiunilor. Washingtonul a impus restrictii Bank Rossiya in 2014 din cauza legaturilor sale stranse cu oficialii de la Kremlin.

Optiunile de acum ar include inasprirea sanctiunilor existente impotriva bancilor de stat sau extinderea listei institutiilor financiare supuse restrictiilor, eventual pentru a include bancile private.

Marile banci ale Rusiei sunt profund integrate in sistemul financiar global, ceea ce inseamna ca sanctiunile ar putea reverbera mult dincolo de granitele lor.

Datele de la Banca Reglementarilor Internationale (BRI) arata ca creditorii europeni detin cea mai mare parte din expunerea la aproape 30 de miliarde de dolari a bancilor straine din Rusia.

Sanctiunile ar putea fi impuse bancilor mai mici, mai specializate, dar ar avea probabil un impact mai mic asupra economiei ruse.

Washington ar putea viza, de asemenea, Fondul rus de investitii directe sustinut de stat.

Statele Unite si UE au impus deja sanctiuni asupra sectoarelor energetice si de aparare ale Rusiei. Compania de stat de gaze Gazprom, filiala sa petroliera Gazpromneft si producatorii de petrol Lukoil, Rosneft si Surgutneftegaz se confrunta cu diverse restrictii la exporturi si importuri si la obtinerea datoriilor.

Sanctiunile ar putea fi largite si adancite, o optiune posibila fiind impiedicarea companiilor sa se stabileasca in dolari americani.

Dependenta Europei de aprovizionarea cu energie a Rusiei slabeste mana Occidentului cand vine vorba de ridicarea sanctiunilor in acest sector. Berlinul a semnalat ca ar putea fi dispus sa ia masuri punitive in legatura cu Nord Stream 2, o conducta de gaze recent finalizata din Rusia catre Germania, care inca nu a obtinut aprobarea de reglementare.

Una dintre cele mai dure masuri ar fi deconectarea sistemului financiar rus de la SWIFT, care gestioneaza transferurile financiare internationale si este utilizat de peste 11.000 de institutii din peste 200 de tari.

In 2012, SWIFT a retras bancile iraniene, pe masura ce sanctiunile internationale s-au inasprit impotriva Teheranului din cauza programului sau nuclear. Iranul si-a pierdut jumatate din veniturile din exporturile de petrol si 30% din comertul exterior, potrivit think tank-ului Carnegie Moscow Center.

In 2014, cand Moscova a anexat Crimeea, a fost ridicata posibilitatea de a intrerupe accesul Rusiei la SWIFT, ceea ce a determinat Moscova sa dezvolte un sistem alternativ de mesagerie, SPFS.

Numarul de mesaje trimise prin SPFS a reprezentat aproximativ o cincime din traficul intern al Rusiei in 2020, potrivit bancii centrale, care isi propune sa creasca aceasta cifra la 30% pana in 2023. Cu toate acestea, SPFS s-a straduit sa-si faca un loc. tranzactii internationale

Accesul la obligatiunile rusesti a fost din ce in ce mai restrictionat, iar sanctiunile ar putea fi inasprite si mai mult, atat noile euroobligatiuni, cat si noile obligatiuni in ruble rusesti, cunoscute sub numele de OFZ, interzise de la tranzactionare pe piata secundara.

In aprilie 2021, Biden le-a interzis investitorilor americani sa cumpere noi obligatiuni in ruble rusesti din cauza acuzatiilor de amestec in alegeri.

Sanctiunile impuse in 2015 au facut ca viitoarele datorii in dolari rusesti sa nu fie eligibile pentru multi investitori si indici cheie. Masurile au redus datoria externa a Rusiei cu 33% de la inceputul anului 2014, de la 733 de miliarde de dolari la 489 de miliarde de dolari in al treilea trimestru al anului 2021.

Mai putina indatorare imbunatateste bilantul unei tari la suprafata, dar o priveaza de surse de finantare care ar putea contribui la cresterea si dezvoltarea economica.

Ce sectoare ar fi cele mai afectate?

Sectorul energetic al Rusiei, unul dintre cei mai importanti producatori de petrol si gaze naturale din lume, ar fi grav afectat.

Statele Unite si Uniunea Europeana au afirmat vineri ca lucreaza la obtinerea de surse alternative de gaze naturale pentru Europa cu care sa faca fata unor eventuale represalii din partea Rusiei, principalul furnizor de gaze din regiune, in fata sanctiunilor pentru o posibila invazie a Ucrainei. .

„Statele Unite si UE lucreaza impreuna pentru a asigura o aprovizionare continua, suficienta si in timp util cu gaze catre UE din diferite surse din intreaga lume, pentru a evita intreruperile aprovizionarii”, se arata intr-o declaratie comuna a presedintelui american Joe Biden si a sefului European. Union Ursula von der Leyen.

Printre tulburarile asteptate „se includ si cele care ar putea rezulta dintr-o posibila invazie rusa a Ucrainei”, au explicat acestia.

“Statele Unite sunt deja principalul furnizor de gaz natural lichefiat al UE. Colaboram cu guvernele si operatorii de pe piata pentru a realiza furnizarea de volume suplimentare de gaze naturale catre Europa din diverse surse din intreaga lume”, se adauga textul.

In plus, sistemul financiar rus, desi are alternative, ar fi grav afectat daca Occidentul va decide sa-l scoata din sistemul Swift.

Masuri preventive sau in caz de invazie?

Pana acum, sanctiunile par a fi mai mult o masura punitiva decat o descurajare.

Premierul britanic Boris Johnson a amenintat Rusia cu sanctiuni, marti, de indata ce „prima cizma rusa” paseste pe teritoriul ucrainean, in timp ce se intalneste cu liderul acestei tari, Volodymyr Zelensky.

„Impreuna cu alte tari pregatim un pachet de sanctiuni si alte masuri care vor fi puse in aplicare in momentul in care prima cizma ruseasca va pasi pe teritoriul ucrainean”, a spus el in cadrul unei conferinte de presa comuna la Kiev.

Johnson, care planuieste sa-l sune pe seful Kremlinului, Vladimir Putin, la intoarcerea sa la Londra, a negat ca o astfel de miscare este o „demonstratie de ostilitate fata de Rusia”, dar o demonstratie de sprijin „pentru libertate, democratie si suveranitate ucraineana impotriva amenintarii ruse.