Saptamana trecuta ni s-a confirmat pentru a mia oara ca Romania este tara tuturor posibilitatilor in care un subiect serios cum este privatizarea unei companii a fost transformat intr-un show tv de prost gust in care rolul principal il joaca Dan Diaconescu, iar reprezentantii statului si-au rezervat pozitiile de pacalici.Cum a ajuns un personaj atat de controversat sa fie declarat castigatorul licitatiei de privatizare a combinatului Oltchim nu mai este un secret, Diaconescu nefacand altceva decat sa se foloseasca de legile in vigoare care prevad ca este declarat castigator la o licitatie cel care vine cu oferta de pret cea mai ridicata. Nu conteaza ca acea oferta este facuta doar pe hartie si ca in spatele ei nu se afla nicio sustinere reala si nicio garantie ca banii exista in fapt.

Postul de radio Vocea Rusiei a realizat o analiza in care vorbeste despre “dimensiunea neserioasa, balcanica, si pur romaneasca a scandalului privatizarii Combinatului Oltchim Ramnicu Valcea”. Ziaristii sustin ca acest eveniment poate “sa ascunda cateva elemente grave si cu posibile consecinte teribile pentru economia si stabilitatea politica a Romaniei”. Dupa cum merg lucrurile pana acum se pare ca jurnalistii statiei radio au perfecta dreptate.

Doar campanie electorala

Dan Diaconescu s-a prezentat astazi la sediul Ministerului Economiei. Asaltat de ziaristii care doreau sa stie daca se va semna contractul de privatizare, acesta a declarat ca este dispus sa o faca, doar daca “banii vor fi folositi pentru plata salariilor si reluarea activitatii combinatului valcean”. Mai mult, patronul OTV a sustinut ca are suficiente resurse financiare pentru a prelua si alte companii pe care statul vrea sa le scoata la vanzare. Pe lista lunga a societatilor pe care Diaconescu  sustine ca doreste “sa le redea poporului” apar Conpet, Oil Terminal si Arpechim. El s-a anuntat deja ca un posibil cumparator si al firmelor de cale ferata, dar si al Tarom.

De altfel, in oferta pe care “investitorul minune” al Romaniei a facut-o pentru Oltchim scrie negru pe alb ca dupa privatizare combinatul chimic va beneficia de o infuzie de capital de 2 miliarde de euro. Exista insa niste conditii pe care Diaconescu le pune si anume achizitionarea la pachet a rafinariei Arpechim, a operatorului de transport al titieiului si produselor petroliere Conpet si a Oil Terminal.Poate, daca nu discutam despre soarta a mii de romani a caror viata depinde de aceasta privatizare, dar si despre credibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini, puteam privi aceasta comedie si ne puteam amuza copios.

Realitatea ne arata insa ca spectacolul facut de Dan Diaconescu, cu acordul reprezntantilor statului, va avea efecte pe termen lung asupra economiei. Conform legii, Dan Diaconescu are la dispozitie zece zile pentru semnarea contractului de privatizare. In discursul sau electoral, Diaconescu nu a uitat sa strecoare si cateva elemente care trimit cu gandul la faptul ca aceasta privatizare nu se va incheia de fapt niciodata. Inca de vineri seara el tot incearca sa transmita ideea ca nu este lasat sa-si duca investitia la bun sfarsit si ca Guvernul Ponta vrea sa-l impiedice sa “ redea Oltchimul poporului”. Nu ar trebui sa mire pe nimeni daca dupa scurgerea celor zece zile, patronul OTV va striga peste tot ca, de fapt el a vrut sa salveze Oltchim, dar ca ” dusmanii poporului” nu l-au lasat.

Dupa doua ore petrecute in Ministerul economiei, Diaconescu a parasit sediul acestei institutii. La iesire el a declarat ca ca nu a semnat contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni al Oltchim, in valoare de 203 milioane lei, deoarece ii lipsesc clauze, paragrafe si anexe.

“In week-endul acesta, numai colegii mei avocati si consultanti au lucrat pentru clauzele din contract. Acestui contract ii lipsesc clauze, anexe, paragrafe. In afara de o stampila adaugata pe vechiul contract nu exista nicio diferenta. Nu au trecut nici macar numele cumparatorului. Sunt 100 si ceva de inadvertente descoperite“, a spus Diaconescu, subliniind ca lipseste avizul de la Consiliul Concurentei, cel de noxe.Acesta a mentionat ca reprezentantii sai vor ramane in minister pana cand va fi finalizat contractul si ca principala conditie pusa, care e trecuta si in procesul de adjudecare, este aceea ca banii sa ajunga integral in vistieria Oltchim.

De ce accepta guvernul acest spectacol?

Cunoscand istoricul lui Diaconescu, spectacolul oferit in aceste zile este unul firesc pentru el. Totusi, nu putem sa nu ne intrebam de ce reprezentantii statului accepta sa fie parte din acest show. Raspunsul poate avea legatura cu dorinta de a scapa de un bolovan care tot trage economia in jos, pentru ca trebuie sa recunoastem ca Oltchim chiar este o povara uriasa pentru stat.

De altfel, in urma cu cateva luni premierul Victor Ponta a declarat ca guvernul pe care il conduce a mostenit cateva ” bombe” economice, printre ele fiind nominalizate si Hidroelectrica si Oltchim. Daca in cazul Hidroelectrica lucrurile s-a rezolvat prin declansarea procedurii insolventei, in situatia Oltchim s-a mers pe varianta unei privatizari de teama unor actiuni sociale de amploare, politicienii neavand curajul sa decida o eventuala inchidere directa a combinatului chimic.

Urmarind insa modul in care s-a desfasurat licitatia de privatizare putem spune ca nu prea s-au inghesuit investitorii sa preia acest combinat chimic, situatia lui financiara fiind una destul de dificila. Dan Diaconescu a fost declarat, vineri, adjudecatar al licitatiei cu oferta in plic pentru achizitionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Ramnicu Valcea. Oferta depusa de acesta a inregistrat punctajul maxim, 100 de puncte, oferta fiind in valoare de 203.149.054,08 lei.

Celelalte firme calificate pentru preluarea pachetului de actiuni au obtinut punctaje mai mici, respectiv 9,26 puncte Chimcomplex Borzesti, care a oferit pentru pachetul de actiuni 18 milioane lei, si 14,77 puncte AISA Invest, oferta cu care a venit compania din Cluj Napoca fiind de 30 milioane lei. Dat fiind ecartul mare dintre prima oferta calificata si urmatoarele, Comisia de privatizarea a decis ca nu se mai organizeaza licitatie cu strigare.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 24 august, Memorandumul prezentat de Ministerul Economiei care propune schimbarea strategiei de privatizare a societatii comerciale Oltchim Ramnicu Valcea.Memorandumul propunea privatizarea Oltchim prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de statul roman la SC Oltchim SA, reprezentand 54,8% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si S.C. Electrica S.A., insumand 1,8 miliarde lei, adica 56% din totalul datoriilor combinatului valcean.

Cum Diaconescu nu va putea prelua decat 54,8% din actiunile Oltchim in cazul in care va semna contractul de privatizare si va plati cele 45 de milioane de euro, situatia combinatului nu este clara. El va trebui sa vina cu bani si pentru achitarea restantelor pe care compania le are in acest moment. Dupa primele sase luni din acest an, Oltchim a raportat pierderi de 188,236 milioane de lei si datorii de peste 2,6 miliarde de lei. Platile restante depaseau 910 milioane de lei. In primele sase luni din 2012, Oltchim a derulat afaceri de 540,6 milioane de lei. Oltchim Ramnicu Valcea a incheiat anul 2011 cu pierderi nete de 278,342 milioane lei si datorii de peste 2,539 miliarde de lei. Compania are 3.347 de angajati.