Adaptare a romanului cu acelasi nume, semnat de catre Scott Smith, Ruinele este un film horror solid, bine gandit si regizat, recomandat tuturor fanilor genului. Desi nu aduce nimic nou in scena, pelicula din 2008 este suficient de intensa si va fi pe placul multor entuziasti ai filmelor horror.

Filmul urmareste aventura a patru tineri americani aflati in vacanta in Mexic: Jeff, Eric, Amy si Stacy. In timpul unei petreceri, acestia fac cunostinta cu un turist german, Mathias, care-i convinge sa-l urmeze in cautarea fratelui sau, Henrich, plecat alaturi de noua sa iubita catre niste ruine misterioase. Cei cinci, insotiti de catre un prieten grec de-al lui Matthias, Dmitri, iau un taxi catre aceasta destinatie, un loc izolat, aflat la o distanta de 18 kilometri de localitatea unde erau cazati. De indata ce ajung la ruine, tinerii sunt inconjurati si agresati de catre localnicii mayasi, care nu ii mai lasa sa paraseasca locul. In invalmaseala creata, Dmitri este ucis, iar ceilalti sunt nevoiti sa fuga inspre centrul misteriosului sit arheologic. Nu trece mult timp pana cand ei realizeaza motivul pentru care locul acela era atat de bine pazit: ruinele erau salasul unor plante carnivore care nu numai ca-l ucisesera pe fratele lui Matthias, dar reprezentau o ameninatare pentru toti cei care le calcau teritoriul.

Ceea ce m-a impresionat la acest film este modul in care regizorul Carter Smith a construit personajele. Cel putin cei patru protagonisti (studentii americani) sunt bine conturati, au o personalitate puternica si foarte diferita fata de a celorlalti. Jeff (Jonathan Tucker) este liderul grupului, capabil sa ia deciziile importante in momentele cele mai dificile. Desi nu intotdeauna ceilalti sunt de acord cu el, hotararile sale sunt respectate. Amy (Jena Malone), prietena lui Jeff, este curajoasa, independenta si inventiva. Eric (Shawn Ashmore) este neincrezator si fricos, iar Stacy (Laura Ramsey) este usor influentabila si incapabila sa reziste la nivele avansate de stres. Una peste alta, impresia de veridicitate pe care ti-o da jocul actorilor este foarte profunda, mai ales ca avem de-a face cu un film horror.

Un alt aspect pozitiv al peliculei este modul in care s-a reusit imbinarea secventelor de suspans si teroare cu cele in care sangele este principalul factor al producerii efectelor horror. In majoritatea filmelor de groaza de astazi, se pune accentul pe unul dintre aceste doua elemente, iar daca se incearca imbinarea lor, rezultatele sunt de cele mai multe ori catastrofale. Nu este cazul si in situatia de fata. “Ruinele” este un film care va satisface atat pe acei fani care au indragit seriile “Scream”, “Saw”, “Final Destination”, dar si pe cei care apreciaza mai mult filme precum “Stir of Echoes”, “The Sixth Sense” sau “Let the right one in”. Este adevarat ca unele dintre scene sunt putin cam prea dure pentru o parte din audienta (vezi momentul amputarii picioarelor lui Mathias), insa “Ruinele” tot merita vizionat, macar pentru senzatiile de izolare, lipsa de speranta si de perspective, care sporesc sentimentul de terifiant ce domina o mare parte a filmului.

Alt lucru demn de apreciat la acest film este faptul ca in nici un moment nu am remarcat o trecere inspre derizoriu. Desi au existat cateva momente nelalocul lor, regizorul a reusit sa evite acele secvente ridicole si fara prea mult sens, care sunt prezente in marea majoritatea a filmelor horror din ultimul timp.

Unul dintre punctele slabe ale fimului “Ruinele” este finalul. Producatorii au optat pentru o incheiere plina de clisee, vazuta in majoritatea filmelor horror din ultimii ani. De asemenea, un alt lucru care poate fi trecut la categoria minusuri il reprezinta lipsa acelor elemente care sa dea sare si piper unui film, de altfel, mai mult decat decent. Nu ma intelegeti gresit, “Ruinele” nu va va plictisi deloc, insa, desi este o pelicula buna, ar fi putut fi cu siguranta una excelenta, daca s-ar mai fi adaugat ceva inovator.

In concluzie, nu pot decat sa recomand vizionarea filmului “Ruinele” tuturor celor care sunt fani ai genului horror. Cu siguranta nu veti regreta, mai ales ca ne aflam intr-o perioada in care ducem lipsa unor filme de groaza de calitate.