Sarcina este unul din acele evenimente care este in egala masura minunat și inspaimantator. Fiecare femeie este diferita, fiecare sarcina este diferita. Un singur lucru il pot avea in comun – eticheta pentru viitoarele mamici. Raspunsul intrebarilor ca „A fost planificata?” sau „Arați ca un balon, te simți bine?”; momentul și felul anunțului legat de sarcina, situații neplacute ca aceea legata de scaunul liber din autobuz sau locul de parcare special de la supermarket – toate acestea țin de eticheta.

Pentru viitoarele mamici

Primul lucru pe care trebuie sa il faceți dupa ce aflați minunata veste este sa va anunțați partenerul, apoi pe viitorii bunici, unchi și matuși. Anunțul se face personal, sau daca locuiți la distanțe mari, prin intermediul telefonului. O deosebita atenție trebuie acordata atunci cand le spuneți copiilor despre viitoarea apariție a unui frațior sau surioara. Urmatorii pe lista de anunțuri ar fi prietenii apropiați. La serviciu trebuie sa va anunțați intai superiorii, apoi colegii și sa aveți grija sa procedați conform normelor

Anunțul public pe rețelele de socializare se va face dupa acest moment. Eticheta spune ca pentru publicul larg este bine sa amanați vestea pana in trimestrul doi cand exista un risc mai mic de a se intampla ceva rau cu sarcina și cand puteți ști cu siguranța sexul copilului. Daca in anturaj aveți cupluri cu probleme de fertilitate, eticheta spune ca trebuie sa va comportați „cu manuși” in momentul in care le dați vestea cea mare. Daca tot suntem la subiectul rețele de socializare, poate ar fi bine sa va gandiți de doua ori inainte sa faceți publica o avalanșa de fotografii fie ale Dumneavoastra, fie ale lucrurilor pe care le achiziționați pentru nou-nascut. Este adevarat ca femeile insarcinate sunt frumoase și ca lucrurile acealea mici sunt adorabile, dar trebuie sa ne purtam cu considerație fața de cei care fie nu au atatea posibilitați materiale, fie dupa lungi și costisitoare tratamente de fertilitate nu au reușit sa aduca pe lume copii. Se recomanda ca unele bucurii sa aparțina in mai mica masura spațiului virtual și mai mult celui intim. Daca nu doriți, nu este obligatoriu sa le spuneți celorlalți sexul și numele copilului. Numele este cel pe care il alegeți impreuna cu tatal copilului și nu este obligatoriu sa țineți cont de tradiții sau sugestii de la bunici, nași sau alți apropiați. In timpul sarcinii puteți refuza invitațiile la diverse evenimente, restaurante și intalniri. Ceilalți vor ințelege. Un alt moment delicat pentru femeile insarcinate este acela in care parca toata lumea vrea sa puna mana pe burta.
Pentru persoanel straine este suficient sa spuneți „Va rog sa nu ma atingeți!” iar pentru cei apropiați va trebui sa apelați la diplomație: „Cred ca acum doarme. Iți voi face un raport verbal in momentul in care se trezește.” O relație importanta in timpul sarcinii o veți avea cu medicul. Este bine sa ii comunicați tot ceea ce simțiți și sa urmați exact sfaturile sale. E bine sa evitați mulțimea de sfaturi primite de la diversele binevoitoare – am mai spus ca doua sarcini ale aceleiași mame nu sunt la fel și fiecare femeie este diferita de cealalta. Puteți evita sa discutați despre acest subiect spunand: „Am discutat cu medicul meu. El cunoaște tot ce se intampla cu noi și am incredere in sfaturile pe care mi le da.”

Pentru noi, ceilalți:

Daca la un moment dat credeți ca o prietena este insarcinata – fie pentru ca nu suporta fumul de țigara, fie pentru ca refuza un pahar de vin sau pur și simplu percepeți stralucirea aceea pe care o au gravidele, este manierat sa respectați decizia ei de a pastra secretul, fara sa puneți alte intrebari. Nu intrebați o gravida daca a planuit sarcina sau a fost un accident și sub nicio forma nu intrebați ce decizie va lua cu privire la aceasta. Copiii sunt o mare bucurie! Nu atingeți burta femeilor insarcinate decat daca vi s-a oferit privilegiul. Mai bine complimentați-le: „Arați foarte bine!

Ce burtica frumoasa!” Daca știți ca aveți gripa sau o raceala, evitați sa stați in prezența femeilor insarcinate pentru a nu le transmite microbul. Oferiți-le locul in mijloacele de transport in comun, locul cel mai bun și ajutorul Dumneavoastra in orice condiții. Fiecare sarcina vine cu neplacerile ei și este lipsit de grație sa povestiți unei gravide ce bine v-ați simțit Dumneavoastra sau ce bine v-ați menținut silueta in timpul și dupa sarcina. Mai bine intrebați: „Cum te mai simți? Sper ca nu ai mari neplaceri!” Doamnelor, fiți rezervate in privința sfaturilor. Oferiți-le cu placere daca va sunt cerute. Nu este necesar sa inspaimantați viitoarea mamica cu lucruri ca: „Dormi acum ca te așteapta ani intregi de nesomn!” sau „Distreaza-te acum pentru ca odata ce apare copilul s-a zis cu tot!”
Daca o femeie este la prima sarcina va ști cu siguranța ca viața i se va schimba radical. Puteți spune ca un parinte trece prin momente grele, dar și prin momente frumoase și rezultatul merita 100%. A presupune existența unei sarcini la o femeie care a caștigat cateva kilograme in plus in ultima vreme și a se dovedi ca nu este adevarat… Iata o situație pentru care nu prea exista o ieșire grațioasa. Aproape la fel cu aceea de a confunda mama unui copil cu bunica sa. Așa ca acordați o mare atenție ce și cui spuneți in aceste condiții.