De curand am aflat despre proiectul http://www.monumenteuitate.org/ro/ si le-am propus un interviu pe autentici.ro pentru a cunoaste si voi frumoasa lor initiativa.

1. Spuneţi-ne mai multe despre voi si initiațiva proiectului Monumente Uitate. Cum a început totul? 

-Ideea proiectului s-a născut și a crescut pe băncile Facultății de Arhitectură, din dorința de a afla mai multe despre fostele reședințe nobiliare din spațiul intracarpatic. Mai apoi, într-un timp relativ scurt, proiectul a început să atragă studenți sau absolvenți ai facultăților din profilele conexe arhitecturii și s-a deschis către publicul larg. În timp, inventarierea, studierea și înțelegerea Universului castelelor, palatelor, conacelor și curiilor s-a transformat pentru coordonatorii proiectului Monumente Uitate dintr-un hobby de studenție într-o reală specializare profesională. Astăzi, în cadrul Asociației ARCHE (constituită tocmai cu scopul declarat de a se implica activ în sfera patrimoniului cultural), proiectul este dezvoltat în continuare cu perseverență, atrăgând noi pasionați ai domeniului.

2. Care este obiectivul proiectului? 

-Prin Monumente Uitate ne propunem, în primul rând, să realizăm o platformă online, care să conțină surse fotografice, cartografice, de arhiva, schițe, planuri și informații scrise, temeinic fundamentate științific și susținute printr-un aparat critic pertinent, care să puna la dispoziția specialiștilor un instrument de lucru cu caracter enciclopedic și care să promoveze la nivel regional, național și internațional valorile patrimoniului cercetat.

Monumente Uitate se dorește a fi un proiect care militează pentru o corectă întelegere și apreciere a valorilor patrimoniului construit (artistice, istorice, identitare, cognitive, economice etc.). În acest spirit, proiectul își dorește aducerea în atenția publicului a unui tip de patrimoniu cultural imobil marginalizat si puțin apreciat în mediile (chiar culturale!) românești: ansamblurile rezidențiale extraurbane ale elitelor socio-politice din secolele XVII-XIX.

În mediul offline, proiectul a apărut în diverse publicații de specialitate, în mass-media, dar a și participat la diferite evenimente culturale sau științifice, scopul fiind întotdeauna acela de a disemina cât mai activ și eficient datele și informațiile deja strânse și a suscita interesul față de tema cercetată. Fiind susținut astăzi de o echipă pluridisciplinară tânără, mereu curioasă, implicată, pasionată și plină de noi idei, proiectul Monumente Uitatese îmbogățește și se dezvoltă perpetuu. Fiind dintotdeauna deschiși și către publicul larg nespecialist, am încercat să determinăm un număr cât mai mare de persoane să fie intrigate, interesate, pasionate și, mai apoi, implicate în problemele ridicate de bogatul patrimoniu al ansamblurilor nobiliare din România.

3. Care este gradul de receptivitate din partea publicului privind proiectul Monumente Uitate?

-Din 2008 până în prezent, am putut observa că tema cercetată în cadrul proiectului Monumente Uitate a crescut in notorietate la nivel național, intrând din ce în ce mai mult în atenția opiniei publice. Nu putem considera că este efectul direct al acestui proiect, însă credem că am contribuit și noi.

Deși momentan în cea mai mare parte a sa societatea civilă românescă este marcată de o pasivitate îngrijoratoare, noi considerăm că, printr-o viziune limpede, o pasiune intensă și o implicare constantă, dar și printr-o activitate conjugată a tuturor organismelor nonguvernamentale de profil, cauza patrimoniului cultural va câștiga din ce în ce mai mulți adepți activi.

În ceea ce ne privește, ne bucurăm să avem un public fidel, ce ne oferă mereu feedback și contribuie la continuarea și îmbunătățirea proiectului.

4. Care sunt monumentele ce v-au impresionat cel mai mult din țara noastră? Care consideri că ar fi cele mai reprezentative din punct de vedere istoric și cultural?

-Fiind specialiști în formare în sfera patrimoniului cultural, și, automat, pasionați ai domeniului, ne este foarte greu să facem un top echitabil al monumentelor româneşti. Fiecare dintre noi are propriile „amoruri”. Ancăi ii plac monumentele istorice anonime (spre ex. casa unei notabilități locale, în care aura unei legende efemere eclipsează valorile estetice ale fondului construit) și spune că o tulbură locurile abuziv transformate în spații ale memoriei (închisoriile regimului comunist sau crucile solitare de pe marginea drumurilor, ce marchează accidente rutiere mortale). Alexandra consideră că fiecare monument spune ceva despre cultura spaţiului în care se află și face asta numai împreună cu peisajul și oamenii din împrejurimi. Ea preferă peisajul rural, unde, pe lângă arhitectură, se pot afla detalii despre obiceiurile locului, tradiții și meșteșuguri, într-un cadru natural.

Până la urmă, depinde de deschiderea culturală a fiecăruia, de interes şi de receptivitate. Fiind materializarea valorilor ale unei comunităţi, fiecare clădire de patrimoniu este interesantă. Toate monumentele ce supraviețuiesc unei etape istorice sunt esențiale pentru intelegerea evoluției societăților umane, iar omenirea, de cele mai multe ori în mod inconștient, își prezervă cele mai reprezentative monumente ale sale. Astfel, reprezentative pentru ziua de astăzi sunt toate monumentele aflate în picioare acum, însa provocarea este să conștientizăm ce trebuie să transmitem mai departe.

5. De ce credeti că este important să ne cunoaștem monumentele?

-Monumentele sunt pietrele de hotar ale identității unei comunități. Limba, istoria (mai mult sau mai puțin mitizată) comuna, tradițiile și altele asemenea sunt monumentele imateriale care creează per se identitatea unei națiuni.

Raportul pe care noi îl avem cu trecutul vine dintr-o formare culturală personală. Nu trebuie să îi acuzăm pe cei care nu privesc cu interes monumentele, ci să le oferim posibilitatea să înţeleagă contextul si particularitatea. Până la urmă, numai prin cunoaştere autentica se ajunge la apreciere și respect, urmând apoi, în mod firesc, să se dorească protecţia și valorificarea. Daca nu înțelegem cu adevărat valoarea culturală a monumentelor istorice, exista riscul să dăm într-un formalism forțat, care nu este sustenabil pentru nicio cultură.

6. Cum priviti autenticitatea? Care este opinia voastra și ce definiție ati da autenticității?

-Autenticitatea este, din punct de vedere lingvistic (așa cum este explicat în dicționarele limbii române), un termen difuz: sinonim cu adevărat, original și antonim cu plăsmuit. Credem că patrimoniul cultural românesc este autentic, fiind deopotrivă original în specificitatea sa și, raportat la întreaga moștenire culturală mondială, plăsmuit diferit și unic.

În restaurare, autenticitatea este una dintre temele contemporane de dezbatere, cu atât mai mult cu cât se vehiculează ideea că numai stadiul actual al unui edificu este autentic. Fiecare generație care intervine asupra unui monument își spune propria parere despre acesta, ce apreciază, ce alege să transmită generațiilor viitoare, dar și ce ignoră. Noi pornim de la ideea că autentica este numai experiența individuală, personală a fiecăruia dintre noi, valabil și în ceea ce privește raportul dintre peisajul său cu monumentele. De aceea, nimeni nu apreciază cu adevărat un monument numai pentru că i se spune că este un monument valoros. În această cheie, degeaba restauram un edificiu ca la carte, așa cum spun toate convențiile de specialitate, dacă  nu reușim să restabilim o legatură între acesta și generația actuală, legătura care să îi asigure o integrare completa în societate. Intervenția în restaurare nu implică doar restricții în abordare, așa cum am văzut că se promovează în mediul universitar actual, ci din contra, un grad ridicat de creativitate pentru că se lucrează cu materie valoroasă din punct de vedere istoric și artistic, care fac să crească responsabilitatea, dar și sensibilitatea în proiectul de arhitectură. Dacă înțelegem de ce, care a fost istoria și care este legătura cu prezentul, șansele să respectăm și să dorim păstrarea monumentelor nu ca materie în sine, ci ca valoare, vor crește exponențial, în mod natural, autentic.

7. Care sunt bucuriile voastre zilnice în urma activității pe care o desfășurati?

-Ne place mult când descoperim absolut întâmplător lucruri care se leagă de subiectele ce ne interesează: un eveniment de care nu știam, persoane, idei, curente, diferite conexiuni interesante etc. Nu spunem că asta se întamplă zilnic, dar și când se intamplă, merită orice efort.

8. Unde va pot găsi cei interesați?

-Ne găsiţi pe www.monumenteuitate.org, pe facebook/monumenteuitate, pe blog (monumenteuitate.blogspot.ro) sau pe tumblr (monumenteuitate.tumblr.com). Și pe mail, la [email protected]

Multumim pentru deschidere si va uram mult spor si succes in continuare!

PS: Pentru a fi la curent cu articolele noastre ce speram sa va bucure:), va puteti abona la newsletter-ul nostru din partea dreapta a site-ului.