Va puteti imagina un loc in care sa va bucurati de castele vechi de secole si plaje de filme? Ei bine, exista si este in Granada. Va propunem un tur al principalelor repere ale traseului castelelor, si turnurilor de veghe din Costa Tropical. 

Coasta tropicala a Granada, cu clima sa ideala, plajele si golfurile sale stancoase, apele sale cristaline si verdele pajistilor sale, este perfect completata de o serie de castele, turnuri si turnuri de veghe care formeaza unul dintre cele mai interesante trasee din provincia. Va aratam cateva dintre cele mai importante repere ale traseului castelelor de pe coasta Granada.

Castelele de pe coasta Granada: La Herradura

La granita cu provincia Malaga gasim La Herradura. Aceasta este o plaja larga, care este in prezent una dintre cele mai bune din Granada. Cu toate acestea, in secolul al XVIII-lea a suferit atacuri constante din partea piratilor si corsarilor care au devastat coasta Granada.

Din acest motiv, in 1764 regele Carlos III a ordonat construirea castelului-cetate La Herradura langa raul Jate. Apararea acestei plaje a fost completata cu turnurile de veghe din Cerro Gordo si Punta de la Mona, astazi farul portului Marina del Este.

Este o fortareata de baterii care a fost proiectata pentru patru tunuri. Proiectul sau se datoreaza inginerului militar Jose de Crame si a fost construit intre 1770 si 1773.

In secolul al XIX-lea a fost folosita ca cazarma Carabineros, insarcinata cu lupta impotriva contrabandei. Ulterior a fost cedata Garzii Civile, asa ca nu a cazut niciodata in desuetudine. Datorita acestui fapt, s-a pastrat in stare foarte buna.

Castelul San Miguel din Almunecar

La cativa kilometri se afla orasul de coasta Almunecar, unde gasim acest castel. Desi originile sale sunt feniciene si romane, cetatea a capatat importanta in perioada nasrida. La acea vreme, pe langa misiunea sa defensiva, castelul era folosit ca loc de odihna pentru conducatorii acestei dinastii.

Dar va fi in vremurile crestine, in special cu Fernando el Catolico, cand castelul este reformat si capata imaginea pe care o arata astazi. Astfel, din ordinul acestui rege se construiesc santul de sant, podul mobil si fatada impunatoare incadrata de turnuri circulare.

In timpul Razboiului de Independenta impotriva trupelor napoleoniene, a fost bombardat si jefuit si lasat aproape in ruine. Acest fapt a facut ca acesta sa fie folosit ca cimitir. Din fericire, dupa declararea sa ca Monument National in 1931, a inceput restaurarea sa si astazi gazduieste Muzeul de Istorie din Almunecar.

In plus, acest castel are o pozitie privilegiata. De pe acesta puteti vedea plajele La Caletilla, Puerta del Mar, San Cristobal si Penon del Santo.

Salobrena, unul dintre cele mai cunoscute castele de pe coasta Granada

Pe un promontoriu stancos, si dominand acest oras de pe coasta Granada, gasim un alt castele de pe coasta Granada care merita vizitat. Dateaza cel putin din secolul al X-lea, desi a suferit transformari majore de-a lungul secolelor.

In vremea nasrida, adaposteste un palat in interior. Mai tarziu va servi drept inchisoare pentru Yusuf al III-lea, Muhammad al VIII-lea cel Mic, Muhammad al IX-lea stangacul, Abu Nasr Sad si tatal lui Boabdil, Muley Hacen.

In 1489, orasul este luat de trupele crestine, iar Monarhii Catolici preda cetatea lui Francisco Ramirez de Madrid, noul ei primar. Din secolul al XIX-lea a fost abandonat progresiv pentru ca nu mai era util din punct de vedere militar.

Are o structura trapezoidala formata din trei incinte: cetatea nasrida si doua incinte exterioare din epoca crestina. Din peretii sai poti contempla frumusetea vaii sale, plajele si Sierra Nevada. Astazi are ore de vizita aproape in fiecare zi a anului.

Castelul Carchuna

Este situat pe plaja Carchuna, in Motril. Este un castel-cetate cu aceleasi caracteristici ca La Herradura. Constructia sa a avut loc in 1777, tot cu scopul de a apara coasta Granada de atacurile constante ale piratilor si corsarilor.

Era format dintr-un sant si un pod mobil. A acoperit focul de la Capul Sacratif, unde astazi gasim farul cu acelasi nume, pana la Calahonda, una dintre cele mai aglomerate plaje din provincie. Prezenta sa a fost decisiva, deoarece datorita lui atacurile au incetat si au inceput sa fie cultivate bogatele pamanturi din jur.

Acest fort nu poate fi vizitat in interior, dar exteriorul sau poate fi admirat. In schimb, ne putem bucura de plaja Carchuna, una dintre cele mai linistite din provincie.

Castelul din Castell del Ferro

Pentru a va finaliza traseul prin castelele din Costa Tropical din Granada, va recomandam sa urcati pana la castelul Castell de Ferro. Este o mica fortificatie din secolul al XIV-lea care abia se pastreaza, dar din care va veti bucura de privelisti impresionante. Se poate accesa pe jos din centrul orasului.