A inceput sezonul vacantelor si concediilor de vara, prilej de relaxare, fie la munte sau la mare.Azi va propunem o destinatie pitoreasca a Romaniei, Maramures, despre care foarte frumos Constantin Noica spunea:

“Cand ma gandesc la Maramures, la folclorul nostru si la felul intamplator si prea adesea partial in care am pastrat ceva din ce a fost, imi spun ca ceea ce stim si admiram noi, laolalta cu atatia straini, reprezinta poate numai resturile si firimiturile unui banchet al zeilor”.

Cei care vor sa ne trimita poze si impresii  care sa le publicam pe site-ul autentici.ro cu numele lor, din vacantele  in Romania, sunt bineveniti sa ne scrie pe [email protected]. Pe cele mai reusite si frumoase le vom premia.

Momentan am adaugat cateva fotografii deja existente in spatiul web.

Maramuresul are un relief variat, dominat de inaltimile muntilor Gutai, Tibles, Maramuresului si Rodnei. Intre acestia, Depresiunea Maramuresului este traversata de vaile Izei, Viseului si Marei.

De-a lungul lor, o civilizatie veche si infloritoare s-a dezvoltat organic, cu o creatie materiala dominata de un spirit profund religios. Folosind cu precadere lemnul in constructia bisericilor inalte si zvelte, acoperite cu sindrila si pictate in interior, maramuresenii si-au pastrat, in mijlocul ifluentelor straine, nealterata credinta crestin-ortodoxa, obiceiurile stravechi si frumoasele lor costume populare, pe care le poarta si astazi la sarbatori.

Opt dintre vestitele biserici de lemn de stejar sau brad, cu turlele lor care vor sa atinga cerul, sunt incluse in patrimoniul mondial Unesco si fac parte din circuitele turistice-numele lor este Barsana, Budesti, Desesti, Ieud, Plopis, Poienile Iezei, Rogoz si Surdesti.

Maramuresul se poate mandri si cu resurse minerale foarte bogate (aur,argint,cupru,plumb). Din punct de vedere istoric, etnografic si turistic, regiunea este impartita in patru zone: Tara Maramuresului, Tara Lapusului, Tara Chioarului si Baia Mare.

 Surse text: brosura “Romania explorati Gradina Carpatilor” si cartea “Romania” ce se gaseste la Libraria Bastilia.