Culturile din intreaga lume inteleg pierderea virginitatii si sexualitatea in mod diferit. Afla cum!

Diferite reguli pentru barbati si femei. Unul dintre aspectele cheie pentru intelegerea constructiei traditionale a conceptului de feminitate si barbatie este aratat si de felul in care ne incepem viata sexuala.

In societatile traditionale distingem intr-o doua modele reprezentative ale initierii sexuale feminine: in unele se incearca deschiderea usii vietii sexuale sau a “activitatilor de reproducere” cat mai devreme pentru fetele la pubertate, astfel ca sunt imperecheate cu barbati in varsta. Prin acest lucru cautandu-se si reafirmarea dominantei intre femei si barbati odata cu varsta.

Acest model este inca folosit in multe tari africane sau indiene. Initierea baietilor poate incepe mult mai tarziu.

Procesul initierii in culturile latine si latino-americane. Al doilea model, caruia apartine cultura latina si latino-americana, functioneaza in directia opusa: fetele ar trebui sa isi pastreze virginitatea pentru cat mai mult timp (pana la casatorie), in timp ce baietii trebuie sa-si dovedeasca barbatia de la o varsta frageda, fie cu prostituate, fie cu femei mai in varsta.

Cerintele sociale de adaptare sunt deosebit de dificile, mai ales asupra femeilor, in ambele cazuri, desi si barbatii sunt nesiguri pe ei deoarece trebuie sa isi demonstreze barbatia inca din timpul initierii.

In multe culturi conceptul de barbatie este pus in legatura cu activitatea sexuala de succes

Ce se ascunde in spatele conceptului de feminitate? Conceptual de feminintate se refera la procesul reproductiv in ambele modele. Acesta inseamna fertilitate, apartinerea unei femei de un singur barbat si lipsa initierii in cazul actului sexual.

In multe culturi (in special cea mediteraneeana si latino-americana), pierderea virginitatii inaintea casatoriei inseamna o mare abatere ce marcheaza fata respectiva ca fiind necinstita si stricata.

Intrarea barbatilor in sexualitate este de asemenea un moment-cheie in constructia naturii umane. In cele mai multe culturi barbatia inseamna mijloace constante de putere, in special de negarea a elementelor feminine din comportamentul lor, activitati sexuale de success si reprimarea tendintelor homosexuale.

Reproducerea ca o povaraReproducerea nu este o povara pentru femei doar in sensul traditional (viata intre 15 si 50 de ani este un ciclu constant de nasteri in societatile cu o rata mare a natalitatii – inca putem intalni asta pe continentul african), dar este si unul dintre cele mai evidente lucruri din lume.

In multe culturi africane o femeie sterila este marcata ca “neadevarata”, in timp ce o femeie la menopauza este adeseori acuzata de vrajitorii. Acest lucru este confirmat de faptul ca rolul lor social este limitat la functia reproducerii.

Functia femeii este redusa numai la reproducere in anumite culturi

Pe urma ideii de a avea mai multi copii. Cand vine vorba de intelegerea realitatii vietii noastre de familie si de numarul copiilor, urmatoarele randuri vor fi greu de inteles. In societatile cu un nivel ridicat al natalitatii, barbatii si femeile nu au aceleasi motive pentru idealul de a avea multi copii.

Atata timp cat descendentii inseamna o crestere a puterii politice pentru linia barbatului, femeile vad copii, in special fii, ca pe o posibilitate de a-si consolda pozitia in noua casa sau in familia sotului.

Copiii le ofera o protectie si un status mai bun decat casatoria. Obligatia reproducerii este o constrangere simbolica pentru ele, deoarece nu isi pot permite sa nu vrea mai multi copii. Pentru barbati corpul lor este un obiect, un loc gol care trebuie umplut si cucerit. Acest lucru poate fi numit “obiectivizare sexuala”, barbatii ocupandu-se in mod simbolic de patrimoniul pe care o femeie il poarta in pantecele lor.