Președintele Traian Basescu a explicat miercuri seara de ce a refuzat sa organizeze ceremonia de investire a lui Darius Valcov in absența primului ministru Victor Ponta.

„Este prima data cand se intampla, in doua mandate”, a admis președintele, care a facut apoi un istoric al propunerii facute de premier.

Basescu a precizat ca Darius Valcov „ar putea fi cu probleme”, așa cum reiese din informațiile pe care le-a primit de la diverse structuri ale statului.

„Nu este vorba de faptul ca Darius Valcov ar fi urmarit penal. Nu este vorba de așa ceva. Dar sunt o serie de fapte petrecute in timpul mandatului de primar pentru care au fost sesizate la diverse parchete, și care trebuie vazut ce se intampla, in ce stadiu sunt”, a punctat Basescu.

Acesta a relatat ca i-a transmis o scrisoare lui Ponta referitoare la aceste informații, rugandu-l sa spuna daca-și menține propunerea.

„A fost un raspuns evaziv in care nu-și asuma direct menținerea propunerii”,  a aratat Basescu. Potrivit acestuia, Ponta n-a facut decat sa retransmita propunerea inițiala. „A trimis ca „Va retransmit in copie documentul privind propunerea…”. Deci nu mi-a dat un raspuns clar „Da, imi mențin propunerea” (…) Eu am interpretat ca fiind o eschiva. Mi-a starnit dubii, dar am mai așteptat doua zile, dupa care am emis decretul”, a mai povestit Basescu.

El a adaugat ca a vrut ca Ponta sa fie prezent la ceremonie, pentru ca in acest fel ar fi insemnat ca iși menține propunerea.

„Mi s-a parut neserios și modul in care m-a anunțat, cu zece minute inainte, dar mi s-a parut și o neasumare publica a propunerii pe care mi-a facut-o, pe care am legat-o și de scrisoare”, a declarat Basescu.

Acesta a mai spus ca nu va fi de acord cu organizarea ceremoniei in absența lui Victor Ponta.

„Nu-mi ramane decat sa aștept reorganizarea ceremoniei in prezența primului ministru, in care eu vad o asumare a propunerii”, a mai declarat președintele.UPDATE: Ponta: Maine intre 9 și 12, cand se trezește dl Basescu, pot participa

Premierul Victor Ponta a declarat in cadrul unei intervenții la B1 TV ca i-a transmis in scris președintelui Basescu faptul ca este gata sa participe la ceremonia de investire a lui Darius Valcov, joi intre orele 9 și 12.

„O sa plec in Turcia, dar intre 9 și 12, oricand dorește dl Basescu, oricand se trezește, sunt gata sa particip la aceasta mare ceremonie”,  aspus Ponta.

Acesta a menționat ca și-l asuma pe Darius Valcov, „cum iși asuma pe toți membrii Guvernului”.

„Daca dl Basescu chiar ar ști ceva foarte grav despre dl Valcov din vremea cand era primar PDL – deci colaborator al domniei sale – n-ar trebui sa semneze decretul de numire. Dar tocmai l-a semnat”, a spus premierul.

Ponta n-a ratat prilejul spre a folosi din nou expresii tari la adresa lui Basescu, afirmand ca pozițiile acestuia sunt „de final de mandat, intre ticaloșie și nebunie”.UPDATE 2: Valcov depune juramantul joi la ora 11

Administrația Prezidențiala a anunțat miercuri seara ca, in cele din urma, ceremonia de depunere a juramantului de catre noul ministru delegat pentru Buget, Darius Valcov, va avea loc joi la ora 11. La ceremonie este așteptat și premierul Victor Ponta