Osteoporoza este boala ce afecteaza osul prin deteriorarea arhitecturii tesutului osos, ce determina cresterea fragilitatii osoase si cresterea riscului de fractura, care poate avea cauze multiple: hormonala (estrogen/testosterone- existand o frecventa mult mai mare la femei decat in cazul barbatilor), indusa de medicamente (heparina,

anticonvulsivante, glucocorticoizi, hormoni tiroidieni, metotrexat – pe termen lung), dieta neechilibrata (aport redus de calciu, vegetarieni, malnutritie), de imobilizare, fumatul, consumul excesiv de alcool si secundara altor boli cronice. Conform statisticilor, unul din sapte romani prezinta risc crescut de osteoporoza. Cum luptam cu instalarea acestei boli? Este adevarat ca incidenta bolii este mai mare la femei, insa si barbatii sunt afectati de aceasta boala.

Printre simptome se enumera: dureri intense de spate urmate de tasarea vertebrelor si scaderea treptata a inaltimii cu curbarea coloanei, avand aspectul de cocoasa.

Consumul de calciu in copilarie si in tinerete ajuta la formarea unei mase osoase puternice, iar la maturitate consumul zilnic de calciu poate sustine densitatea osoasa. Substante nutritive ca: zincul, cuprul, manganul (din ananas), vitaminele C, D si K ajuta si ele la intarirea oaselor si previn aparitia fracturilor. In lunile de vara expune la soare timp de 15 min, a fetei si a mainilor de 3-4 ori pe saptamana este suficienta pentru a obtine necesarul de vitamina D

O dieta bogata in fructe si legume poate proteja impotriva osteoporozei prin cresterea densitatii masei osoase. Se recomanda inlocuirea proteinelor de origine animala cu cele de origine vegetala (legume, soia), o dieta ce nu are un continut excesiv de proteine (excesul de proteine poate creste riscul fracturilor datorate osteoporozei); necesarul de proteine = 0,8 g /kg greutate corporala.

Se recomanda consumul de alimente ca: produse lactate, zarzavaturi, alimente pe baza de soia (tofu, lapte de soia imbogatit cu calciu), linte, seminte de in, ardei, citrice, fructe de padure, peste gras (somon, hering si ton)

Sunt recomandate efectuarea zilnica a exercitiilor fizice si mersul pe jos. Se va renunta la fumat, se va limita consumul de alcool si se va reduce consumul de cofeina. Pentru doamnele la menopauza se va lua in considerare terapia de substitutie hormonala, tratamentul medicamentos (cu bifosfonati, calcitonina, raloxifen, parathormon) si tratamentul chirurgical in fracture.

Dupa cum stim calciu este esential in mentinerea oaselor puternice, dar pentru o absorbtie mai buna a calciului se recomanda sa se administreze odata cu vitamina D pentru o mai buna fizare in oase, de aceea se recomanda preparate/suplimente pe baza de Calciu si vitamina D ( 700 – 1200 mg calciu, alaturi de 40-800 UI vitamina D pe zi ).

Indiferent de sex si varsta, osteoporoza poate fi prevenita prin activitate fizica adecvata si un aport de calciu corespunzator.