Tehnologia blockchain sau lantul de blocuri este unul dintre cele mai inovatoare si disruptive concepte din ultimii ani. Cu toate acestea, uneori este greu de inteles ce este un blockchain? Ce il diferentiaza de criptomonede? Cum functioneaza Blockchain? Ce avantaje are? Cum functioneaza un nod in retea? Nu va faceti griji pentru ca am pregatit acest ghid complet despre ce este Blockchain si cum functioneaza aceasta tehnologie, astfel incat sa nu aveti indoieli. Sa incepem!

Daca analizam Google Trends, vom vedea ca cautarile pentru termenul „blockchain” au crescut din 2013, reprezentand astfel ca este o tendinta care se stabilizeaza si in curs de maturizare.

Si este ca, conform raportului publicat de MarketsandMarkets in acest 2022, piata globala a blockchainului sau blockchain-ului este de asteptat sa creasca de la 5 miliarde de dolari in 2020 la aproape 40 de miliarde in 2025. Aceasta reprezinta o crestere anuala compusa de 67% an de an. pana in 2025.

Blockchain este tehnologia din spatele Bitcoin si va permite sa eliminati intermediarii si sa stocati tranzactiile in siguranta. Din acest motiv, marile companii si bancile (si unele startup-uri) isi exploreaza deja posibilitatile. Vrei sa stii in ce consta aceasta tehnologie inovatoare?

Ce este Blockchain sau lant de blocuri?

Blockchain este o tehnologie bazata pe un lant de blocuri de operatiuni publice si descentralizate. Aceasta tehnologie genereaza o baza de date partajata la care au acces participantii sai, care pot urmari fiecare tranzactie pe care au facut-o. Este ca un registru mare, neschimbabil si partajat, care este scris de un numar mare de computere simultan.

De fiecare data cand un membru al retelei efectueaza o tranzactie digitala, respectiva tranzactie genereaza date asociate care vor fi stocate intr-unul dintre blocuri . Cand acel bloc este plin de informatii, blocul este cuplat la lantul de blocuri sau blockchain-ul deja existent.

Informatiile care sunt stocate in reteaua respectiva vor depinde de scopul pentru care au fost create. Poate fi o retea care stocheaza date de plata (moneda criptografica sau criptomonede), informatii medicale, date de logistica sau de trasabilitate alimentara si chiar numararea datelor electorale.

Diferenta dintre blockchain si o retea centralizata (un server traditional care stocheaza date) este ca reteaua blockchain ruleaza pe mai multe computere distribuite in intreaga lume si nu intr-un singur site. Acest lucru face ca reteaua blockchain sa prezinte o serie de avantaje precum confidentialitatea, descentralizarea sau nu depinde de un executor centralizat sau de securitate. Cu toate acestea, prezinta o serie de provocari pe care le vom evalua mai tarziu in sectiunea privind avantajele si dezavantajele.

Natura programabila si deschisa a acestei tehnologii permite inovarea sectorului financiar si a proceselor administrative pentru a le face mai eficiente si mai transparente. In plus, birocratia este redusa. Blockchain este tehnologia care a dezvoltat Bitcoin, criptomoneda virtuala si intangibila care este sustinuta de protocolul si reteaua P2P.

Pe scurt, cu Blockchain, procesele sunt rationalizate si mai ieftine, tranzactiile sunt mai transparente si intermediarii sunt eliminati.

Cum functioneaza tehnologia Blockchain?

Blockchain-ul este o inregistrare a tuturor tranzactiilor, stocata si partajata public. Asa-numitii mineri sunt responsabili de verificarea acestor tranzactii. Dupa aceea, ele sunt incluse in lant si distribuite nodurilor care alcatuiesc reteaua.

Sa vedem in ce consta fiecare dintre aceste elemente:

1#Blocuri

Un bloc este alcatuit dintr- un set de tranzactii. Fiecare face parte din blockchain. Compania Bit2me, specializata in Bitcoin si tehnologia sa, defineste fiecare dintre partile care alcatuiesc un bloc:  

  • Un cod alfanumeric care face legatura cu blocul anterior.
  • „Pachetul” de tranzactii pe care il include (al caror numar este determinat de diferiti factori).
  • Un alt cod alfanumeric care va face legatura cu urmatorul bloc.

Ce incearca sa faca urmatorul bloc in desfasurare este sa afle prin calcule codul alfanumeric care a permis blocului anterior sa se conecteze la acesta.

2 # Mineri

Minerii sunt computere/cipuri care sunt responsabile pentru verificarea tuturor tranzactiilor. Cand cineva completeaza un bloc sau face o tranzactie, primeste o recompensa sub forma de Bitcoins.

3 # Noduri

Un nod este un computer/cip care este conectat la reteaua Bitcoin. Este dedicat stocarii si distribuirii unei copii actualizate a blockchain-ului. Prin urmare, fiecare bloc nou care este confirmat este adaugat la lantul de blocuri si la copia pe care o stocheaza fiecare nod.

Tipuri de Blockchain

Tehnologia blockchain a evoluat cu salturi si limite in ultimii 10 ani, iar capacitatea puternica de inovare in documentarea datelor si procedurile de stocare nu a trecut neobservata de guverne si companii private. De aceea si-au dorit sa implementeze si retele private blockchain (cu acces restrictionat).

Vom trece peste diferitele tipuri de blockchain care exista in raport cu locul in care ruleaza si cine are acces la el.

Blockchain public

Acestea sunt cele mai cunoscute exemple, cum ar fi Bitcoin si Ethereum. A fi publice inseamna ca sunt accesibile oricarui utilizator din lume (au nevoie doar de un computer si de o conexiune la internet). Omologul unui blockchain public este managementul securitatii acestuia, deoarece cu cat numarul de utilizatori este mai mare, cu atat vom avea nevoie de nivelul de securitate mai mare. Aici intra in joc protocoalele de consens si masurile de securitate pe care le vom vedea mai tarziu.

Blockchain privat

Blockchain-urile private se caracterizeaza prin faptul ca, spre deosebire de cele publice, accesul la acesta depinde de o unitate centrala (companie, organizatie sau persoana fizica). Elementele sunt aceleasi ca intr-un blockchain public. Unul dintre cele mai cunoscute exemple de blockchain private este reteaua Hyperledger.

Atunci cand o retea blockchain este privata (nu acces public), dar accesul si controlul acesteia sunt in mainile unui grup de companii/persoane, este cunoscuta ca un consortiu blockchain.

In imaginea urmatoare vedem diferitele tipuri de blockchain pe care le-am discutat intr-o diagrama Venn unde vedem cum sunt clasificate in functie de nivelul de confidentialitate.

Ce sunt contractele inteligente

Unul dintre avantajele blockchain-urilor de a doua generatie precum Ethereum este ca sunt blockchain-uri programabile, adica ne permit sa gazduim „instructiuni” sau programe in blockchain-uri pentru a executa o serie de instructiuni daca sunt indeplinite anumite conditii.

Aceste programe sunt cunoscute ca contracte inteligente sau contracte inteligente. De exemplu, putem gazdui un contract in care distribuirea unei mosteniri este automatizata odata ce a fost indeplinita conditia decesului proprietarului si emitentului respectivului contract.

Pentru a putea obtine mult mai multe informatii despre contractele inteligente, va lasam acest link catre articolul nostru de ghid despre ce sunt contractele inteligente.

Protocoale si noduri de consens in Blockchain

Una dintre cele mai mari provocari ale acestor retele distribuite este ca sunt foarte susceptibile la hack-uri si incercari de a sabota lanturile de blocuri pentru a introduce date false ale tranzactiilor (imaginati-va ca puteti intra pe serverul central al unei banci si puteti modifica soldul diferite conturi de clienti). Pentru a evita toate aceste tipuri de probleme exista multiple masuri de securitate si printre acestea gasim protocoale de consens.

Un protocol de consens este un mecanism care permite reglarea modului in care nodurile aproba blocurile simultan, astfel incat acestea sa devina parte a lantului de blocuri.

Principalele protocoale de consens care exista sunt Dovada muncii sau Dovada muncii si Dovada mizei sau Dovada participarii. Protocolul de consens Proof of History executat de blockchain-ul Solana a intrat recent pe piata.

Dovada muncii (PoW)

Acesta este cel mai vechi protocol de consens care a fost implementat pentru prima data pe Bitcoin Blockchain. In acest protocol, toate nodurile retelei sunt egale intre ele si trebuie sa concureze cu restul pentru a primi recompensa pentru validarea blocului.

Pentru a fi nodul castigator, trebuie sa rezolve un test matematic de complexitate variabila (cu cat mai multe noduri vor sa valideze, cu atat va fi mai dificil) si deci cel care are o capacitate de calcul mai mare va avea o probabilitate mai mare de fiind nodul castigator.

Dezavantajele acestui protocol de consens sunt consumul de energie (intrucat exista concurenta directa intre diferitii validatori, toti incearca sa aiba un numar maxim de „calculatoare” pentru a putea procesa tranzactiile) si vulnerabilitatea (daca un validator pune mana pe 51 ). % din puterea de calcul a unei retele va avea controlul asupra acesteia, deoarece va putea valida chiar si blocuri cu informatii false sau rau intentionate).

Dovada mizei (PoS)

Avand in vedere inconvenientele pe care le prezinta protocolul fortei de munca sau PoW, a fost conceputa o dovada de participare sau un protocol Proof of Stake.

In acest protocol, pentru ca un anumit bloc sa fie validat, validatorul trebuie sa aiba o parte din criptomonedele sau jetoanele native ale retelei in care incearca sa valideze.

Algoritmul va alege apoi aleatoriu validatorul care va adauga urmatorul bloc, dintre toti cei care au achizitionat fonduri si le-au depus in nodul pe care il ruleaza. Am putea spune ca functioneaza ca o tombola: cu cat ai cumparat mai multe intrari, cu atat este mai probabil sa castigi validarea si sa fii nodul castigator.

Avantajele acestui protocol sunt ca sunt mult mai rapide, consuma mai putina energie si nu necesita o investitie atat de puternica in hardware de minerit precum protocolul PoW sau Proof of Work.

Diferentele dintre Bitcoin si Blockchain

Pentru cei care nu cunosc lumea acestor tehnologii in profunzime, diferenta dintre Blockchain si Bitcoin poate fi confuza la inceput si chiar poate vorbi despre cele doua in mod interschimbabil atunci cand nu este.

Blockchain  este tehnologia descentralizata care permite stocarea informatiilor sub forma de blocuri de date care sunt apoi aranjate intr-un lant de blocuri (de unde si numele).

O criptomoneda este una dintre cele mai recunoscute modalitati de implementare a unei retele blockchain (o retea descentralizata care inregistreaza tranzactiile), iar cel mai cunoscut exemplu de criptomoneda este Bitcoin.

Daca doriti mai multe informatii despre criptomonede, va lasam aceasta postare despre cele mai mari criptomonede dupa capitalizarea bursiera.

Avantaje si dezavantaje blockchain

Un alt dintre motivele sale de a fi este reducerea fraudei in operatiuni. Toti participantii au acces la tranzactii si este nevoie de un consens al tuturor pentru a le modifica. Acest lucru creeaza incredere in afaceri, lucru care pana acum a fost dificil de realizat online. In plus, a fi un blockchain de tranzactionare publica protejeaza securitatea tranzactiilor, deoarece toata lumea are acces la o singura sursa de incredere comuna.

Una dintre facilitatile pe care le ofera Blockchain este posibilitatea de a efectua o tranzactie economica din Spania in orice tara intr-un timp cuprins intre cinci si zece minute. Dar poate fi aplicat, de exemplu, pentru a finanta miscarile „de stoc” sau pentru a semna contracte inteligente.

Ce este o oferta ICO sau initiala de monede?

Exemple de blockchain

1# Blockchain si aplicarea acestuia in sectorul financiar

Aceasta tehnologie este deja aplicata in multe sectoare, dar cei care o exploateaza in prezent cel mai mult sunt bancile. Mai multe studii au confirmat la acea vreme ca 15% dintre banci si 14% dintre institutiile financiare planuiesc sa introduca solutii si tehnologii Blockchain in 2017. Si este de asteptat ca pana in 2020, 20% dintre companiile globale sa integreze aceasta tehnologie. In realitate, ceea ce urmaresc bancile este sa implementeze tehnologii pentru a putea elimina intermediarii si neincrederea in tranzactii.

BBVA, Bankinter sau Banco Santander sunt cateva dintre marile banci care au detectat o sursa importanta de investitii in tehnologia Blockchain. Acestia incep sa instaleze acest sistem in tranzactiile lor, cu scopul de a imbunatati securitatea proceselor si de a elimina costurile implicate in tranzactiile traditionale.

Blockchain ajunge la IMM-uri

Companiile mici si mijlocii reprezinta aproximativ 75% din numarul total de companii care alcatuiesc economia spaniola, conform datelor din Raportul ePyme 2015: analiza sectoriala a implementarii TIC in companiile spaniole. Aceste date arata ca IMM-urile reprezinta un pilon fundamental al industriei financiare din tara noastra, astfel ca toate inovatiile tehnologice pe care le dezvolta vor avea un impact cheie asupra modelului economic actual.

Raportul Thermometer of the middle market din Spania releva ca 85% dintre antreprenori asigura ca cifra de afaceri a companiilor lor va creste si doar 2% cred ca vanzarile vor scadea. Acest lucru se intampla, printre alti factori, pentru ca IMM-urile au detectat nevoia de a trece printr-un proces de transformare digitala si, prin urmare, de a investiga modalitati de a deschide noi modele de afaceri adaptate erei digitale.

Unele startup-uri conduc la introducerea tehnologiei Blockchain. Il folosesc ca metoda de descentralizare si de a permite utilizatorilor sa-si controleze propriile miscari, fara a fi nevoie de interventia tertilor.

De exemplu, Storj este un startup care a dezvoltat o versiune beta a unui serviciu care va permite sa creati o baza de date descentralizata, folosind tehnologia Blockchain, pentru a creste securitatea. Pentru a intelege, ar fi ca serviciile de stocare in cloud, precum Dropbox sau Google Drive, dar, spre deosebire de acestea, in acest caz nu exista un singur furnizor care sa fie responsabil pentru datele care sunt stocate.

O alta posibilitate pe care o ofera Blockchain este crearea de Smart Contracts. Consta in automatizarea proceselor de afaceri (plati, furnizori, aprovizionare) printr-o masina virtuala care stocheaza si gestioneaza informatii. Aparatul devine persoana care vorbeste cu furnizorii si efectueaza platile. Startup-ul spaniol Clluc creeaza platforme pentru ca companiile sa aiba acces la aceste contracte inteligente.