Avand in vedere ca cheltuielile globale de securitate vor atinge 123 miliarde USD in acest an, startup-urile inovatoare au potentialul de a se extinde rapid si de a oferi solutii care pot fi utilizate de companii de toate dimensiunile. Pe masura ce munca la distanta a devenit noul normal, companiile au trebuit sa faca fata unui numar tot mai mare de provocari legate de securitatea datelor si riscurile cibernetice.

Ecosistemul de startup din Romania a crescut in ultimii ani si unii antreprenori incep sa-si asigure capital din fonduri straine pentru o dezvoltare mai rapida.

Finantarea pentru start-up-urile de securitate cibernetica va ajunge la 4,5 miliarde USD in acest an, in crestere cu 11% fata de anul anterior, potrivit CB Insights.

„Am vazut un numar din ce in ce mai mare de start-up-uri inovatoare de securitate cibernetica aparand in Romania, inclusiv unele cu care am fost implicati la ROCA X. Companiile de toate dimensiunile devenind din ce in ce mai preocupate de securitate, in special de incalcarea datelor, cererea a crescut rapid. Cu toate acestea, adoptarea oricarei solutii de securitate cibernetica implica un proces serios de analiza pentru orice companie. Startup-urile romanesti se confrunta adesea cu gestionarea proceselor lungi de vanzare. Deoarece intreprinderile romanesti tind sa ramana in urma cu strategia digitala, vanzarea in Romania poate fi deosebit de dificila”, a declarat Jennifer Austin, partener senior de investitii la fondul de investitii startup ROCA X, in stadiu incipient.

„Pe de alta parte, am vazut mai multe start-up-uri promitatoare in materie de securitate cibernetica devenind la nivel mondial din prima zi, ignorand complet Romania ca piata tinta. In cele din urma, chiar daca vedem o sofisticare tehnologica mai mare, utilizand inteligenta artificiala si invatarea automata, cererea crescanda de piata pentru securitatea cibernetica din partea IMM-urilor solicita ca startup-urile sa reduca complexitatea utilizatorilor si sa faca securitatea mai accesibila si mai usor de gestionat”, adauga ea.

Cheltuielile privind securitatea cibernetica vor continua sa creasca, fiind prognozat sa ajunga la peste 248 miliarde USD pana in 2023, potrivit MarketsandMarkets.

„Stiti curba de crestere exponentiala pe care o vedem in continuare cu privire la modul in care se va raspandi coronavirusul – aceeasi curba este valabila si pentru riscurile cibernetice”, a declarat Camille Charaudeau, vicepresedinte al strategiei de produs la CybelAngel din Paris, citat de sifted.eu.

Specialistii spun ca piata este fragmentata, deci exista numeroase oportunitati pentru furnizorii de toate dimensiunile, iar startup-urile au potentialul de a creste rapid. Tehnologia este suficient de puternica pentru a oferi acelasi nivel de securitate cibernetica, indiferent daca angajatii se afla la birourile lor sau lucreaza de la distanta.

Domeniul este pregatit pentru inovatie, iar startup-urile dinamice pot veni cu noi produse sau servicii care pot imbunatati eficient siguranta digitala a unei comunitati in crestere de lucratori la distanta.

„In timp ce se ajusteaza procesele de investitii la un mediu de lucru la distanta, capitalul in securitate cibernetica este disponibil si este implementat. Acest lucru indica rezilienta peisajului investitional in securitate cibernetica in fata vanturilor economice”, potrivit unui raport DataTribe. Sunt necesare investitii in securitatea cibernetica pentru a asigura continuitatea activitatii si protectia consumatorilor.

Startup-urile locale au loc sa creasca

O mana de startup-uri romanesti au strans fonduri suplimentare in acest an, in ciuda provocarilor provocate de criza sanatatii.

De exemplu, SecurifAI, un startup care dezvolta solutii de analiza video AI pentru camerele de supraveghere sau monitorizare, a obtinut 225.000 EUR prin SeedBlink, o platforma locala de crowdfunding. Instrumentele companiei pot detecta evenimente neobisnuite, recunoscand in acelasi timp fata si expresiile fetei unei persoane. Acest lucru este util pentru securitatea spatiilor comerciale sau pentru activitati legate de marketing in magazine.

Cyscale, un dezvoltator de solutii de securitate a datelor bazate pe cloud, a atins investitorii SeedBlink si a obtinut 350.000 EUR. Serviciul sau poate fi integrat in platformele cloud majore si poate avertiza utilizatorii cu privire la orice vulnerabilitate sau risc de pierdere a datelor. In alta parte, TypingDNA a obtinut 6,2 milioane EUR intr-o finantare din seria A de la Gapminder, Gradient Ventures (fondul de risc AI pentru Google) si Techstars Ventures. Startupul ofera o tehnologie de autentificare numita biometrie de tastare bazata pe modul in care o persoana foloseste o tastatura, inlocuind sistemul traditional de parole.

O runda de finantare initiala de 800.000 EUR a fost asigurata de CODA Intelligence, o startup care dezvolta o platforma de securitate cibernetica pentru intreprinderile mici si mijlocii. Solutia sa creeaza o amprenta dinamica de securitate a unei companii pe baza fluxurilor sale zilnice de date. Startupul a fost sustinut de Early Game Ventures, ROCA X si investitorul inger Marius Alexe pentru aceasta etapa de finantare.

Unicorni cibernetici

In ultimul an, mai multe start-up-uri de securitate cibernetica au obtinut finantare care le-a propulsat evaluarile peste 1 miliard USD, permitandu-le astfel sa se alature asa-numitului „club unicorn”. Kaseya, a carui platforma monitorizeaza si administreaza infrastructurile IT ale companiilor in timp ce isi asigura activele cu gestionarea automata a patch-urilor, oferte antivirus si antimalware, a ajuns la o evaluare de 2 miliarde USD la sfarsitul anului 2019. Startup KnowBe4 se asteapta ca evaluarea sa sa se dubleze la peste 2 USD miliarde daca planurile sale de a deveni publica au succes. Firma a obtinut 300 milioane USD intr-o investitie directa de la grupul KKR. Solutia sa vizeaza eliminarea amenintarilor precum phishing-ul, ransomware-ul si alte forme de inginerie sociala care pot avea impact asupra companiilor din diferite industrii. Pe scurt, platforma de pornire permite personalului de securitate al unei companii sa trimita teste angajatilor.

Furnizorul de securitate cloud Netskope a ajuns la o evaluare de aproape 3 miliarde USD dupa ce a obtinut 340 milioane USD in finantare noua. Startupul ofera protectie in timp real impotriva amenintarilor de retea si date pe servicii cloud, site-uri web si aplicatii private.

Druva este un alt startup axat pe protectia si gestionarea datelor cloud, a caror evaluare a depasit 1 miliard USD. A dezvoltat o solutie SaaS care ajuta companiile sa-si eficientizeze operatiunile de securitate prin eliminarea necesitatii de hardware, planificare a capacitatii si gestionare software inutile.

De asemenea, Snyk s-a alaturat clubului unicorn dupa ce a primit 150 milioane USD intr-o noua runda de finantare. Startup-ul ajuta dezvoltatorii de software sa identifice si sa corecte vulnerabilitatile de securitate din programele open source.