Profitul grupului Petrom a crescut anul trecut cu 72%, la 3,76 miliarde de lei (887 milioane euro), cel mai ridicat nivel inregistrat pana acum de o companie romaneasca, in conditiile in care a constituit un provizion de peste 500 de milioane de lei pentru amenda data de Consiliul Concurentei, a anuntat, miercuri, producatorul de petrol.

In ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un rezultat net de 838 de milioane de lei, in crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vanzari de 6,39 miliarde de lei, mai mari cu 17% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Tot in ultimul trimestru al anului trecut, producatorul de petrol a constituit un provizion de 504 milioane de lei pentru amenda dispusa de Consiliul Concurentei si anuntata la inceputul acestui an.

Vanzari de peste 5 miliarde de euro

Si in functie de vanzari Petrom a atins un nivel record, cifra de afaceri majorandu-se in 2011 cu peste 21%, la 22,61 miliarde de lei (5,3 miliarde de euro).

“2011 a reprezentat un an cu provocari venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide si o performanta operationala remarcabila”, a declarat intr-un comunicat, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom a reusit sa stabilizeze nivelul productiei anul trecut si a reinnoit licentele de explorare. Compania a facut si una dintre cele mai importante descoperiri de gaze naturale din ultimii ani (sonda de explorare Totea) si a primit informatii incurajatoare obtinute, la inceputul acestui an, in cadrul forajului de mare adancime din zona offshore (in joint-venture-ul cu ExxonMobil), a mai declarat seful Petrom.

Petrom a intrat anul trecut si pe sectorul energiei electrice, prin inceperea operatiunilor comerciale ale parcului eolian Dorobantu. Totodata, grupul a finalizat constructia centralei Brazi, insa operarea comerciala este acum preconizata pentru a doua parte a acestui an.

Investitiile au scazut usor anul trecut, la 4,8 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro). Investitiile de explorare au crescut cu 28% comparativ cu 2010, la 436 de milioane de lei, ca rezultat al intensificarii activitatilor onshore si al inceperii forajului la prima sonda de explorare offshore de adancime in decembrie 2011, in parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

Peste 2.000 de angajati disponibilizati in 2011

Numarul de angajati ai OMV Petrom a scazut cu 7% anul trecut, la 22.900 de persoane, de la 25.100 in 2010.

Comparativ cu anul 2004, cand grupul austriac OMV a preluat compania romaneasca, numarul de angajati a ajuns la mai putin de jumatate. Petrom avea in acel moment peste 50.000 de angajati.

Dupa privatizare, compania a inceput un program de restructurare care a inclus si reducerea anuala a personalului angajat, astfel ca in 2009 OMV Petrom ajunsese la 29.000 de angajati.

Update: Peste jumatate din profitul OMV

Contributia Petrom la profitul operational al OMV a urcat anul trecut cu peste 60%, la 1,29 miliarde de euro, reprezentand mai mult de jumatate din castigul de 2,5 miliarde de euro al grupului austriac.

Rezultatul obtinut de Petrom exclude provizionul de 120 de milioane de euro constituit pentru amenda dispusa de Consiliului Concurentei companiei romanesti.

In 2010, Petrom a contribuit cu 789 de milioane de euro la profitul OMV inainte de dobanzi, taxe si elemente speciale.

Profitul OMV, de 2,5 miliarde de euro, a crescut cu numai 2% fata de 2010. In aceste conditii, daca excludem rezultatul Petrom, grupul austriac ar fi trecut pe pierdere in 2011.