Colosseumul este o cladire cunoscuta, una dintre bijuteriile Imperiului Roman. Dar inca ascunde cateva secrete pe care urmeaza sa le dezvaluim.

Colosseumul este unul dintre cele mai cunoscute monumente de pe planeta. Dar, in ciuda acestui fapt, uneori doar cele mai relevante date sunt cunoscute sau investigate inainte de a le vizita. Vrem sa mergem putin mai departe, va vom spune cateva fapte curioase despre Colosseumul din Roma si suntem siguri ca va vom surprinde.

Fapte curioase despre Colosseum pe care nu le stiai

A vedea acest monument impunator este ceva ce nu trebuie sa ratezi in vizita ta la Roma. Nu vei sti unde sa-l fotografiezi ca sa arate cat mai bine, este magnific! Dar cu siguranta il veti privi cu alti ochi dupa ce veti afla aceste fapte curioase despre Colosseum pe care vi le vom dezvalui. Esti curios?

1. Mii de oameni au murit in el

Nu este un lucru frumos de descoperit, dar acesta a fost cel mai important amfiteatru din Imperiul Roman. Asta inseamna ca era obisnuit sa existe spectacole, multe dintre ele extrem de sangeroase.

Aici au avut loc timp de cateva secole lupte de gladiatori, lupte intre crestini sau condamnati si fiare, precum si reprezentari care au inclus morti reale. Rezultatul este ca se estimeaza ca mai mult de jumatate de milion de oameni au murit in arena sa.

2. S-au folosit aproximativ 700.000 de tone de piatra

Constructia sa a fost comandata de Vespasian in anul 70 d.Hr. iar numele sau initial este Amfiteatrul Flavian. Nu mai mult si nici mai putin de 700.000 de tone de piatra au fost folosite pentru a-l construi. La exterior, aceste pietre erau tinute cu 300 de tone de cleme de fier.

O constructie grandioasa care, evident, a avut un cost foarte mare. Ei bine, partial a fost finantat cu comorile jefuite dupa cucerirea Ierusalimului si vanzarea de sclavi.

3. Inaugurarea a durat mai bine de trei luni

Pentru inaugurarea Colosseumul din Roma s-au organizat jocuri care au durat 100 de zile.  Jocuri in care, potrivit unor istorici, au murit peste 5.000 de animale. Si nu numai fiare, avand in vedere ca a fost o petrecere fara precedent cu lupte de gladiatori, executii si simulari de lupta.

4. Erau femei gladiatori

Intr-o perioada in care femeile aveau un rol secundar, unora dintre ele aveau voie sa fie gladiatori. Sau poate ca au fost fortati, asta nu se stie cu siguranta. Ceea ce se poate asigura este ca au existat, asa cum o dovedesc unele picturi si mozaicuri gasite in Colosseum-ul din Roma.

De asemenea, este adevarat ca  Septimius Severus a interzis spectacolele de gladiatori care implicau femei in jurul anului 200.

5. Exista o alta lume sub Colosseum din Roma

Un alt dintre faptele curioase ale Colosseumului este ceea ce ascunde sub podeaua lui. Desi puteti vizita cladirea din interior, exista o parte pe care putini o cunosc. Si este ca atunci cand a fost construit acest amfiteatru impunator, s-a realizat o retea de tuneluri si temnite sub pamant.

Acesta a fost folosit pentru depozitarea animalelor inainte de spectacole si, de asemenea, pentru a gazdui gladiatori, sclavi si prizonieri care au fost condamnati la moarte. Un sistem de stivuitor i-a transportat la arena.

6. A fost construit din trei motive

Aceasta trebuia sa fie o cladire speciala din motivele pentru care a fost construita. Practic erau trei. Pe de o parte, se dorea sa fie un fel de „dar” pentru cetatenii romani, pentru ca dinastia Flavian sa castige simpatie si popularitate.

In al doilea rand, pentru ca amfiteatrul antic disparuse in marele incendiu din anul 64 d.Hr. Iar al treilea motiv a fost acela de a demonstra lumii capacitatea Romei de a crea o arhitectura de neegalat folosind tehnici de inginerie impresionante. Roma a condus lumea si a fost dispusa sa explice clar. Si baiete a facut-o!

7. Inca o curiozitate cu mare simbolism

Acesta poate fi unul dintre faptele curioase ale Colosseumului care va atrage cel mai mult atentia. Acelasi loc care a fost scena unor executii teribile astazi este un simbol impotriva pedepsei cu moartea. Colosseumul se lumineaza pentru a cere abolirea pedepsei cu moartea sau atunci cand o tara face acest lucru.

Fiecare cladire minunata ascunde o istorie magnifica si detalii care sunt la indemana catorva, dar care fac parte din esenta sa. Ti-a placut sa descoperi aceste fapte curioase despre Colosseumul din Roma?