Inginerii sunt arhitectii progresului intr-o era definita de progrese tehnologice constante si descoperiri inovatoare, transformand ideile in realitate. Ingeniozitatea si abilitatile lor de rezolvare a problemelor au modelat lumea in care locuim astazi si continua sa deschida calea catre un viitor plin de posibilitati nesfarsite.

De la minunile stravechi ale ingineriei pana la inovatiile de ultima ora ale erei moderne, ne adancim in realizarile incredibile ale inginerilor de-a lungul istoriei. De asemenea, putem explora impactul remarcabil pe care l-au avut acesti ingineri asupra societatii. Iata 45 de ingineri care au lasat de-a lungul vietii o mostenire de durata si o amprenta de nesters in lumea noastra.

1. Nikola Tesla

Nikola Tesla a fost un inventator sarbo-american, inginer electric, inginer mecanic si futurist, cel mai bine cunoscut pentru contributiile sale la proiectarea sistemului modern de alimentare cu curent alternativ.

Tesla a studiat ingineria si fizica in anii 1870 fara a primi o diploma, dobandind experienta practica la inceputul anilor 1880 lucrand in telefonie si la Continental Edison in noua industrie a energiei electrice.

2. Marie Curie

Marie Curie a fost un fizician si chimist polonez si francez naturalizat, care a efectuat cercetari de pionierat asupra radioactivitatii. Ea a fost prima femeie care a castigat un premiu Nobel, prima persoana care a castigat un premiu Nobel de doua ori si singura persoana care a castigat un premiu Nobel in doua domenii stiintifice. Ea a numit primul element chimic pe care l-a descoperit poloniu, dupa tara sa natala. Ea este subiectul a numeroase lucrari biografice. Cititi mai multe despre fizicianul francez Marie Curie. 

3. Thomas Edison

Thomas Edison a fost un inventator american care a dezvoltat multe dispozitive in domenii precum generarea de energie electrica, comunicarea in masa, inregistrarea sunetului si filmele. Aceste inventii, care includ fonograful, camera cinematografica si versiunile timpurii ale becului electric, au avut un impact pe scara larga asupra lumii industrializate moderne.

A fost unul dintre primii inventatori care a aplicat principiile stiintei organizate si ale muncii in echipa in procesul de inventie, lucrand cu multi cercetatori si angajati. A infiintat primul laborator de cercetare industriala.

4. Isambard Regatul Brunel

Brunel a fost un inginer civil si inginer mecanic britanic, care este considerat una dintre cele mai ingenioase si prolifice figuri din istoria ingineriei, unul dintre gigantii ingineriei din secolul al XIX-lea si una dintre cele mai mari figuri ale revolutiei industriale, care a schimbat fata peisajul englez cu desenele sale inovatoare si constructiile ingenioase.

5. Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci a fost un polimat italian al Inaltei Renasteri, care a fost activ ca pictor, desenator, inginer, om de stiinta, teoretician, sculptor si arhitect. 

Leonardo este considerat pe scara larga a fi un geniu care a reprezentat idealul umanist al Renasterii, iar lucrarile sale colective cuprind o contributie la generatiile ulterioare de artisti, egalata doar de cea a contemporanului sau mai tanar, Michelangelo.

6. Arhimede

Arhimede din Siracuza a fost un matematician, fizician, inginer, astronom si inventator grec antic din orasul antic Siracuza din Sicilia. Considerat cel mai mare matematician al istoriei antice si unul dintre cei mai mari din toate timpurile, Arhimede a anticipat calculul si analiza moderna aplicand conceptul infinitului mic si metoda epuizarii pentru a deriva si dovedi riguros o serie de teoreme geometrice.

Acestea includ aria unui cerc, aria suprafetei si volumul unei sfere, aria unei elipse, aria sub o parabola, volumul unui segment al unui paraboloid de revolutie, volumul unui segment al unui hiperboloid de revolutie , si aria unei spirale. Cititi mai multe informatii despre Arhimede. 

7. George Stephenson

George Stephenson a fost un inginer civil britanic si inginer mecanic in timpul Revolutiei Industriale. Renumit ca parintele cailor ferate, transportul feroviar a fost una dintre cele mai importante inventii tehnologice ale secolului al XIX-lea si o componenta cheie a revolutiei industriale. 

Construita de compania lui George si a fiului sau Robert, Robert Stephenson and Company, Locomotia nr. 1 a fost prima locomotiva cu abur care a transportat pasageri pe o linie feroviara publica, Stockton and Darlington Railway in 1825. George a construit si prima cale ferata publica interurbana. linie din lume pentru a folosi locomotive, Liverpool si Manchester Railway, care a fost deschisa in 1830.

8. Albert Einstein

Albert Einstein a fost un fizician teoretician de origine germana. Cel mai cunoscut pentru dezvoltarea teoriei relativitatii, el a adus si contributii importante la teoria mecanicii cuantice si a fost astfel o figura centrala in remodelarea revolutionara a intelegerii stiintifice a naturii pe care fizica moderna a realizat-o in primele decenii ale secolului al XX-lea.

9. Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell a fost un inventator, om de stiinta si inginer de origine scotiana caruia i se atribuie brevetarea primului telefon practic. De asemenea, a fondat compania American Telephone and Telegraph (AT&T) in 1885. Multe alte inventii au marcat viata ulterioara a lui Bell, inclusiv lucrari inovatoare in telecomunicatii optice, hidrofoile si aeronautica.

10. James Watt

James Watt a fost un inventator scotian, inginer mecanic si chimist care a imbunatatit motorul cu abur Newcomen din 1712 al lui Thomas Newcomen cu motorul sau cu abur Watt in 1776, care a fost fundamental pentru schimbarile aduse de revolutia industriala atat in ​​Marea Britanie natala, cat si in restul tarii. lumea. Pe masura ce Watt a dezvoltat conceptul de cai putere, unitatea SI de putere, watul, a fost numita dupa el. Cititi mai multe fapte remarcabile despre James Watt. 

11. Werner von Braun

Werner von Braun a fost un inginer aerospatial si arhitect spatial german si american. A fost figura principala in dezvoltarea tehnologiei rachetelor in Germania nazista si mai tarziu un pionier al tehnologiei rachetelor si spatiale in Statele Unite.

Von Braun este considerat pe scara larga ca parintele calatoriilor in spatiu, parintele stiintei rachetelor sau parintele programului lunar american. El a sustinut o misiune umana pe Marte.

12. Henry Ford

Henry Ford a fost un industrias si magnat de afaceri american. El a fost fondatorul Ford Motor Company si dezvoltatorul sef al tehnicii liniei de asamblare a productiei de masa.

 Ford a creat primul automobil pe care americanii din clasa de mijloc si-l puteau permite, iar transformarea lui dintr-un lux scump intr-un mijloc de transport accesibil a avut un impact profund peisajul secolului al XX-lea.

13. Edwin Hubble

Edwin Powell Hubble a fost un astronom american. El a jucat un rol crucial in stabilirea domeniilor astronomiei extragalactice si cosmologiei observationale. Hubble a demonstrat ca multe obiecte considerate anterior a fi nori de praf si gaz si clasificate drept nebuloase erau de fapt galaxii dincolo de Calea Lactee. 

14. Gustave Eiffel

Gustave Eiffel a fost un inginer civil francez. Absolvent al Ecole Centrale des Arts et Manufactures, si-a facut un nume cu diferite poduri pentru reteaua feroviara franceza, cel mai faimos Viaductul Garabit. 

Eiffel este cel mai bine cunoscut pentru Turnul Eiffel de renume mondial, proiectat de compania sa si construit pentru Expozitia Universala din 1889 de la Paris, si pentru contributia sa la construirea Statuii Libertatii din New York. 

15. Charles Babbage

Charles Babbage a fost un polimat englez. Matematician, filozof, inventator si inginer mecanic, Babbage a dat nastere conceptului de computer digital programabil.

Babbage este considerat de unii ca fiind tatal computerului. Babbage este creditat cu inventarea primului computer mecanic, Difference Engine, care a condus in cele din urma la proiecte electronice mai complexe, desi toate ideile esentiale ale computerelor moderne se gasesc in Motorul analitic al lui Babbage, programat folosind un principiu imprumutat in mod deschis de la razboaiele Jacquard. .

16. Carl Benz

Carl Benz a fost un designer german de motoare si inginer auto. Autoturismul sau Benz Patent Motorcar din 1885 este considerat primul automobil modern practic si primul automobil pus in productie de serie.

Benz este considerat pe scara larga ca tatal masinii, precum si tatal industriei auto. Cititi mai multe despre 10 cei mai renumiti oameni de stiinta germani. 

17. Alan Turing

Alan Turing a fost un matematician englez, informatician, logician, criptoanalist, filozof si biolog teoretic. Turing a avut o mare influenta in dezvoltarea informaticii teoretice, oferind o formalizare a conceptelor de algoritm si calcul cu masina Turing, care poate fi considerata un model de computer de uz general. El este considerat pe scara larga a fi parintele informaticii teoretice si al inteligentei artificiale.

18. Nicolae Otto

Nikolaus Otto a fost un inginer german care a dezvoltat cu succes motorul cu combustie interna cu incarcare comprimata, care functiona cu gaz petrolier si a condus la motorul modern cu ardere interna. 

Asociatia Inginerilor Germani a creat standardul DIN in 1940 care spune Otto Engine: motor cu ardere interna in care aprinderea amestecului de combustibil-aer comprimat este initiata de o scanteie temporizata, care se aplica de atunci la toate motoarele de acest tip.

19. Guglielmo Marconi

Guglielmo Marconi a fost un inventator si inginer electric italian, cunoscut pentru crearea unui sistem practic de telegraf fara fir bazat pe unde radio. Acest lucru a facut ca Marconi sa fie creditat drept inventatorul radioului si a impartasit Premiul Nobel pentru Fizica din 1909 cu Karl Ferdinand Braun, ca recunoastere a contributiilor lor la dezvoltarea telegrafiei fara fir.

20. Grace Hopper

Grace Hopper a fost un informatician american, matematician si contraamiral al Marinei Statelor Unite. Una dintre primii programatori ai computerului Harvard Mark I, ea a fost un pionier al programarii computerelor care a inventat unul dintre primii linkeri. 

Hopper a fost primul care a conceput teoria limbajelor de programare independente de masina, iar limbajul de programare FLOW-MATIC pe care l-a creat folosind aceasta teorie a fost extins ulterior pentru a crea COBOL, un limbaj de programare de nivel inalt timpuriu inca in uz astazi. Cititi mai multe fapte interesante despre Grace Hopper. 

21. Johannes Gutenberg

Gutenberg a fost un inventator si mester german care a introdus tiparul tipar in Europa cu masina sa de tipar mobila. Desi nu este primul de acest gen, modelele anterioare au fost limitate la Asia de Est, iar versiunea lui Gutenberg a fost prima raspandita in intreaga lume. 

22. Benjamin Thompson 

Benjamin Thompson a fost un fizician si inventator britanic ale carui provocari la teoria fizica stabilita au facut parte din revolutia termodinamica din secolul al XIX-lea. 

Un designer prolific, Thompson a desenat si desene pentru nave de razboi. Mai tarziu s-a mutat in Bavaria si a intrat acolo in serviciul guvernamental, fiind numit ministru al armatei bavareze si reorganizand armata si, in 1792, a fost numit Conte al Sfantului Imperiu Roman.

23. Robert Fulton

Robert Fulton a fost un inginer si inventator american caruia i se atribuie pe scara larga dezvoltarea primului vas cu aburi de succes comercial din lume, North River Steamboat.

24. Galileo Galilei

Galileo a fost un astronom, fizician si inginer italian, uneori descris ca un polimat. Galileo a fost numit parintele astronomiei observationale, al fizicii clasice din era moderna, al metodei stiintifice si al stiintei moderne.

Galileo a inventat termoscopul si diverse busole militare si a folosit telescopul pentru observatii stiintifice ale obiectelor ceresti. Contributiile sale la astronomia observationala includ confirmarea telescopica a fazelor lui Venus, observarea celor mai mari patru sateliti ai lui Jupiter, observarea inelelor lui Saturn si analiza craterelor lunare si a petelor solare.

25. Joseph Whitworth

Joseph Whitworth a fost un inginer, antreprenor, inventator si filantrop englez. In 1841, a conceput sistemul British Standard Whitworth, care a creat un standard acceptat pentru filetele suruburilor.

Whitworth a creat, de asemenea, pusca Whitworth, adesea numita tragatorul de ochi din cauza preciziei sale, care este considerata unul dintre cele mai vechi exemple de pusca de lunetist.

26. Fratii Wright

Fratii Wright, Orville Wright si Wilbur Wright au fost pionieri americani ai aviatiei carora li s-a atribuit in general inventarea, construirea si pilotarea primului avion de succes cu motor din lume.

Cititi mai multe fapte remarcabile despre fratii Wright. 

27. Thomas Telford

Thomas Telford a fost un inginer civil scotian. Dupa ce s-a stabilit ca inginer in proiecte de drumuri si canale in Shropshire, a proiectat numeroase proiecte de infrastructura in Scotia natala, precum si porturi si tuneluri.

Aceasta a fost reputatia lui de proiectant prolific de autostrazi si poduri aferente. Thomas a fost ales ca prim presedinte al Institutiei Inginerilor Civili, post pe care a detinut-o timp de 14 ani pana la moartea sa. Orasul Telford din Shropshire a fost numit dupa el.

28. Deci Whitney

Eli Whitney a fost un inventator american, cunoscut pe scara larga pentru ca a inventat ginul de bumbac, una dintre inventiile cheie ale revolutiei industriale care a modelat economia din sudul antebelic.

Desi Whitney insusi credea ca inventia sa va reduce cererea de munca inrobita si va ajuta la grabirea sfarsitului sclaviei din sud, inventia lui Whitney a transformat bumbacul de munte scurt intr-o cultura profitabila, care a intarit fundamentul economic al sclaviei in Statele Unite si a prelungit institutia.

29. John Logie Baird

John Logie Baird a fost un inventator scotian, inginer electrician si inovator, care a demonstrat primul sistem de televiziune care functioneaza in direct din lume. El a continuat sa inventeze primul sistem de televiziune color demonstrat public si primul tub viabil pentru televiziune color pur electronica.

30. Benjamin Franklin

Benjamin Franklin a fost un polimat american care a fost activ ca scriitor, om de stiinta, inventator, om de stat, diplomat, tipograf, editor si filozof politic.

Printre intelectualii de frunte ai timpului sau, Franklin a fost unul dintre Parintii Fondatori ai Statelor Unite, un redactor si semnatar al Declaratiei de Independenta si primul General de Posta.

31. James Clerk Maxwell

James Maxwell a fost un matematician si om de stiinta scotian responsabil pentru teoria clasica a radiatiilor electromagnetice, care a fost prima teorie care a descris electricitatea, magnetismul si lumina ca manifestari diferite ale aceluiasi fenomen.

32. Bill Gates

Bill Gates este un magnat american de afaceri, investitor si filantrop. El este cel mai bine cunoscut pentru ca a co-fondat gigantul de software Microsoft. A fost un antreprenor major in revolutia microcalculatoarelor din anii 1970 si 1980.

In iunie 2023, Gates are o valoare neta estimata la 133 de miliarde de dolari, facandu-l a cincea cea mai bogata persoana din lume, conform Bloomberg Billionaires Index.

33. Exista Lovelace

Ada Lovelace a fost o matematiciana si scriitoare engleza, cunoscuta in principal pentru munca sa la computerul mecanic de uz general propus de Charles Babbage, motorul analitic.

Ada a fost prima care a recunoscut ca masina are aplicatii dincolo de calculul pur si a publicat primul algoritm destinat sa fie realizat de o astfel de masina. Drept urmare, ea este adesea privita ca prima programatoare de computere.

34. Seymour Cray

Cray a fost un inginer electric american si arhitect de supercomputer care a proiectat o serie de computere care au fost cele mai rapide din lume timp de decenii si a fondat Cray Research, care a construit multe dintre aceste masini.

35. Elon Musk

Elon Musk este un magnat de afaceri si un investitor. El este fondatorul, CEO-ul si inginer-sef al SpaceX; investitor inger, CEO si arhitect de produs al Tesla, Inc.; proprietar, CTO si presedinte al Twitter; fondator al Boring Company si X Corp.; co-fondator al Neuralink si OpenAI; si presedinte al Fundatiei filantropice Musk. 

36. Claude E. Shannon

Claude Elwood Shannon a fost un matematician, inginer electrician, informatician si criptograf american cunoscut drept parintele teoriei informatiei.

Shannon a contribuit la domeniul criptoanalizei pentru apararea nationala a Statelor Unite in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, inclusiv munca sa fundamentala privind spargerea codurilor si telecomunicatiile securizate.

37. Daniel Gabriel Fahrenheit

Daniel Gabriel Fahrenheit a fost un fizician, inventator si producator de instrumente stiintifice. Un pionier al termometriei exacte, el a ajutat sa puna bazele erei termometriei de precizie, inventand termometrul cu mercur in sticla si scara Fahrenheit.

38. Jack Kilby

Jack Kilby a fost un inginer electrician american care a luat parte la realizarea primului circuit integrat in timp ce lucra la Texas Instruments in 1958. A primit Premiul Nobel pentru Fizica pe 10 decembrie 2000.

Kilby a fost si co-inventatorul calculatorului portabil si al imprimantei termice, pentru care detinea brevete. De asemenea, a avut brevete pentru alte sapte inventii.

39. John Bardeen

John Bardeen a fost un fizician si inginer american. Este singura persoana care a primit de doua ori Premiul Nobel pentru fizica: prima in 1956 cu William Shockley si Walter Brattain pentru inventarea tranzistorului.

Tranzistorul a revolutionat industria electronica, facand posibila dezvoltarea aproape a oricarui dispozitiv electronic modern, de la telefoane la computere, si dand startul erei informatiei. 

40. Edwin Armstrong

Edwin Armstrong a fost un inginer electric si inventator american, care a dezvoltat radioul FM (modulatie de frecventa) si sistemul de receptie superheterodina. A fost inclus in National Inventors Hall of Fame si inclus in lista de mari inventatori a Uniunii Internationale de Telecomunicatii. Armstrong a urmat cursurile Universitatii Columbia si a fost profesor acolo pentru cea mai mare parte a vietii sale.

41. Michael Faraday

Michael Faraday a fost un om de stiinta englez care a contribuit la studiul electromagnetismului si electrochimiei. Principalele sale descoperiri includ principiile care stau la baza inductiei electromagnetice, diamagnetismului si electrolizei. Faraday a fost unul dintre cei mai influenti oameni de stiinta din istorie.

42. Vint Cerf

Vint Cerf este un pionier american al internetului si este recunoscut ca unul dintre parintii internetului. Cerf a lucrat pentru Google ca vicepresedinte si evanghelist sef pe internet din octombrie 2005. In aceasta functie, a devenit bine cunoscut pentru predictiile sale despre modul in care tehnologia va afecta societatea viitoare, cuprinzand domenii precum inteligenta artificiala, ecologismul, aparitia IPv6. si transformarea industriei de televiziune si a modelului sau de livrare.

43. John Smeaton

John Smeaton a fost un inginer civil britanic responsabil de proiectarea podurilor, canalelor, porturilor si farurilor. A fost, de asemenea, un inginer mecanic capabil si un fizician eminent. 

Smeaton a fost primul inginer civil autoproclamat si este adesea privit ca parintele ingineriei civile. El a fost pionier in utilizarea varului hidraulic in beton, folosind pietricele si caramida sub forma de pulbere ca agregat. Smeaton a fost asociat cu Societatea Lunara.

44. Robert Stephenson

Robert Stephenson a fost un inginer civil englez si proiectant de locomotive. Singurul fiu al lui George Stephenson, tatal cailor ferate, el a construit pe realizarile tatalui sau. Robert a fost numit cel mai mare inginer al secolului al XIX-lea.

45. George Cayley

George Cayley a fost un inginer, inventator si aviator englez. Este unul dintre cei mai importanti oameni din istoria aeronauticii. Multi il considera a fi primul investigator stiintific aerian adevarat si prima persoana care a inteles principiile si fortele de baza ale zborului si primul om care a creat roata de sarma.