Un atac asupra unei multimi adunate in afara aeroportului din Kabul pe 26 august 2021 a provocat cel putin 60 de morti, inclusiv cel putin o duzina de puscasi marini americani. ISIS-K si-a revendicat responsabilitatea pentru atentatul sinucigas coordonat cu bomba si pentru atacul cu arme de foc, care a avut loc la doar cateva zile dupa ce presedintele Joe Biden a avertizat ca grupul – afiliat grupului Stat Islamic care opereaza in Afganistan – „incearca sa tinteasca aeroportul si sa atace SUA, fortele aliate si civili nevinovati”.

Amira Jadoon, expert in terorism la Academia Militara a Statelor Unite de la West Point, si Andrew Mines, cercetator la Programul privind extremismul de la Universitatea George Washington, urmaresc ISIS-K de ani de zile si ne-au raspuns la intrebarile despre cine este acesta. grup terorist si amenintarea pe care o reprezinta intr-un Afganistan instabil.

Cine este ISIS-K?

Provincia Khorasan Statul Islamic, cunoscuta si sub acronimele ISIS-K, ISKP si ISK, este ramura a miscarii Stat Islamic care opereaza in Afganistan, asa cum este recunoscuta de liderii Statului Islamic din Irak si Siria.

ISIS-K a fost fondat oficial in ianuarie 2015. In scurt timp, a reusit sa consolideze controlul teritorial in mai multe districte rurale din nordul si nord-estul Afganistanului, lansand o campanie mortala in Afganistan si Pakistan. In primii trei ani, ISIS-K a lansat atacuri impotriva grupurilor minoritare, a zonelor si institutiilor publice si a tintelor guvernamentale in marile orase din Afganistan si Pakistan.

Pana in 2018, a devenit una dintre cele mai periculoase patru organizatii teroriste din lume, potrivit indicelui global de terorism al Institutului pentru Economie si Pace.

Dar dupa ce a suferit pierderi semnificative de trupe, lideri si teritoriale din partea coalitiei conduse de SUA si a partenerilor sai afgani – culminand cu predarea a peste 1.400 de luptatori ai sai si a familiilor acestora catre guvernul afgan la sfarsitul anului 2019 si inceputul lui 2020 – organizatia a fost declarata , de unii, ca invins.

Fundalul grupului

ISIS-K a fost fondat de fosti membri ai talibanilor pakistanezi, ai talibanilor afgani si ai Miscarii Islamice din Uzbekistan. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, grupul a capturat militanti din alte grupuri.

Unul dintre punctele forte ale grupului este capacitatea sa de a se baza pe experienta locala a acestor luptatori si comandanti. ISIS-K a inceput sa-si consolideze teritoriul in districtele sudice ale provinciei Nangarhar, situate la granita de nord-est a Afganistanului cu Pakistanul, unde fosta fortareata a Al Qaeda se afla in zona Tora Bora.

ISIS-K si-a folosit pozitia de la granita pentru a atrage provizii si recruti din zonele tribale ale Pakistanului, precum si expertiza altor grupuri locale cu care a creat aliante operationale.

Exista dovezi substantiale care arata ca grupul a primit bani, sfaturi si instruire de la nucleul organizational al grupului Stat Islamic din Irak si Siria. Unii experti au estimat aceste cifre la peste 100 de milioane de dolari.

Care sunt scopurile si tactica lor?

Strategia generala a ISIS-K este de a stabili o retea pentru ca miscarea Stat Islamic sa isi extinda asa-numitul califat in Asia Centrala si de Sud.

Obiectivul sau este sa se consolideze ca principala organizatie jihadista din regiune, profitand in parte de mostenirea gruparilor jihadiste care au precedat-o. Acest lucru este evident in mesajul grupului, care atrage atat luptatorii jihadisti veterani, cat si populatiile mai tinere din zonele urbane.

La fel ca si omonimul sau din Irak si Siria, ISIS-K foloseste expertiza personalului sau si aliantele operationale cu alte grupuri pentru a efectua atacuri devastatoare.

Aceste atacuri vizeaza minoritati precum populatia afgana hazara si sikh, precum si jurnalisti, lucratori umanitari, personal de securitate si infrastructura guvernamentala.

Scopul ISIS-K este de a crea haos si incertitudine in incercarea de a impinge luptatorii deziluzionati din alte grupuri in randurile sale si de a pune la indoiala capacitatea oricarui guvern de a asigura securitatea populatiei.

Ce relatie are ISIS-K cu talibanii?

ISIS-K considera talibanii afgani drept rivalii sai strategici. El ii numeste pe talibanii afgani „nationalisti murdari” cu ambitia de a forma un guvern limitat la granitele Afganistanului. Acest lucru contrazice obiectivul miscarii Stat Islamic de a stabili un califat global.

De la infiintare, ISIS-K a cautat sa recruteze membri talibani afgani si a atacat pozitiile talibanilor in toata tara.

Eforturile ISIS-K au avut un oarecare succes, dar talibanii au reusit sa infraneze provocarile grupului prin atacuri si operatiuni impotriva personalului si pozitiilor ISIS-K.

Aceste ciocniri au avut loc adesea impreuna cu operatiunile aeriene si terestre ale SUA si afgane impotriva ISIS-K, desi masura in care aceste operatiuni au fost coordonate ramane neclara.

Ceea ce este clar este ca cea mai mare parte a pierderilor de conducere si de personal ale ISIS-K au fost rezultatul operatiunilor conduse de SUA si afgani si, in special, al atacurilor aeriene ale SUA.

Ce grad de amenintare reprezinta ISIS-K in Afganistan si pentru comunitatea internationala?

Fiind o organizatie relativ slaba, obiectivele imediate ale ISIS-K sunt de a-si reinnoi randurile si de a-si sublinia hotararea prin atacuri de profil inalt. Acest lucru poate ajuta la asigurarea faptului ca grupul nu devine un jucator irelevant in peisajul afgan-pakistanez. Este interesat sa atace partenerii si aliatii americani din strainatate, dar masura in care grupul este capabil sa inspire si sa dirijeze atacuri impotriva Occidentului este o problema care a divizat comunitatea militara si de informatii a SUA.

In Afganistan, totusi, ISIS-K s-a dovedit a fi o amenintare mult mai mare. Pe langa atacurile sale asupra minoritatilor afgane si a institutiilor civile, grupul a vizat lucratori umanitari internationali, a sabotat eforturile de eliminare a minelor si chiar a incercat sa-l asasineze pe cel mai inalt reprezentant al SUA la Kabul in ianuarie 2021.

Este inca prea devreme pentru a sti ce va face retragerea SUA din Afganistan pentru ISIS-K, dar atacul aeroportului din Kabul evidentiaza amenintarea continua reprezentata de grup.

Pe termen scurt, ISIS-K isi va continua probabil eforturile de a raspandi panica si haosul, de a intrerupe procesul de dezarmare si de a demonstra ca talibanii afgani sunt incapabili sa asigure securitatea populatiei.

Daca grupul este capabil sa reconstituie un anumit nivel de control teritorial pe termen lung si sa recruteze mai multi luptatori, cel mai probabil va fi gata sa reapara si sa reprezinte amenintari la nivel national, regional si international.