By Light Alone a fost una dintre lecturile favorite din 2011 si eram foarte curios ce va face Adam Roberts in urmatorul roman, mai ales ca de cum am vazut minunatia de coperta mi-am si precomandat cartea.

Avind in vedere ca actiunea din By Light Alone se petrecea pe Pamint la putini ani in viitor, ma asteptam ca Roberts sa schimbe, ca de obicei, total registrul si sa-si aseze povestea din Jack Glass in spatiu si intr-un viitor mai indepartat. La fel, ma asteptam ca si aceasta carte, ca toate celelalte, sa fie atit un dialog cu istoria SF-ului, cit si o lupa care sa mareasca defectele, dar si calitatile lui. Din aceste puncte de vedere Jack Glass nu a fost o surpriza, insa la ce nu m-am asteptat au fost omagiul pe care scriitorul englez il aduce virstei de aur a romanelor politiste si placerea cu care se citeste.

Romanul Jack Glass este impartit in trei parti, care reprezinta fiecare un mister politist, dar dupa cum ni se spune in primul paragraf “Aceasta naratiune, pe care o prezint in stilul doctor Watson pentru beneficiul dumneavoastra, o Cititor, se refera la cel mai mare mister al timpurilor noastre. Vorbesc, bineințeles, despre pretinsa “descoperire” a lui McAuley a unei modalitati de a calatori cu viteze mai mari decit cea a luminii, și despre crimele și tradarile și violența pe care aceasta descoperire le-a prilejuit. Pentru ca, la urma urmei – FTL! Știm cu toții ca este imposibil, știm fiecare dintre noi ca legile fizicii nu o permit. Dar totusi! Și din nou, aceasta narațiune se ocupa de cea mai mare minte pe care am cunoscut-o – celebrul, sau infamul, Jack Glass. Unicul, singurul Jack Glass: detectiv, profesor, protector și criminal, un individ inzestrat cu puteri interpretative extraordinare atunci cind vine vorba de crima, pentru ca a fost atit de bine familiarizat cu ea. O cantitate de singe este varsata in aceasta poveste, imi pare rau sa o spun; și multi oameni mor; și exista si ceva politica, de asemenea. Exista pericol și teama. Prin urmare, am spus povestea lui sub forma de mister politist sau, pentru a fi mai precis (si, indiferent de costuri, trebuie sa fim precisi), sub forma a trei crime misterioase conectate”.

Prima parte este intitulata In the Box si se petrece pe un asteroid unde au fost parasiti timp de 11 ani șapte detinuti care trebuie, pentru a supraviețui pe perioada detentiei, sa-l faca locuibil. A doua, numita The FTL Murders, se petrece pe o insula de pe Pamint, pe domeniul unuia dintre cele cinci mari clanuri modificate genetic care domina Sistemul Solar, The Argents. Mostenitoarele acestui clan, Diana si Eva, doua dintre cele mai formidabile fiinte umane, se vor afla in mijlocului misterului unei “crime adevarate”. Deasupra Argentilor, se afla doar imbatabilul clan Ulanov, care controleaza cu o mina de fier tot ceea ce se intimpla cu umanitatea. A treia si ultima parte, intitulata The Impossible Gun, se petrece pe citiva dintre miliardele de asteroizi colonizati prin Sistemul Solar. Toate cele trei crime, care constituie fiecare cite un tip de mister politist, vor avea intr-un fel sau altul legatura de Jack Glass, un om despre care se spune ca a ucis miliarde sau ca nu exista, si cu incercarea lui de a lupta impotriva puterii si de a declansa revolutia.

Este adevarat ca tot ceea ce face Adam Roberts in aceasta carte are un puternic parfum de “Virsta de Aur” a SF-ului (si mai mult de “Virsta de Aur” a fictiunii politiste, dupa cum insusi autorul marturiseste), insa in care avem intreaga bucurie de a povesti si “sense-of-wonder” a “Virstei de Aur”, plus personaje excelent conturate, femei la fel de puternice si de inteligente ca barbatii, precum și o proza superba. In acelasi timp, Roberts nu vrea sa faca din acest tip de fictiune speculativa altceva decit este, el ne da doar ocazia sa ne simtim si acum, cind sintem adulti, la fel cum ne simteam in adolescenta cind ii citeam pe Asimov sau Heinlein si poate sa ne punem unele dintre intrebarile de atunci, cind aveam mintea mult mai flexibila. Iar aceasta carte nu se rusineaza deloc sa abordeze teme importante ca puterea informatiei, formele opresiunii si ale revolutiilor, dezvoltarea tehnologica, manipularea genetica sau chiar mult uzitatul si inca misteriosul paradox al lui Fermi (imi place mult faptul ca scriitorii de SF inca gasesc modalitati foarte interesante de a explica acest paradox).

Bine scris, amuzant si palpitant, interesant si misterios, Jack Glass ne arata ca SF-ul de tip Golden Age inca mai are colti si ne reaminteste tuturor de ce ne-am indragostit de science-fiction.