In ultimele doua decenii, contractele cu statul au reprezentat cheia succesului pentru majoritatea oamenilor de afaceri din Romania. Povestea profitabilului Centru Medical Doris nu face exceptie de la aceasta regula nescrisa a mediului de afaceri autohton.

Infiintat de Alexandru Magherescu (34 de ani) – personaj ajuns in atentia opiniei publice dupa ce numele sau a fost implicat intr-un celebru caz de furturi de masini – Centrul Medical Doris a fost rezultatul unui contract intre S.C. SILUTEN DORIS COMPANY S.A si Spitalul Titan (actualul Spital Judetean Ilfov), institutie publica aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, in anul 2000. Contractul, denumit oficial “asociere investitionala in domeniul medical” a reprezentat in fapt un act de donatie mascat, prin care Alexandru Magherescu obtinea gratuit o importanta cladire din sectorul 6 si terenul aferent, pentru 45 de ani.

Semnat pe 1 octombrie 2000, contractul prevede ca firma patronata de Alexandru Magherescu sa detina in folosinta fosta gradinita situata pe Bd. Iuliu Maniu nr.11, urmand sa dezvolte in imobilul concesionat de stat o clinica – intr-o zona aproape lipsita de facilitati medicale. Deosebit de avantajos pentru tanarul om de afaceri, clauzele contractuale au fost “secretizate”, intregul acord dintre stat si viitoarea clinica Doris fiind confidential.

Ancheta Ghimpele, demarata la sediul Clinicii Doris (foto) a scos la iveala inca de la inceput o serie de informatii esentiale pentru caracterul cel putin suspect al concesionarii.

Amabil, dar transant, Alexandru Magherescu a concluzionat inca de la primul schimb de replici: “Nu veti avea niciodata acces la acest contract. E confidential!”.  

Singurele precizari formulate de fondatorul clinicii au fost cele deja cunoscute, anume anul infiintarii (2000), si propria multumire pentru transformarea imobilului “din stadiul de paragina la ceea ce se vede astazi”. Niciun cuvant, insa, despre concesionarea mult prea favorabila investitorului si lipsa oricaror redevente datorate statului.

In urma contactarii Ministerului Sanatatii am obtinut – ulterior unui prim raspuns negativ – confirmarea informatiilor detinute de Ghimpele:

“Conform datelor transmise de catre Directia de Sanatate Publica Bucuresti, in evidentele aflate in dosarul depus la Registrul Unic al Cabinetelor Medicale exista o copie Xerox a Contractului de Asociere Investitionala in Domeniul Medical incheiat intre S.C. SILUTEN DORIS COMPANY S.A si SPITALUL TITAN (actual Spitalul Judetean Ilfov) pentru o perioada de 45 ani incepand cu data de 01.10.2000″

extras din raspunsul oficial al Ministerului Sanatatii

Simplificand, prin acest raspuns ministerul recunostea ca Alexandru Magherescu a primit gratuit de la stat, pentru aproape  jumatate de secol un spatiu semnificativ si corespunzator desfasurarii unui business medical profitabil   printr-un acord devenit confidential.

Contactati, cei de la Directia de Sanatate Publica Bucuresti (unde Magherescu insusi a activat ca inspector sef) au invocat, din nou, asemeni tuturor celor implicati in aceasta afacere, caracterul confidential al contractului. La invocarea legii transparentei publice, seful Biroului de relatii cu publicul din cadrul DSP Bucuresti si-a reformulat raspunsul, solicitandu-ne sa depunem o cerere de acces la informatii, precizandu-ne insa ca “exista mici sanse ca ea sa fie aprobata”. Si asa a fost. Solicitarea a fost “omorata” cu o insiruire de legi:

“DSP Bucuresti nu are calitatea de a elibera o copie a acestui contract de asociere medicala, conform art.12 alin.1 lit.c) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public precum si a prevederilor Legii 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date”

Dupa acest raspuns de acoperire din partea DSP Bucuresti, publicarea tuturor detaliilor referitoare la concesionarea imobilului depinde de DSP Ilfov, cea care pastoreste Spitalul Judetean Ilfov si implicit cladirile ce tin de acest spital. Ancheta continua.

Cine este Alexandru Magherescu ?

Biografia domnului Alexandru Magherescu sta sub semnul unor informatii care, oricat de lipsite de legatura ar putea parea, sunt pe atat de relevante pentru portretul patronului Clinicii Doris.

1. detine certificat de revolutionar, desi in decembrie 1989 avea doar 13 ani

2. a ocupat functia de inspector sef la Autoritatea de Sanatate Publica Bucuresti (actuala DSP Bucuresti)

3. a fost retinut in cursul anului trecut si este in continuare anchetat intr-un caz de furturi de masini. Dupa ce si-a declarat masina furata, un Audi A8 – in scopul escrocarii societatii de asigurari – anchetatorii au precizat ca Magherescu a recurs la gestul acesta pentru a nu mai suporta “povara” ratelor aferente luxosului bolid. In acelasi dosar, au fost retinuti si doi fotbalisti, Andrei Margaritescu si Cristi Munteanu.

Cine il tine in spate pe Magherescu?

Contractul acesta a fost si este tolerat in beneficiul lui Magherescu de catre toti managerii care s-au perindat pe la Spitalul Judetean Ilfov, autoritatea tutelara a cladirii in care activeaza Doris. I-am enumera aici pe cei mai interesanti dintre acestia: Lucian Duta (2004-2006) si Eduard Armeanu (2009-prezent).

Ambii fac parte din “neamul” democrat-liberalului Adriean Videanu. Despre Duta, seful de la CNAS, Ghimpele a facut recent precizari interesante. Si Eduard Armeanu este un personaj foarte atractiv. Este casatorit cu verisoara lui Marian Vanghelie si este protejatul Mioritei Videanu. In plus, Armeanu este sustinut puternic si de mai marii Consiliului Judetean Ilfov, pdl-istii Cristache Radulescu (presedinte) si Gheorghe Roman (vicepresedinte). Ultimul este celebru pentru ca a fost retinut in dosarul terenurilor de la Jilava si Snagov, mutate ilegal de la stat la privat.