Utilizatorii de smartphone-uri din intreaga lume au ajutat Imperial College London sa accelereze Faza 1 a proiectului sau de cercetare Corona-AI in doar sase luni. Acest lucru este semnificativ mai rapid decat ar fi posibil cu metodele standard de cercetare. Proiectul Corona-AI lansat de Vodafone Foundation in aprilie prin intermediul aplicatiei DreamLab, in ​​mai multe tari, printre care Romania, isi propune sa identifice combinatiile de medicamente existente si molecule pe baza de alimente care ar putea ajuta pacientii cu COVID-19.

Cercetatorii de la Imperial College din Londra au anuntat descoperirile timpurii ale cercetarii, inclusiv identificarea moleculelor cu proprietati antivirale in alimentele obisnuite pe baza de plante, cum ar fi fructele de padure (in special coacaze negre, afine si afine), mere, portocale, lamai, varza, broccoli, ceapa, usturoi, patrunjel si fasole. De asemenea, studiul a constatat ca medicamentele obisnuite utilizate pentru combaterea tulburarilor cardiovasculare si metabolice – cum ar fi simvastatina, atorvastatina si metformina – ar putea fi potential „refacute” impotriva COVID-19. Descoperirile vor fi analizate in continuare de catre cercetatori, care spun ca este necesara validarea clinica pentru a evalua ce impact ar putea avea aceste molecule.

In timp ce, pe buna dreptate, se concentreaza mult pe gasirea unui vaccin pentru COVID-19, cautam modalitati de a ajuta potential oamenii atunci cand au contractat virusul, reducand fie durata, fie severitatea bolii. Pentru pacientii care pot sa nu aiba nevoie de tratament spitalicesc, exista o nevoie esentiala de tratament extrahospitalar inovator si rentabil. Ne asteptam ca strategiile nutritionale de precizie – concepute cu Hyperfoods bogate in fitochimie – sa ofere o solutie noua in acest sens ”, a declarat dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie si Cancer de la Imperial College London, care conduce proiectul Corona-AI.

In faza 1, proiectul Corona-AI a examinat mii de molecule de droguri si alimente existente, folosind inteligenta artificiala pentru a contracara 100 de milioane de calcule matematice si pentru a ajuta oamenii de stiinta sa exploreze efectul lor potential asupra COVID-19. Cand toate fazele cercetarii sunt complete – estimate a fi decembrie 2021 – rezultatele vor fi puse la dispozitia comunitatii medicale pentru a facilita studiile clinice. Constatarile legate de alimente ar putea fi traduse in sfaturi dietetice pentru pacientii care se recupereaza dupa COVID-19.

DreamLab este o aplicatie premiata dezvoltata de Fundatia Vodafone, care ofera fiecarui utilizator de smartphone o modalitate usoara de a sprijini cercetarea in domeniul cancerului. Din aprilie 2020, utilizatorii DreamLab au avut optiunea de a alimenta Corona-AI, un proiect care utilizeaza aceeasi tehnologie pentru a ajuta la lupta impotriva Coronavirusului.

DreamLab foloseste puterea de procesare colectiva a incarcarii smartphone-urilor pentru a crea un supercomputer virtual capabil sa proceseze multe mii de calcule, accelerand timpul necesar pentru a obtine rezultate. Pana in prezent, aplicatia DreamLab a fost descarcata de aproape un milion de utilizatori de smartphone-uri din 17 tari pentru a ajuta la accelerarea cercetarii stiintifice. Aplicatia este disponibila in prezent in: Romania, Australia, Italia, Noua Zeelanda, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Republica Ceha, Ghana, Africa de Sud, RDC, Lesotho, Germania, Irlanda, Grecia, Olanda si Albania.

Aplicatia DreamLab a fost lansata local de Fundatia Vodafone Romania in septembrie 2019 si poate fi descarcata din App Store sau Google Play Store. Pentru a fi folositi in limba romana, utilizatorii trebuie mai intai sa aiba smartphone-urile setate in aceasta limba. Aplicatia este gratuita, dar odata descarcata, genereaza trafic de date. Vodafone Romania sustine proiectul DreamLab oferind clientilor sai date gratuite pentru utilizarea aplicatiei. Nu se utilizeaza in niciun fel date personale de pe dispozitivul utilizatorului.