Fie ca este vorba de o simpla entorsa sau de o afectiune mai grava, gimnastica medicala ofera o gama variata de programe terapeutice de recuperare, curative si de prevenire

Cu totii cunoastem efectele benefice ale exercitiilor fizice asupra orgnismului, dar nu toata lumea stie ca exista o forma de terapie prin miscare, cu efecte benefice asupra afectiunilor din toate domeniile de patologie: traumatologie, reumatologie, chirurgie, ginecologie, neurologie, afectiuni respiratorii si cardiovasculare.

Aceasta se numeste “kinetoterapie” si este stiinta care studiaza activitatea motrica si se preocupa, totodata, de inregistrarea, analizarea si corectarea mecanismelor neuro-musculo-articulare deficitare. Recuperarea medicala din cadrul acestei terapii urmareste refacerea unor functii diminuate, controlul durerii sau cresterea nivelului functional in diverse suferinte.

Recapatarea fortei musculare, cresterea si adaptarea capacitatii de efort, corectarea posturii si aliniamentul corpului, reeducarea respiratorie sau cresterea mobilitatii articulare sunt doar cateva din obictivele kinetoterapiei. Prin intermediul unor exercitii statice sau dinamice specifice, realizate in prezenta unui terapeut, afectiuni precum entorse, fracturi, hernii de disc, scolioze, cifoze, lordoze etc., pot fi tratate cu succes.

Tratamente diferite in functie de problema

Conduita igieno-dietetica a pacientului este instituita din timp si are un rol deosebit de important. Fiecare dintre subiecti trebuie sa constientizeze implicatiile negative ale afectiunii instalate si sa invete cum sa protejeze segmentul respectiv de eventualele riscuri. Recuperarea va fi intotdeauna analitica, se va face prin repetitii ale miscarilor si cu un ritm de executie optim stabilit.

Kinetoterapia poate intampina cu succes tratamentul chirurgical, acolo unde acesta se impune, (vorbim deci de kinetoterapia preoperatorie), dar este recomandata mai ales in perioada postoperatorie. In functie de gravitatea afectiunilor, exista programe kineto-educationale ce-si propun obiective tinta. Atunci cand vorbim de o entorsa (leziune traumatica a ligamentelor si articulatiilor), aplicarea unui tratament precoce specific kinetoterapeutic este extrem de importanta.

Orice intarziere in aplicarea acestuia poate periclita activitatea socio-profesionala a persoanei respective deoarece, prin gravitatea urmarilor pe care le are asupra aparatului locomotor si circulator, entorsele constituie o cauza majora de scadere a capacitatii partiale de munca. In stadiul de lombosciatica tratamentul este mai complex, impunand mai intai repaus, urmat de medicatie, apoi fizio si kinetoterapie.

Exercitii:

1. Extensii laterale la spalier

2. Din pozitia intins pe spate, aducem genunchiul la piept, in timp ce laba piciorului opus ramane pe podea.

3. Din pozitia culcat pe spate, sprijinim glezna piciorului stang pe genunchiul drept si efectuam o rasucire cu cotul catre genunchiul stang. Mare atentie sa nu se forteze spatele.

4. Pozitia pisicii – este o indoire progresiva catre inainte. Se porneste cu sezutul pe calcaie si se intinde integral trupul inainte, cu sprijin pe brate.

5. Extensie puternica pentru coloana vertebrala. Picioarele trebuie intinse foarte bine.

6. Lucrul cu mingea medicinala. Intins pe spate, se pozitioneaza mingea intre genunchi si se efectueaza flexii si extensii ale picioarelor.

7. Din pozitia sezand, cu picioarele departate, efectuam extensii catre varful fiecarui picior in parte, pastrand picioarele perfect intinse.

8. Extensii frontale cu un picior pozitionat inainte, cu talpa lipita de sol. Se lasa capul pe spate cat permite coloana.