Nucsoara are proprietati analgezice, antiinflamatorii si antioxidante care pot promova sanatatea in diferite moduri. Cu toate acestea, in doze mari poate fi daunatoare.

Nucsoara este un condiment originar din Indonezia, caruia ii sunt atribuite proprietati medicinale pentru organism. Este folosit frecvent in gastronomie, deoarece sporeste aroma multor preparate. Desi multi prefera sa-l rada peste mese, exista celor carora le place sa o savureze in infuzii.

Printre altele, acest ingredient ofera vitaminele A, B si C. Contine si minerale precum magneziu, fosfor, fier si potasiu. In acest fel, este un aliment destul de hranitor, dincolo de proprietatile sanatoase pe care le vom prezenta mai jos.

Hepatoprotectie

Nucsoara are proprietatea de a combate hiperlipidemia, hiperglicemia, afectarea tesutului cardiac si hepatotoxicitatea. In ciuda faptului ca majoritatea studiilor care confirma aceste fapte sunt efectuate la soareci, se observa o protectie eficienta impotriva leziunilor hepatice.

In plus, datorita prezentei monoterpenelor in interiorul sau, este protector impotriva bolilor de inima. Acesti compusi au proprietati anticoagulante si protejeaza impotriva problemelor precum tromboza.

Desi dovezile sunt inca limitate, nucsoara are proprietati hepatoprotectoare.

Ajuta la ameliorarea simptomelor gutei

Datorita proprietatilor sale analgezice si antiinflamatorii, ajuta la ameliorarea umflaturilor articulatiilor si la combaterea durerii inflamatiei cronice. Studiile legate de acest fapt sunt efectuate la soareci si lipsesc studiile care contrasteaza acest efect la om.

Cu toate acestea, proprietatile sale antiinflamatorii sunt dovedite, potrivit unui studiu publicat in Food & Nutrition Research. Prin urmare, rezultatele pot fi extrapolate partial.

Poate fi folosit ca exfoliant

Combinarea prafului de nucsoara cu miere are ca rezultat un produs benefic pentru tratarea anumitor afectiuni ale pielii. In acest fel, rezultatul poate fi aplicat ca un exfoliant natural care indeparteaza celulele moarte si acumularea de grasime.

Pe de alta parte, se pot face masti cu acest produs pentru combaterea acneei. Efectele sale antiseptice si regenerative il fac un condiment ideal pentru acest tip de functie.

Nucsoara poate fi toxica in doze mari

S-a demonstrat ca consumul acestui condiment in exces (una pana la trei nuci) provoaca efecte secundare adverse. Uleiurile volatile pe care le contine, formate din derivati de alchilbenzen, terpene si acid miristic, pot provoca greata, halucinatii, inflamatii si soc. Prin urmare, este important sa consumati acest aliment cu moderatie.

Poate provoca, in unele cazuri, senzatii de relaxare asemanatoare cu cele ale canabisului. Cu toate acestea, cel mai frecvent este ca supradozajul apare cu deshidratare si durere generalizata. Efectele dureaza mai mult de 24 de ore si pot depasi chiar si 36 de ore.

Nu este complet clar care dintre compusi este cel cu cea mai mare activitate toxicologica. Se crede ca miristicina poate fi oxidata la un metabolit mai solubil in apa cu caracter amfetamin.

Ingerata in cantitati mari, nucsoara poate fi daunatoare sanatatii. Prin urmare, atunci cand il utilizati, ar trebui sa fie intotdeauna in cantitati moderate.

Sub ce forme poate fi gasita?

Pe piata nucsoara este disponibila intreaga pentru a fi rasa, pudra si sub forma de uleiuri esentiale. Acestea din urma sunt obtinute din distilarea nucilor macinate si sunt utilizate in principal in industria farmaceutica si a parfumurilor.

Contine compusi de interes pentru industria oleochimica si este folosit ca agent de aromatizare. O alta utilizare a uleiului este pentru a trata durerile reumatice si poate fi folosit si ca metoda de urgenta pentru a trata durerile de dinti.

Pe de alta parte, exista unt de nucsoara. In acest caz este o substanta semisolida, maro. 75% din ea este trimyristin, care poate fi transformata in acid miristic. Acest acid gras este folosit ca inlocuitor al untului de cacao si are aplicatii ca lubrifiant industrial.

Nucsoara, un aliment benefic

Nucsoara este un produs care are o utilitate evidenta in gastronomie. Dar, pe langa potentialul sau organoleptic, are anumite proprietati care pot fi benefice sanatatii.

In ciuda lipsei de studii umane care sa le demonstreze pe deplin, utilizarea lor intr-un mod moderat poate fi pozitiva pentru ameliorarea anumitor patologii sau situatii. Cu toate acestea, nici acest condiment nu ofera solutii miraculoase si ofera un potential periculos din cauza posibilitatii de supradozaj.

Datorita acestui fapt, se recomanda sa o folosesti cu moderatie, sa nu depasi cantitatile zilnice recomandate si, daca o faci, mergi rapid la medic pentru a preveni probleme majore.