Victimele americane, filmarile TV cu trupele americane persecutand satenii vietnamezi sau bombardand accidental copii, au intors opinia publica impotriva razboiului. Campusurile americane au devenit centre de rezistenta. Sa vedem ce s-a intamplat in Vietnam si America in timpul razboiului.

Armata americana in Vietnam

Armata americana din Vietnam se familiarizase cu oboseala de lupta si cu modul in care oamenii aflati in lupta de prea mult timp erau treptat epuizati de energie si vointa. Prin urmare, au introdus principiul ca, din ziua in care ai ajuns in Vietnam, vei sluji acolo timp de un an, apoi vei pleca.

Incertitudinea cu privire la identitatea inamicului, incertitudinea daca populatia civila a favorizat armata americana sau a favorizat inamicul au contribuit la comiterea de atrocitati de catre americani, dintre care cel mai cunoscut a fost masacrul de la My Lai. Aceasta a fost o stire socanta in 1969. Locotenentul Calley, comandantul unui grup american, a fost condamnat intr-un tribunal pentru ca a ordonat uciderea a 200 de civili.

Moralul trupelor americane a scazut foarte, foarte rapid, iar una dintre manifestarile acestei caderi a moralului a fost modul in care soldatii si-ar ucide proprii ofiteri de comanda daca credeau ca comandantii sunt prea zelosi. Acest lucru a fost numit „fragging”, deoarece era posibil sa aruncati grenada de fragmentare in cortul in care dormea ​​un ofiter zelos si sa-l ucida, iar apoi sa dezavuezi orice cunoastere a modului in care a avut loc actiunea.

Intre vietnamezi si soldati, si in cadrul armatei, avea loc un comert enorm de droguri. Au fost de patru ori mai multe internari pentru dependenta de droguri decat pentru rani in spitale.

Cuvintele „noilor jurnalisti”

Un nou stil de jurnalism american se dezvolta in acest moment. A fost numit „noua jurnalism”. Noii jurnalisti, mai degraba decat sa incerce sa fie complet obiectivi, au descris efectele emotionale ale implicarii in lupta razboiului.

Una dintre cele mai bune dintre aceste relatari este cartea lui Michael Herr Dispatches , scrisa in stilul informal al noului jurnalism, inclusiv argoul vremii si sentimentele de groaza pe care le avea in lupta. Iata un mic pasaj din Dispatches :

Frica nu te-a lasat niciodata singur. Tot ce puteai face era sa te uiti in jur la ceilalti oameni de la bord si sa vezi daca erau la fel de speriati si amortiti ca tine. Daca parea ca nu sunt, credeai ca sunt nebuni. Daca parea ca sunt, te face sa te simti mult mai rau.

Cartea lui Herr este plina de aceste pasaje dramatice despre stresul pe care toata lumea il simtea in timpul expunerii prelungite la lupta.

Rezistenta de la tineri

Pentru prima data in istoria Americii, a devenit respectabil din punct de vedere social sa fii un oponent al razboiului in timp ce acesta se desfasura. Marile demonstratii impotriva razboiului in multe campusuri si la Washington au permis demonstrantilor impotriva razboiului sa spuna: „Ne opunem acestui razboi pentru ca este imoral”.

Un numar tot mai mare de tineri au rezistat reclamei sau au dezertat odata ce s-au alaturat armatei si au urmat pregatirea de baza. La unele dintre colegiile americane, facultatea s-a implicat ca simpatizanti si a facut tot ce a putut pentru a-i ajuta pe studenti sa reziste draftului in diferite moduri.

Inscrieri la colegiu superior in SUA

Amanarile studentilor v-au facut posibil sa mergeti la facultate in loc sa intrati in armata sau, cel putin, stiati ca va puteti amana intrarea in armata pana dupa ce ati trecut prin facultate. Brusc, tot felul de oameni au constatat ca sunt entuziasmati de invatamantul superior, iar inscrierile la facultate nu fusesera niciodata mai mari.

Cu toate acestea, asta insemna, la randul sau, ca oamenii care pur si simplu nu isi permiteau sa mearga la facultate trebuiau sa-si asume o povara disproportionata a luptei. Saracii americani, in special minoritatile, erau mult mai probabil sa ajunga in pozitii de lupta decat tinerii din clasa de mijloc din familii prospere.

Rift si furia in societatea americana

Sprijinul social pentru a nu merge la razboi a intensificat „diferenta dintre generatii” in familiile americane in anii 1960, deoarece de foarte multe ori acestia erau barbati tineri ai caror tati erau foarte probabil sa fie veterani al celui de-al Doilea Razboi Mondial. Starea de spirit fusese diferita in al Doilea Razboi Mondial, cand era datoria ta patriotica sa pleci la lupta. Un veteran care isi gaseste fiul reticent in a face acest lucru ar fi adesea ingrozit de asta si ar vorbi peste o mare decalaj de neintelegere reciproca.

Spre deosebire de cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost dificil sa se argumenteze ca interesele vitale americane erau in joc. Armata insasi era furioasa ca i s-a refuzat sansa de victorie generala. Pe de alta parte, „noua stanga”, organizatia politica a miscarii studentesti, era furioasa de ideea ca tinerii si saracii sa fie sacrificati in numele abstractiilor gandite de batrani care nu se puneau in pericol. .

Naratiunea antirazboiala

Martin Luther King a vorbit impotriva razboiului, spre groaza multor oameni ai Drepturilor Civile care nu au vrut ca el sa-si dilueze energia sau prestigiul. Multi scriitori au devenit oponenti pasionati ai razboiului. Intelectuali antirazboi precum Susan Sontag, Mary McCarthy si Daniel Berrigan au mers de fapt de cealalta parte a liniilor de lupta. Uneori se lasau atat de distrasi incat incepeau sa exagereze virtutile adversarului lor. Iata ce a spus Susan Sontag despre nord-vietnamezi:

Oamenii din Vietnamul de Nord cred cu adevarat in bunatatea omului si in posibilitatea perena de a-i reabilita pe cei cazuti din punct de vedere moral, printre care se numara dusmani implacabili, chiar si americanii.

Diviziunile din interiorul Statelor Unite din cauza razboiului l-au determinat pe presedintele Lyndon Johnson sa renunte la planurile sale de realegere in 1968. El anticipase sa candideze din nou pentru presedinte. Ofensiva Tet de la inceputul anului 1968 i-a pecetluit cu adevarat soarta.