Jurnalistul Bogdan Chirieac – care doar intr-o țara ca Romania mai poate practica jurnalismul dupa ce a fost deconspirat ca-și folosea meseria in timp ce facea afaceri cu statul și-și torpila concurența in propriul ziar!- a facut o predicție de Mama Omida, infirmata imediat de viața.

”Postul de comisar european obținut pentru Corina Crețu este o mare victorie la Bruxelles a lui Victor Ponta impotriva lui Traian Basescu”. Așa a grait ”analistul” Bogdan Chirieac, incercand inevitabil sa-l perie pe primul ministru, probabil in speranța ca afacerile care i-au adus faima n-au murit de tot.

In realitate insa, predicția lui Chirieac a fost apa de ploaie. Și asta s-a vazut in bilețul lasat de Traian Basescu lui Robert Turcescu, intr-un plic pe care realizatorul emisiunii ”Sub semnul intrebarii”, de la B 1 TV, l-a deschis in direct. Acolo scria negru pe alb, din pixul lui Traian Basescu: ”Politici Regionale”!

Alo, Bogdan Chirieac, se vede? Nu-i nevoie de dioptrii speciale, ințelege și-un chinez din miliardul și ceva vizitat recent de Victor Ponta. Așadar, cine a invins pe cine? Ponta pe Basescu, așa cum susții matale in genunchi in fața premierului, sau invers?

Asta, așa, ca sa ramanem in zona miștocarelii relaxate pe care onor ”analistul” Bogdan Chirieac o vantura de cațiva ani, la TV. Daca nu știați, Chirieac este invitat cu norma intreaga la televiziunile menționate in raportul MCV și considerate parte a atacului la statul de drept, acolo unde omul primește o statura de judecator al nației pe care, repet, in nicio țara civilizata n-ar fi primit-o.

Daca exagerez, intrebați-l pe Cristian Tudor Popescu sau pe foștii sai colegi de la ziarul ”Gandul” sau de la ”Adevarul” despre afacerile facute de Bogdan Chirieac ani la rand cu instituții ale statului (printre care și Serviciul de Telecomunicații Speciale STS). Și, atenție, nu doar ca facea afaceri cu statul, dar mai și ataca in ”Adevarul” firmele concurente! Dar sigur ca in Romania nimic nu te compromite, anii trec, lumea uita și poți reveni iute pe cai mari, in ciuda faptului ca ți-ai violat meseria la scena publica.

Personal, nu am nimic de imparțit cu Chirieac. Ba chiar, daca ma uit la cum schimba ușor macazul in ultima vreme și cum joaca abil pe coarda intereselor puterii politice, chiar ma amuza. E ”pragmatic”, se descurca, ar spune romanul. Am imparțit cu el același platou de televiziune, pe la Realitatea, și nu a fost un interlocutor agresiv sau arogant. Ba chiar, spre deosebire de unii dintre jurnaliștii pe care el&gașca ii ștampileaza ieftin drept ”basiști”, Bogdan Chirieac știe sa asculte civilizat și nu ține morțiș sa-ți bage pe gat punctul sau de vedere. Asta ca sa admitem impreuna ca exista in fiecare dintre noi parți bune și parți rele, care trebuie menționate la pachet pentru o imagine rotunda și corecta a realitații noastre prea fanatizate. Apoi, nimeni nu-i cere lui Bogdan Chirieac milioanele de euro produse prin manevre numai de el știute pe dublul front jurnalism-business. N-are decat sa traiasca belfer din ele, la anul și la mulți ani.

Dar, vorba cuiva, una-i una și-alta-i alta! Repet, in nicio țara din lumea civilizata, Chirieac nu mai putea profesa de pe piedestalul pe care i-l ofera astazi Antena 3 și Romania TV pentru a face jurnalism. Pur și simplu, la alții nu merge! La ei, exista anticorpi ai moralei publice care reușesc sa cearna personaje de genul Bogdan Chirieac, Sorin Roșca Stanescu, ca sa nu mai vorbim de politicienii noștri penali, toți ramași in spațiul public sa judece starea nației dupa ce au comis-o josnic. La noi insa, știm deja, ca la nimeni…

Revenind insa la predicția lui Bogdan Chirieac in cazul postului UE pentru Corina Crețu, mai e ceva de amintit. Duma asta ar trebui s-o puna pe ganduri pe Elena Udrea, candidat PMP la Președinția Romaniei, care a spus ca l-ar lua pe Bogdan Chirieac consilier pe politica externa daca va ajunge la Cotroceni. O gafa impardonabila a Elenei Udrea, daca nu din motive de puritate pentru cauza jurnalismului, macar din perspectiva imaginii proaste pe care o emitea candva chiar Traian Basescu despre Bogdan Chirieac. Basescu insuși spunea despre Chirieac ca este un reprezentant al presei ticaloșite. Sa fi uitat doamna Udrea asta? Sau l-a ”reevaluat” pe Bogdanel?

Iar la toate astea, daca mai adaugam și genul de ”analiza” facuta de Bogdan Chirieac despre cine pe cine a invins cu postul de comisar european, zau ca Elena Udrea a ramas urat de tot in ofsaid pe acest teren al ”greului” Bogdan Chirieac! Așadar, doamna Udrea, sigur il vreți pe el consilier pe Externe? Sau poate cine știe, noi om fi cei ”defecți” și inca nu ne-am dat seama…