Se ingroașa gluma! Monica Macovei demisioneaza din PDL! Bravo, Monica! Mai bine mai tarziu decat niciodata…Am vazut discursul sau, acum, live, și admit ca e convingator. A spus despre PDL ca face combinații cu personaje care nu apara statul de drept, gen Iohannis. In sfarșit, un gest de onoare din partea Monicai Macovei. O mișcare-șoc, de mare impact, din care Monica Macovei iese foarte bine, lovind in cumetriile așa-zisei ”Drepte” PDL-PNL. Aura sa de aparator al justiției, de cavaler anticorupție se contureaza mai clar. Și foarte buna intrebarea despre de ce PNL a atacat statul de drept, in 2012, de ce a votat pentru in marțea neagra etc.

Nu știm daca anunțul facut adineauri de Monica Macovei este unul rezultat din calculele electorale sau pur și simplu este un gest de onoare, așteptat de mai multa vreme. Macovei a caștigat un mandat banos de europarlamentar din propria cumetrie cu partidul pe care ea insași l-a acuzat de combinații pesediste, dar a pierdut credibilitate. A costat-o și mai mult cand a decis sa intre in cursa prezidențiala fara sa demisioneze din PDL. A suferit și mai dihai atunci cand acest PDL a batut palma cu PNL, partidul cu pedegree uselist plin inca de corupție și de personaje malefice care colcaie prin PSD sau prin formațiunea ”liberalului ” Tariceanu. Acum insa, prin gestul oarecum tardiv dar salutar de a-și anunța demisia din PDL, Macovei recupereaza parțial credibilitatea pierduta și arata ca știe sa joace pe marile scene ale politicii. 

Hai ca incepe sa fie interesant!

Discursul sau ținut in urma cu cateva minute lovește in principal in candidatul PNL Klaus Iohannis. Iar argumentele și intrebarile sale nu sunt de ignorat. Pur și simplu, nu poți merge mai departe daca nu privești inapoi cu manie și cu sinceritate. PNL are inca un mare schelet in dulapul sau: prezența ca parte activa in lovitura de stat din 2012, cand Romania a pierdut tot ce caștigase de-a lungul a ani și ani de eforturi pro-democrație. Da, ok, e buna ”unificarea dreptei”, dar nu fara pocaința. Nu-ți va taia nimeni capul pentru ca ai participat la nenorocirea propriei țari daca admiți ca ai greșit și daca ceri clemența pentru erorile tale. Iarta-ma! Asta trebuia sa spuna și Crin Antonescu, și Klaus Iohannis. N-a facut-o niciunul dintre ei. Ba mai mult, aseara, la B 1 TV, Iohannis a recunoscut ca a votat pentru suspendarea lui Traian Basescu fara sa regrete fapta. Cu privirea sa de ”Terminator”, convins ca il ajuta asemanarea lui Arnold, dar lipsit de orice umilința pentru adevar. Iar, deasupra tuturor acestor gesturi abominabile, sta Vasile Blaga ca un belfer tovaraș cu lovitura de stat, nepasator fața de lecțiile trecutului, tot mai inghițit de baronimea ne-PSD și ahtiat la gandul ca vine ea și vremea banului public.

Bravo, Monica Macovei! Nu știu daca vei caștiga suficient din gestul tau, nu știu nici daca plecarea din PDL iți va fi de mare ajutor, dar știu un lucru cert: ca decizia ta de astazi este una de onoare, care nu face decat sa te plaseze exact acolo unde te-ai plasat singura, de-atata amar de vreme. In lumea anticorupție, tot mai departe de partidele care au confiscat statul și democrația. Unii numesc asta linia ”antisistem”. Nu e chiar așa, ca nu e impotriva democrației, dar, da, e o mișcare potrivnica celor care vad in democrație o afacere de grup.

Gestul Monicai Macovei este pe gustul lui Traian Basescu. Nu e facut in ințelegere cu președintele, e vizibil, dar ii folosește lui și candidatei PMP Elena Udrea. Macovei a atacat doar pe doua planuri: Ponta-PSD și Iohannis-PNL-PDL. Un amanunt care merita reținut. De azi incolo, chiar daca nu vor canta pe aceeași voce, Macovei și Udrea joaca in aceeași echipa. Ramane de vazut cum vor evolua in public, dar astazi sa notam ”frația” lor implicita.

L-am ascultat și pe Blaga, dupa anunțul facut de Monica Macovei. Viseaza inca ”pragmatic”, așa cum traiesc și baronii sai, la turul doi, cu neamțul in joc bara la bara cu Victor Ponta. Mizeaza pe lehamitea romanului, pe cei care nu voteaza partide, pe nesatulul public ”altfel”. Treaba lui, pariului lui. N-o sa recunoasca insa niciodata ca decizia de azi a Monicai Macovei i-a ingropat definitv partidul. PDL a murit și azi puțin, traiasca PNL și Monica Macovei, singurii supraviețuitori ai combinației! Se incinge jocul!