Barbatii americani sunt mult mai putin probabil sa mearga la medic decat femeile, potrivit CDC. Acum, un nou sondaj online realizat de Harris Poll in numele sistemului spitalicesc Orlando Health defalca motivele. Sondajul a cerut explicatii a 2.042 de persoane de ce ar evita sa stabileasca o intalnire anuala cu un medic primar. Iata ce au spus barbatii (ar putea da mai multe motive):

22%: Prea ocupat pentru a merge                                                                                                       

21%: frica sa afle ce ar putea fi in neregula                                                  

18%: obtinerea unor examene corporale inconfortabile (de exemplu, examenul de prostata)                 

8%: Intrebari personale pe care mi le poate adresa medicul meu                                                 

7%: Urc pe cantar pentru a vedea cat cantaresc                                          

7%: Nu doresc sa fie goala sub o rochie                                                         

4%: Prea frig in sala de examen                                                                                             

9%: Altceva                                                                              

Pentru evidenta, 52 la suta dintre barbati au spus ca „nimic” nu i-ar impiedica sa faca o programare – cu alte cuvinte, sunt de acord sa-si vada in mod regulat medicii.

Rezultatele nu au fost surprinzatoare pentru Dr. Sijo Parekattil si Dr. Jamin Brahmbhatt. Sunt doi chirurgi robotici urologici care au fondat Clinica Personalizata de Urologie si Robotica, in Clermont, Florida. „In calitate de baieti, am facut aceleasi scuze pana cand am inceput sa mergem pe jos. Am slabit in total 90 de lire sterline de anul trecut, dupa ce am renuntat la propriile scuze”, spune Parekattil prin e-mail.

Speranta de viata pentru barbatii din SUA este cu aproximativ cinci ani mai mica decat pentru femeile din SUA, iar barbatii au sanse mai mari decat femeile de a muri din cele mai multe dintre primele 10 cauze de deces, inclusiv boli de inima, cancer si diabet. Statistici ca acestea explica de ce cei doi medici se afla intr-un turneu de o luna numit Drive for Men’s Health. 

Ei conduc prin SUA, facand opriri in 10 orase, pentru a vorbi despre problemele de sanatate ale barbatilor prin intalniri fata in fata la centrele de fitness, apeluri la emisiuni radio si retelele sociale.

In ceea ce priveste ceea ce ar incuraja barbatii sa mearga mai des la medic, Brahmbhatt crede ca barbatii trebuie sa-si dea seama ca „scuzele lor sunt schioape”. Luati, de exemplu, scuza „fara timp”. „Barbatii petrec in medie trei ore pe zi uitandu-se la televizor si dand clic pe aplicatiile de socializare de 17 ori pe zi”, spune el prin e-mail. „Luati doar cateva minute din acest moment si folositi-l pentru sanatatea dumneavoastra poate duce la decenii de sanatate buna.”

Ce zici sa fii ingrijorat de adevar? “Nu ai prefera sa stii acum decat mai tarziu? Ceea ce aflam astazi ar putea fi complet vindecat. Asteptarea prea mult timp ar putea fi dezastruoasa”, spune Brahmbhatt.

Si daca esti ingrijorat de un examen inconfortabil? „Gasiti un medic in care sa va simtiti confortabil. Asta poate face experienta mai reconfortanta”, spune el. „Nu suntem aici pentru a va rani – suntem aici pentru a va ajuta”. ​