Un nou protagonist a ajuns in panorama agitata a politicii columbiene in perioada pre-electorala: Noul Liberalism, caruia Curtea Constitutionala i-a ordonat, joia trecuta, 5 august, Consiliului Electoral National, sa-si redea statutul legal pentru a participa la alegeri . din 2022.

Pana acum patru ani, posibilitatea de a activa steagurile partidului ucis Luis Carlos Galan nu era vazuta ca posibila, dar in virtutea acordului de pace familia Galan a inceput o lupta legala pentru a-si reveni statutul juridic. .

Recunoasterea @CConstitucional fata de #NewLiberalism justifica istoria. Este da unui partid incluziv, popular, cu convingeri, impotriva coruptiei, cu bazele pentru a construi o noua idee de natiune. INSCRIETI-VA https://t.co/9J16UUq5gq #AlwaysForwardNiUnStepBack pic.twitter.com/ekO5FlByvF

Ce este Noul Liberalism?

Aceasta comunitate politica a fost fondata de politicianul Luis Carlos Galan Sarmiento in 1979 ca o disidenta a Partidului Liberal si o forta politica de opozitie fata de guvernele lui Julio Cesar Turbay si Belisario Betancur.

Galan Sarmiento a fost candidat la presedintie pentru acest partid la targul din 1982, in care a fost al treilea; precum si in concursul electoral din 1986, in care s-a retras si a decis sa-l sustina pe Virgilio Barco, candidat liberal.

Te-ar putea interesa: Curtea Constitutionala a reinviat Noul Liberalism ca partid politic

Cu toate acestea, importanta noului liberalism a devenit evidenta dupa numirea unuia dintre cei mai importanti membri ai sai ca ministru al justitiei in 1983, Rodrigo Lara Bonilla . In plus, la alegerile legislative a reusit sa fie a treia cea mai importanta forta din Congres cu 13 locuri, sase in Senat si sapte in Camera Reprezentantilor.

In 1987, Luis Carlos Galan a predat statutul legal al partidului sau pentru a se reuni cu Partidul Liberal. Cu toate acestea, acea comunitate a suferit uciderea Larei Bonilla in 1984 si mai tarziu asasinarea liderului sau de varf in 1989.

Foto: Colprensa

In fundamentele Noului Liberalism se asigura ca aceasta noua organizatie a fost inspirata de „idealurile liberale de democratie, egalitate, libertate si responsabilitate” , potrivit unei scrisori trimise de Galan Sarmiento grefierului national de atunci, Humberto de la Calle.

Noul liberalism in 2021

Acest partid, condus de fratii Juan Manuel si Carlos Fernando Galan (fiii fondatorului sau), pleaca de la baza unei largi recunoasteri populare, ceea ce in cazul celor doi a demonstrat acest lucru .

Carlos Fernando in 2019, cand s-a prezentat drept candidat la primarul orasului Bogota, a atins putin peste un milion de voturi.

Desi in anii 1980 Noul Liberalism era competitia deplina pe care a avut-o Partidul Liberal, acum nu va zgaria doar voturi din copertine, ci si din sectoarele de centru si independente care la alegeri din patru in patru ani cautau forte de innoire.

Foto: Colprensa

Primul lucru pe care il va face acest grup, potrivit lui Juan Manuel Galan, este sa convoace diferite sectoare ale partidelor , fiind clar ca Noul Liberalism nu a fost doar Galan, pentru care se va proceda la o conventie sau un congres national, in care se stabilesc obiective.alegeri de anul viitor.

Alaturi de Galan, un alt lider care a fost victima violentei drogurilor s-ar alatura noului liberalism, astazi senatorul Rodrigo Lara, fiul fostului ministru al Justitiei asasinat in 1984.


Cu alte cuvinte, revenirea Noului Liberalism ar afecta si electoral Cambio Radical , in care actualul consilier din Bogota, Carlos Fernando Galan, a fost unul dintre principalii sai alegatori pana acum patru ani. In cazul senatorului Rodrigo Lara, care, desi anul trecut a demisionat din acea comunitate, s-ar afla in incertitudine juridica daca isi va putea prezenta sau nu numele pe listele partidului reactivat.

Lara confirma acest lucru: „da, as vrea sa ajung, desigur, la Noul Liberalism pentru ca il consider un spatiu de convergenta pentru toti cei care impartasim idei liberale si dorim sa construim pe baza acelei filozofii pentru o tara mai buna. “