Relatiile diplomatice dintre Algeria si Maroc se confrunta cu cele mai grele momente din anii 1970, dupa ce Algerul a acuzat Rabat ca a ucis trei camionieri in Sahara cu un bombardier. Este cel mai recent episod al unei crize latente care se accelereaza de cateva luni si care a facut un salt calitativ dupa inchiderea gazoductului care transporta gazul algerian prin teritoriul marocan spre Spania saptamana trecuta.

Tensiunea politica a adus cele doua tari – care au rupt relatiile diplomatice in vara – din ce in ce mai aproape de o confruntare armata. Desi Marocul a spus ca nu va lasa sa fie tarat intr-un razboi cu Algeria, intr-o spirala de violenta si destabilizare a regiunii”, omologul sau a anuntat ca uciderea a trei civili algerieni nu va ramane nepedepsita.

Posibilitatea ca Algeria si Marocul sa alunece spre un conflict militar a determinat in ultimii ani reinarmarea fortelor armate ale ambelor tari, care au printre cele mai mari puncte de frictiune problema saharaui. Algerul incurajeaza revendicarile Frontului Polisario din Sahara, pe care l-a sustinut de zeci de ani, in timp ce Rabat isi exprima sprijinul pentru miscarea de independenta din Kabylia.

Cele doua natiuni nord-africane se confrunta pentru suprematia politica si teritoriala in regiunea Magreb, o aspiratie pe care Algerul si Rabat au mentinut-o inca din anii 1960 si care a declansat o acumulare neobisnuita de arme in regiune in ultimii ani. Cel mai bun instrument de cuantificare a fortei si capacitatilor militare ale ambelor tari este cel oferit de Global Firepower, o firma de consultanta americana care compileaza in fiecare an date din toate tarile lumii pentru a face o clasificare a puterii militare.

Acest clasament plaseaza Algeria pe locul 27 dintre cele 140 de armate valoroase, cu mult peste Maroc, situat in 53. Pentru a stabili aceasta clasificare, Global Firepower analizeaza 55 de variabile care includ capacitati logistice si tactice, varietatea de arme si fortele industriei din fiecare tara. De exemplu, bugetul anual al apararii algerian in 2020 (9.200 milioane de euro) il dubleaza pe cel al Marocului (4.295 milioane de euro), ceea ce se traduce printr-o capacitate mai mare de cumparare a armelor.

Conform acestui indice, armata algeriana se afla pe locul trei in randul celor mai puternice armate arabe, dupa Egipt si Arabia Saudita. La randul sau, fortele armate marocane se afla pe locul cinci printre cele mai puternice din lumea araba. Algeria este in prezent cea mai mare putere militara din Magreb, pozitie pe care aspira sa o mentina prin dezvoltarea propriei industrii militare.

Puterea militara a Marocului

In 2018, Marocul a cheltuit 3,2% din PIB pe cheltuieli militare. Armata sa are 249 de unitati aeriene, dintre care 103 corespund avioane de razboi, are si 29 de avioane de transport militar, 67 de avioane de antrenament, 4 avioane de misiune speciala, 2 avioane de realimentare aerian si 64 de elicoptere. Algeria, pe de alta parte, are 45 de elicoptere de atac, in timp ce rivalul sau nu a avut niciunul pana de curand, cand a achizitionat 36 de elicoptere Apache. In ciuda diferentei numerice, Royal Moroccan Air Force are o flota de avioane de vanatoare care include F-16 in proces de reinnoire si exista planuri de achizitie a 25 de unitati din versiunea actualizata numita Block 52 pe langa cateva F-35. De asemenea, detine 27 de avioane Dassault Mirage F-1, folosit la sfarsitul anilor 1970 in razboiul impotriva fortelor Frontului Polisario.

In urma cu cateva saptamani, Marocul a anuntat ca isi va intari fortele aeriene cu sisteme fara pilot turcesti, drone kamikaze israeliene si avioane americane similare cu „Predator” spaniol, dar inarmate. Acest pariu vorbeste, fara indoiala, despre o tara in proces de reinarmare.

Rabatul are 310.000 de soldati activi si 150.000 in rezerva. Armata sa este formata din 3.033 de tancuri, 8.000 de blindaje, 510 de tunuri autopropulsate, 156 de tunuri de camp si 144 de lansatoare de rachete.

In ceea ce priveste capacitatile navale, marina marocana este formata din 121 de unitati navale, inclusiv sase fregate, o corveta si 22 de ambarcatiuni de patrulare. In ultimii ani, si-a modernizat marina prin incorporarea a doua fregate franceze de tip Floreal. De asemenea, a achizitionat trei fregate din clasa SIGMA cu armament si sisteme electronice de ultima generatie. De altfel, bijuteria din coroana marinei sale este fregata clasa FREMM, cu 142 de metri lungime. Dar adevarata aspiratie a Rabatului in domeniul naval este achizitionarea de ultima generatie de submarine conventionale.

Datorita legaturii cu Washington, Marocul este tara nord-africana care a cumparat cele mai multe arme din Statele Unite, potrivit revistei Forbes.

Din punct de vedere energetic, Marocul nu poate concura cu Algeria, unul dintre cei mai mari trei producatori de gaze din lume. Rabat produce 160 de barili de petrol pe zi, iar consumul sau intern de petrol ajunge la 206.000 de barili pe zi. Rezervele de petrol ale tarii nu depasesc 684.000 de barili. Marocul are o forta de sprijin logistic care include 86 de nave comerciale, 7 porturi principale si 55 de aeroporturi in serviciu.

Puterea militara a Algeriei

Cu o suprafata de aproape cinci ori mai mare decat Spania, Algeria este a doua tara ca marime din Africa si populatia sa se ridica la 43 de milioane de oameni. Algeria a alocat pana la 5,27% din PIB cheltuielilor militare in 2018. Armata sa are 470.000 de soldati, dintre care 150.000 sunt forte de rezerva.

Fortele Aeriene Algeriene opereaza 551 de avioane, dintre care 102 de vanatoare si interceptoare, 22 de luptatori de atac, 60 de avioane de transport militar, 87 de avioane de antrenament, 9 avioane de misiune speciala si 3 avioane de realimentare aerian, potrivit datelor Global Firepower, corespunzatoare anului 2020. The Rossiiskaia Gazeta mass-media se asigura ca aviatia de lupta algeriana este cea mai puternica de pe continentul african si se bazeaza pe tehnologia rusa. Trebuie amintit ca de la independenta sa in 1962, Algerul si-a intarit legaturile cu Uniunea Sovietica, in timp ce Marocul s-a aflat sub orbita SUA.

Baza Fortelor Aeriene este de 45 de avioane de vanatoare grele Su-30MKA din a patra generatie, dar are si cea mai mare flota de bombardiere din Africa, cu 36 de avioane de vanatoare Su-24M. Algerul a vazut cu ingrijorare cresterea puterii aeriene marocane si in acest context a semnat recent un contract pentru achizitionarea a 14 avioane de vanatoare Su-57 de la producatorul rus Sukho. De asemenea, a semnat contracte pentru a cumpara 14 bombardiere Su-34 si 14 dispozitive de dominanta aerian Su-35.

Fortele aeriene algeriene detin si 268 de elicoptere, inclusiv 45 de elicoptere de atac. Fortele sale terestre sunt formate din 2.024 de tancuri de razboi, 7.000 de vehicule blindate, 324 de tunuri autopropulsate, 396 de tunuri de camp si 300 de lansatoare de rachete.

Marina algeriana are 201 unitati navale, cu 8 fregate, 10 corvete, 8 submarine, 65 de barci de patrulare si doua dragamine marine, o flota mult superioara celei a Marocului. Flota sa comerciala se ridica la 114 nave, 12 porturi majore si 149 de aeroporturi in serviciu. Marea forta a marinei sunt cele opt submarine: patru dintre ele sunt clasa 636 si doua sunt de tip 877EKM, cea mai veche clasa Kilo. In 2019, Ministerul Apararii Nationale algerian a raportat lansarea de rachete de atac terestre din submarine. Aceasta capacitate de descurajare nu este detinuta de nicio tara mediteraneana, cu exceptia Israelului.

Fortele terestre includ 2.024 de tancuri, 7.000 de blindaje, 324 de tunuri autopropulsate, 396 de tunuri de camp si 300 de lansatoare de rachete. Dupa cum se vede intr-o fotografie publicata de o fotografie de „The Political Room”, Algeria ar fi pozitionat un lansator de rachete multiple Smerch la granita cu Maroc.

Productia de petrol a Algeriei este mai mare decat cea a vecinului sau, cu 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, in timp ce consumul sau intern ajunge la 325.000 de barili pe zi. Rezervele sale de petrol sunt estimate la 12,2 miliarde de barili de petrol.

Ce se poate intampla acum?

Adresandu-se la Efe, Akram Kharief, directorul paginii digitale de specialitate Menadefense, primul care a oferit informatii despre incidentul inregistrat luni, a explicat ca exista mai multe variante de raspuns: „Singurul lucru cert este ca armata algeriana nu va bombarda civili marocani, o optiune total exclusa. Alte posibilitati sunt desfasurari aeriene, o intarire a fortelor de la granita si o intarire a securitatii militare care se afla in zona din partea saharauia”, a spus Kharief inainte de a insista ca „niciunul dintre ei nu vrea sa faca razboi”.