Rusia spune ca a desfasurat de doua ori cea mai noua racheta hipersonica Kinzhal in Ucraina, spunand ca a fost folosita duminica pentru a distruge un depozit de combustibil in apropiere de Mykolaiv si sambata pentru un loc de depozitare subteran pentru rachete si munitii in vestul Ucrainei.

Ucrainenii riscand sa documenteze potentiale crime de razboi

Ce sunt rachetele hipersonice?

Agentia de presa de stat rusa RIA Novosti spune ca atacurile au reprezentat prima utilizare a acestei arme de noua generatie de la inceputul razboiului din Ucraina. Analistii occidentali spun ca aceasta este prima data cand rachetele hipersonice au fost folosite in lupta.

Presedintele rus Vladimir Putin a descris Kinzhal, conceput pentru a fi lansat dintr-un avion de lupta MiG, drept „o arma ideala”. Poate zbura cu pana la de zece ori viteza sunetului si, ca o racheta de croaziera mai lenta, poate manevra in timpul zborului, ceea ce face dificila urmarirea si interceptarea sistemelor de aparare aeriana.

Rachetele pot fi folosite pentru a livra focoase conventionale mai rapid si mai precis decat altele, dar ar putea fi folosite si pentru a livra arme nucleare. Mai multe tari lucreaza la aceasta tehnologie, inclusiv China si Statele Unite.

De ce le foloseste Rusia?

Vasily Kashin, un analist rus, spune agentiei de stiri AFP ca puterea mai mare de penetrare si distrugere a sistemului Kinzhal face ca aceste arme sa fie mai eficiente in distrugerea depozitelor subterane decat rachetele subsonice, dar alti experti sugereaza ca nu va avea un impact major. dezvoltarea conflictului.

Pavel Felgenhauer, un alt analist rus, spune ca racheta s-ar schimba putin pe teren in Ucraina, dincolo de „oferirea unui anumit efect psihologic si de propaganda”. El mai spune ca utilizarea lor poate sugera ca fortele ruse raman fara alte arme.

Un analist belgian de strategie de aparare, Joseph Henrotin, a postat, de asemenea, pe Twitter ca Rusia ar putea ramane fara rachete balistice cu raza scurta de actiune Iskander sau ca doreste sa creasca avantajul prin desfasurarea unei rachete hipersonice cu capacitate nucleara.

Guvernul ucrainean a confirmat atacurile, dar spune ca inca nu poate spune ce fel de rachete au fost folosite.